Mikortól vezeti be Orbán a prezidenciális rendszert?
Már másodszor fejtegette nyilvánosan, hogy az szerinte jobb lenne. És ilyesmikről nem szokott a levegőbe beszélni (lásd centrális erőtér Kötcsén). Egy ügyvéd haver már biztos meg is írta az átálláshoz szükséges törvényeket, amiket Lázár János javaslatára majd a kellő pillanatban 24 órán belül megszavaz az Országgyűlés. És attól kezdve nem is számít, ki nyeri a következő választást, mert az államhatalom gyakorlása hivatalosan is átkerül a parlamenttől az elnökhöz, aki természetesen Orbán lesz. Vagy most túl sokat fantáziáltam?
Szerintem még nem írta meg senki a szükséges jogszabályi változásokat.
Egyelőre pont azért említi meg csak néha, mintegy mellékesen az interjúkban, mert kívácsi rá, hogy milyen az ötlet visszhangja.
A Fideszben kapcsolattal bíró ismerőseim három éve mondják, hogy Orbán elnökként szeretné befejezni a pályafutását, de nem a mostani "impotens díszpinty" elnöki státuszban.
Fogalomzavart érzékeltem a kérdésedben.
"És attól kezdve nem is számít, ki nyeri a következő választást, mert az államhatalom gyakorlása hivatalosan is átkerül a parlamenttől az elnökhöz, aki természetesen Orbán lesz."
A prezidenciális rendszer nem azt jelenti, hogy bebetonozunk valakit egy pozícióba és értelmetlenné tesszük a választásokat. Csupán arról van szó, hogy a köztársasági elnök komoly hatalommal rendelkezik, ráhatása van a kormányzásra és a kormány is neki felelős. A köztársasági elnök jelenleg Áder János, Orbán "csak" miniszterelnök, emellett ne felejtsük, hogy kancellária rendszer van nálunk, szóval a miniszterelnöki pozíció egymaga jelenti a Kormányt, gyakorlatban sokkal jelentősebb mint az államfői tisztség.
Valószínűbbnek tartom, hogy Orbán pusztán szavazatszerzés miatt tett ilyen kijelentéseket, a szélsőségesebb szavazóknál fontos a tekintélyelvűség, a prezidenciális rendszer pedig erre hajaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!