Székelyföld lehetne Magyarország exklávéja, mint Nyugat-Berlin volt az NSZK-nak?
Arra gondoltam, hogy valahogy (csakis persze békés úton, tárgyalásokkal, pénzzel) el lehetne érni, hogy Székelyföldön körberajzoljanak magyar többségű települések halmazából egy olyan területet, ahol magyar többség van és szinte alig van román, aztán ezt a területet kapja meg Magyarország. Egy új megyeként fog csatlakozni az országhoz "Székelyföld" néven és a megyeszékhely Székelyudvarhely lesz.
Szerintetek el lehetne ezt érni? Támogatnátok az ötletet?
Azt gondolom tudod hogy nem te vagy az első akinek ilyesmi eszébe jut =D
Tényleg sokan álmodoznak visszacsatolásról, de jelenleg az autonómia a legesélyesebb
Régóta gondolkoznak a székelyek hogyan lehetne a székelyföldi autonómiát megoldani.
Mivel ez csak székely lenne, az erdélyi magyarság ebből valahogy kiszorulna.
Pl gondolkodnak azon hogy magyarnak vagy székelynek vallják magukat - mintha jobb dolguk nem lenne, szegény csángóknak sokkal súlyosabb dolgokkal kell (és kellet) szembenézni.
Ha magyarnak vallják magukat akkor élhetnek magyar nyelvi jogaikkal. Ha székelynek vallják magukat akkor viszont nagyobb esély van arra hogy megkapják az autonómiát, viszont nem élhetnek nyelvi jogaikkal.
Na most ez odáig fajult (korábban), hogy a csonkaországot azaz Mo-n élő magyarokat lenézik sokan és annyira erősödik a székely nemzettudat hogy olyan mintha néha sovinizmusba csapna át. Mondok példát: Arra akarják az autonómiát alapozni, hogy a székelyek nem tartoznak a magyarokhoz, mert csak a székelyek az eredeti magyarok, mi viszont itt csonkaországban keverék nép vagyunk, vagy a másik röhejes indok: hogy a székelyek és a többi magyar az nagyon távoli rokonok. Ilyen elméletek találnak ki páran mostanában, hogy bizonyítani tudják hogy ők önálló nép és hogy megkapják az autonómiát. Néhány székely azt hangoztatja, hogy egyedül Magyarország áll a székelyek boldogságának és autonómiájának útjába ezért el akarnak szakadni tőlünk.
Ez az erdélyi magyarokra nem jellemző szerintem! Csak a székelyekre, a nemzettudat egy kicsit túlzásba esett ezekkel a teóriákkal.
Az is érdekes teória, hogy azt mondják hogy nincs bizonyíték arra hogy a magyar és székely ugyanazt a nyelvet beszélte, meg hogy a rovásírás csak az övék és a többi magyarnak semmi köze a rovásíráshoz.... no comment.
Mégis a pálos rovás írás mi, székelyek? Egyik fajtája az Mo-n használt rovásnak! még a 16. században is használták.
Békés megyében talán csak 1-2 kis faluban vannak többségben a szlovákok, de az se biztos. Ellenben Székelyföldön a lakosság 72%-a magyar! Ez már nem csak abszolút többség, hanem kétharmados többség! Nem értem, hogy miért nem akar ebben az országban senki sem nyitni a magyarlakta területek felé csak ezzel a választási rendszer megújításával, de ide a külföldi magyar területek autonómiája kell és nem csak Ausztriába meg Szerbiába, hanem Szlovákiába, Ukrajnába és Romániába is! Sokan mondják, hogy a történelmi Magyarország feldarabolása nem volt igazságtalanság, legalábbis a nemzetiségiek lakta részek elvétele nem volt igazságtalan, de igen! Hogyha nem is etnikai, de történelmi alapon jogot formálhatott volna Magyarország a területre még az I. világháború után, de ez ma már nem lenne lehetséges. Ellenben sok magyarlakta terület volt a határokon túl, ahová autonómiát kellene bevezetni. És akkor lehetne sok magyar állam. Magyarországnak ekkor a többi magyar állammal kellene kapcsolatokat fenntartania és nem az oroszokkal. A magyar-magyar viszonynak olyannak kéne lennie, mint a Vajdaság Autonóm Tartomány és Magyarország viszonyának!
Én támogatnálak, de csak úgy, ha mellette a határmelletti magyar településeket is visszakaphatnánk és azok meg mehetnének a keleti megyékhez.
"Marosvásárhelyen és környékén már túl sok román él ahhoz, hogy igazságosnak legyen mondható egy ilyen exklávé létrehozása."
Dehogynem, Marosvásárhely egy román enklávé a magyar "tengerben". Nyugodtan megkaphatná Magyarország Maros megye teljes részét, a románlakta régiókat is. Legfeljebb 100 ezerrel több román lenne egy 11 milliós országban. De én nem Székelyföld megyét képzeltem el, hanem független székely államot, ami nem a magyarság, hanem a székelyföldiek (magyarok, románok, cigányok, székelyek) országa lenne. 815 ezer lakosával a világ 165. legnépesebb országa lenne. Gazdasága az erdészetre, turizmusra, bélyegkibocsátásra, élelmiszer-termelésre (zöldségfélék termesztése) épülne. Lenne saját hadserege, aminek létszáma 2800 és 4500 fő között mozogna. Fővárosa nyugodtan lehetne Marosvásárhely, ami még Maros megye magyarlakta részeihez tartozik.
Szamomra az is erdekes az amugy jo felvetes mellett, hogy az effajta kerdesekre valahogy az elso valaszolok ha megnezitek mindig lebeszelo, meg temaelvivok.... Valahogyan az az erzese az embernek,hogy hivatalbol teszik.
A meglatas jo, a temat tobbszor kene felvetni es a kozvelemenyben meg-meg lebegtetni. Akar szolofurtszeruen is elkepzelheto ahova tobb helyiseg be van kotve es egy ketsavos uttal akar kozos hasznalattal stb bekotve .I
Először az autonómia kellene szerintem, a székelyek is ezt akarják.
Ráadásul nem hogy 70%-tól több is a magyar lakosság hanem sok olyan falu van ami minimum 90% magyar lakosú.
Az utak kérdése csak másodlagos, nem?
De az autonómiához nem kell békésnek lenni, erre szoktam mondani Koszovó példáját.
Csak albán lakta vidék? Nem. Szerbbel tele van vagy volt.
Béke volt? Nem. De megkapták az autonómiát.
Mondjuk ez nem meglepő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!