Magyarországon munkát vállalóknak dupla szavazati jogot?
Ez az én ötletem.
Ha már lehet a választójoggal szabadon kacérkodni. (gyerek után többet ér, regisztrációhoz kötés...)
Az lenne az igazságos, ha azok, akik ténylegesen dolgoznak hazánkban kétszeresen szavazhatnának. Így senkitől nem vennénk el választójogot, de nem a nyugdíjasok, nem a határon túliak, nem a sokgyerekes, soha nem dolgozó népréteg és nem a még semmit a való életből nem tapasztalt diákság szavazata döntene, hanem azok, akik valójában működtetik és eltartják az országot.
Nem.
Egyszerűen azért mert ez esetben már nem beszélhetünk demokráciáról. Hiszen ha egyszer alkalmazol egy hasonló "limitátort" akkor ki fogja eldönteni hogy legközelebb hol húzod meg a vonalat?
Csak akik évi 20millát keresnek.
Vagy akik évi 50millát?
Aztán a felső 10e?
Hol a határ a demokráciákban?
Számomra a mostani rendszer nem demokrácia. Ha olyanok dönthetnek, akiknek a világon semmi közük már/még a mi ügyünkhöz, az hol demokratikus.
Ez olyan, mintha egy társasház döntéseiben szavazati jogot kapnának a tényleges lakók mellett az utca túloldalán lakók, az alagsorba bevackolt hajléktalanok, azok akik egyszer majd itt akarnak lakást venni és azok, akik már régen elköltöztek innen.
Már nekem is eszembe jutott ez az ötlet.
Az nem kifogás, hogy ezzel korlátoznánk egyesek beleszólását a politikába. Eddig is voltak korlátozások, például a 18 év alattiak és a nagykorú, de nem cselekvőképes retardáltak, elítélt gyilkosok eddig sem szavazhattak.
És ez nem a szavazat korlátozása lenne, hanem pozitív diszkrimináció a foglalkoztatottak felé.
Akinek a választás előtti évben legalább X napot volt bejelentett munkahelye másfajta szavazólapot kapna, mely kettőt ér. Elismerem itt is lehetnek problémás esetek, például önfoglalkoztatók, őstermelők, táppénzesek stb.
Egy titok.. A mai választási rendszerben 2 szavazatod van. Szavazhatsz listára, illetve egyéni választókerületi jelöltre.
Amúgy amire gondolsz, hogy valaki kétszer szavazhasson például listára, vagy egyéni jelöltre, hülyeség szerintem. Felborítaná a népképviseletet. A nyugdíjasoknak, illetve a saját hibájukon kívüli munkanélkülieknek semmi beleszólása nem lenne a választásokba, csak azoknak, akiknek munkájuk van.
A nyugdíjas már ledolgozott valószínüleg 40 évet itt, miért érne többet a szavazata egy 21 éves fiatalnak, aki még alig fizetett adót?
A munkanélküli lehet hogy 20 évet folyamatosan dolgozott gyárban, a gyár megszűnt, és most végzettség híján, nem tud munkát találni. Hiába munkásember, mégis kisebb beleszólása lenne, mivel a választás idején pont nincs munkája, de az aki 2 hónapja dolgozik a Mekiben 19 éves srác, kétszer szavazhatna, mert van munkája.
Ilyen gyakorlati, és sok elvi ok miatt is szerintem hülyeség.
IQ nehezen mérhető.
Én vmi rövid tesztet is el tudnák képzelni, kis kérdésekkel.
Pl. mi Magyarország államformája, ki a köztársasági elnök, miniszterelnök, soroljon fel legalább 3 parlamenti pártot stb.
Így, aki abszolút hülye a politikához, kiszűrhető lenne.
Igen!!!
És aki a FIDESZ-re szavaz annak négyszeresen számítson a szavazata, mert csak Ők az igaz magyarok, a többi pedig kommunis.ta, zsid.ó, bu.zi!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!