Hogyan gondolták ezt az atomvillanás dolgot?
Ma mesélte egy idős kollegám, hogy a szocializmusban a katonaságnál - Én ezt szerencsére nem éltem meg - felkészítették őket(honvédeket), hogyan kell atombomba észlelés esetén szakszerűen eljárni, mely szerint vonalzót kell kb adott cm-re a szemtől helyezni és megmérni a gombafelhő nagyságát hosszában és vízszintesen, majd ebből kalkulálni a bomba megatonna számára és ezt telefonon jelenteni.
Hogyan gondolták ? Álljon ki a honvéd az atomfelhővel szembe hogy primér sugárzásból minnél több érje ?
Hát azért itt pontosítanék.Nem kell ahhoz többszáz kilométerre lenned hogy túléld.
Ha Budapesten pl a budai vár fölött robanna egy 50ktonnás bomba,akkor könnyedén túlélhetném ha pl lemegyek az Újpest-Központi aluljáróba.
Óh!
Régi szép idők.
- Atomvillanás jobbról!
Vegyvédelmi öltözéket kicsomagolni,felvenni,gázálarcot elő,szűrőt rá (zárókupak!),felvenni.Ezután - ha van még rá érkezésed és ha jól emlékszem - fejjel az ellenkező irányban hasra vágódni.
Méricskélésről nálunk nem volt szó.
Én elhiszem, hogy ez valóban így volt. Ugye ha kiáll az atomfelhő elé hogy lássa hány cm a felhője, akkor a primér alfa és béta sugarak amik a legveszélyesebbek érik őt és meghala vala. Ez a baj.
Azért érdemes megnézni a gombafelhőt max mert többet úgysem lát már olyat -.-
A lényege ennek szerintem csak az volt, hogy ne azt tanítsák a katonának, hogy ha gombafelhőt látsz, meghalsz, hanem valami tevékenységet kötöttek ehhez, mintha lenne bármi értelme. Máskülönben állandó félelemben élnének a katonák.
Ugyanilyen okból szokták azt mondani a hídon dolgozóknak, hogy ha leesnek, akkor mielőtt becsapódnának a vízbe, dobjanak bele valamit, ami megtöri a víz felületi feszültségét és így megmenekülnek. Kutatások bizonyítják, hogy ez nem menti meg őket, de pszichológiailag mégis jobb úgy dolgozni, hogy azt gondolja az ember, hogy ha leesik, tudja irányítani a sorsát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!