Miért gondolom "érzem" úgy, hogy az "ÁTKOS" egy élhetöbb világ volt?
Nem vagy egyedül ezzel az érzéssel.
Pl::
- ott mindenkinek volt bejelentett munkahelye
- nem úgy mentek el reggel dolgozni az emberek, hogy vajon a kezembe adják -e a munkakönyvemet
- lázasan soha nem mentél be dolgozni mert nem kellett félni, hogy kidobnak, ma már törött lábbal is bejárnak...
- nem volt ilyen körülményes a hitelfelvétel
- munka közben nem az járt az eszedben, hogy a gyerekemet az iskolában nehogy az osztálytársa megkéselje.
- tanárokat tisztelet övezte, senkinek nem jutott eszébe, hogy kezet emeljen rájuk, pláne nem a gyerekeknek
- suli után a gyerek napköziben volt vagy szépen hazament és otthon tanult, tévézett, lement a térre a haverokkal.
- nem kellett fizetni a felsőoktatásban tandíjat vagy nevezd aminek akarod összegeket
- hétvégén volt energiád meglátogatni a rokonokat is...
- ha valami megtetszett az áruházban (bútor, TV stb.) meg tudtad venni némi takarékoskodással is nem kellett hitel.
- új ruháidat a ruházati boltokban vetted meg nem a használt ruhák turkálóiban.
Hamarjában ezek jutottak az eszembe.
12:26-nak: Mégis mindenki GMK-zott, hogy a meg tudjon élni a nyomor feletti szinten. A külföldre járásról ne is beszéljünk. És a hiteles híradókért, sosem tudtad mi történt valójábana nagyvilágban.
Én nem sírom vissza. A csókos ott is pont annyi volt, mint manapság és ugyanúgy irritált, mint manapság.
Nos, igen élhetőbb rendszer volt abból a szempontból, hogy:
- Stabil pénzügyi helyzet volt
- Volt megfelelő ipar
- Mindenkinek volt munkája
- Nagyobb belbiztonság volt
- Nem pereltek minket minden féle hülye indokkal
- Nem volt idegesítő ellenzék
stb...
DE!!!!!!
- Titokban állandóan vették fel a hiteleket, és az a bizonyos "jó mód" nem ingyen volt
- Az iparcikkeinket mi "önként" odaajándékoztuk a Szovjet Úniónak, mert olyan jó barátaink, de így meg kellett vennünk tőlük, és ezért hiteleket vettünk föl.
- Senki sem dolgozott, tehát tök mindegy van e munkája
- A rendőrök mindenkit vertek, még aki nem is csinált semmit, egyszerűen rosszkor volt rossz helyen
- Nem volt miért pereljen az EU, hiszen benne sem voltunk. Lehet vitatkozni, hogy ez jó volt e vagy rossz, de inkább az EU, mint a Varsói szerződés
- Diktatúra volt. Aki azt mondja, hogy Orbán egy diktátor annak ajánlom figyelmébe az MSzMP tagjait. Annyira tök mindegyek voltak a választások, hogy a szüleim otthon tudták meg, hogy nem ugyanarra szavaztak.
Ezen kívül
- Nem volt sajtószabadság. Konkrétan cenzúra volt. Aki a mostani helyzetre azt mondja, hogy nincs sajtószabadság, az hülye. Mert ha nem lenne akkor ezt sem mondhatnák ki nyilvánosan, másrészt, meg senki nem ellenőrzi a lapokat. Vagyis pontosabban ellenőrzik, de mi ez a cenzúrához képest???
- Állandóan hazudtak iskolákban, híradókban, folyton ment az emberek manipulálása. Oké az most is van, de nem annyira.
Én szerencsére nem éltem akkor, de utánanéztem dolgoknak.Mind bal és jobb oldali cikkeket olvastam róla. Szemmel látható volt a különbség, de ha eléggé odafigyelünk, hogy a sok rizsa közt a lényeget lássuk, akkor meg lehet érteni a lényeget.
Amúgy hallottam egy példát:
El viszel az iskolába/munkahelyre/akármibe egy tábla csokit, ami 28 kockából áll. A tanárod/főnököd/akármid elkobozza, mondván, hogy nem igazságos, hogy nem osztozol a(z) osztálytársaiddal/kolégáiddal/akármiddel, és szétosztja a 10 társad közt. Mindenki kap igazságosan kettőt-kettőt, de te mivel önző voltál csak egyet, és az is epres, amit utálsz. A maradék 7-ből megtart négyet magának, jutalmul, hogy ilyen igazságos, és egyet-egyet ad a három kedvencének, akik mindig megdicsérik az öltözetét. Nyilván te úgy érzed, hogy ez egy szar tanár/főnök/akármi. Ő magával meg van elégedve, hiszen "jól lakott". A három nyaller is jól jár, és ők is szeretik a górét. Akik kettőt kaptak vagy élvezik, hogy a 0 helyett kettőjük van, vagy átérzik, hogy milyen szerencsétlen vagy.
Most azt képzeld el, hogy nem csak te, hanem a 3 kedvencen kívül mindenki hoz egy tábla csokit. Nem tudom pontosan, hogy így kinek mennyi jut, de az biztos, hogy akik hoztak, azoknak kevesebb jut, a többieknek meg több.
Nyilván vége lesz az időszaknak a tanár/főnök/akármi, at mondja milyen jó volt, mert pl.: ő tudott arra vigyázni, hogy mindenkinek szép frizurája legyen. Lehet, hogy úgy, hogy erőszakosan elküldött mindenkit a fodrászhoz, de ez egy jó pont neki mindenesetre.
Na, pont ilyen a kommunizmus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!