Miért van az, h. mindenki panaszkodik, hogy felvásárolja az állam ez E. on egy részét? Mikor eladták őket aprópénzért, akkor meg senki se emelte fel a szavát?
"Ne haragudj, h. én nem fogom felvenni a te stílusodat (elég butának tartom), de nem árt ha tudod."
Az vicces. Ez olyan, mintha én tartanám Nelson Mandélát sápadtnak.
"1993 óta árulják a MOL-t és adják el a Bokros féle inflációs guruk ...
2004ben a MOL ban 25% részedése volt az államnak.. amit 2005ben értékesítettek ár alatt... Így a értékesítésből származó nyereségből az állam is részesedett. Majd medgyessy Péter még 2003ben megígérte h. értékesíti a Mol állami részvényeit, amit 2006-ig sikeresen elvégeztek ... Amásik dolog, h. összes régiós gázszolgáltatót eladták és az nem Mol tulajdonban volt!"
Oké, szóval látod te is: a MOL nem állami cég, még felső hangon is 25% volt a részesedése az államnak, valószínűleg az E.on tranzakciónak nem is volt köze állami személyekhez. Akkor miért is kellet volna felemelni a szavunkat, amikor eladták?
"De a lényeg még mindig azon van, h. miért baj az h. visszaveszi az állam? (sajnos piaci ár alatt csak a multinak van joga vásárolni)"
Azért, mert akkor nem értő vezetés fog a cég vezérkarába kerülni, hanem az aktuális kormánypárt aktuális kedvencei.
A Kádár-rendszer alatt minden cég az államé volt, szerinted ez mennyire sikeres recept?
"Jah művelje az osztrák, de ne birtokolja ... A nyereséget így is viszi haza és akkor az állam mit nyert belőle?"
Ha egy osztrák műveli a földet, és adózik utána, az még mindig többet ér, mintha nem művelné senki.
Arról nem is beszélve, ha vállalkozást indít, melósokat, tart, és még többet adózik...
Kérdező!
Szívesen válaszolok a kérdésre de akkor KONKRÉT döntést és ELÍTÉLÉST várok valamelyik oldalra tőled!
"De a lényeg még mindig azon van, h. miért baj az h. visszaveszi az állam?"
A döntés és elítélés itt a következő:
1. Vagy nem veszi meg az állam a MOL-t, E-ON-t, Rábát és még rengeteg céget és így megmarad a devizatartaléka! És akkor az IMF-el jó pozicióban tárgyalhat és kevesebb készenléti hitelt kell felvennie. Mert a cégvásárlások az E-ON-al együkk kb 6 milliárd euroba kerülnek/kerültek és mi most kb 15 milliárdos hitelről tárgyalunk(így ugye elég lenne a fele is)
2. Vagy megveszi a cégeket és akkor sajnos kötelező lesz felvenni a nagyobb EU-IMF hitelt ami kb a GDP 15%-a tehát a 75-80%-os mostani GDP arányos hitelünk már fel is ment 90-95%-ra! Míg a cégvásárlások nélkül 80-85% lenne...
Leegyszerüsítve:
- Durván növekvő állami devizahitelállomány és cserébe cégvásárlásokkal értesz egyet aminek egyre durvább terhei vannak és jöhet az adósságspirál??
- Vagy csökkenteni a GDP arányos hiteleinket és majd állami szabályozással lépünk! Mert ugye a benzin árát semmiben nem befolyásolja hogy van 25%-a az államnak és az áramét sem ha megvesszük az E-ON-t!(csak finoman jegyzem meg hogy az állam az alacsony áramot kezdhetné az ÁLLAMI tulajdonú MVM-el ahol ágazati csúcsnyereséget értek el rajtad és a szüleiden. Ugyanis 2011-ben 640 milliárdos forgalmon 62 milliárdos nyeresége lett és idénre még nagyobb kaszát vár a TE szüleid által fizetett díjakból!)
Várom döntésed!
Jah és várhatóan az MVM-es logika folytatódik! Vagyis árnövelés és nyereségnövelés amit te és a szüleid fizetnek meg! ne legyenek illúzióid mert a tapasztalat már...
"1. Vagy nem veszi meg az állam a MOL-t, E-ON-t, Rábát és még rengeteg céget és így megmarad a devizatartaléka!"
A kormány nem az ország devizatartalékából akarja visszavásárolni az E. ont. Nem is tudná a devizatartalékból, hiszen afelett az MNB rendelkezik és nem a kormány. A 2009-ben felvett IMF hitelből még maradt lehívható összeg + a MANYUP vagyonból is maradt még valamennyi. Na ezekből akarja a Fidesz visszavásárolni az E. ont.
"A kormány nem az ország devizatartalékából akarja visszavásárolni az E. ont. Nem is tudná a devizatartalékból, hiszen afelett az MNB rendelkezik és nem a kormány"
Az MNB-nek megvan a saját devizatartaléka és szerintem világos hogy a kormány általi vásárlásnál nem az MNB hanem a kormány pénzéből történik a vásárlás...
Ugyanis az állam betétel rendelkezik az MNB-nél ahol tartja többek között a deviza- és forintbetétjét! A manyupos pénz devizarészét már nem nagyon tudja felhasználni mert annak likvidálása problematikus és csak nagy veszteséggel tudná!
Tehát jobban megéri neki az IMF-től lehívptt devizatartalékot felhasználnia!
De a félreértőknek: valóban a sajtó alapján a devizatartalék szó úgy híresült el hogy az csak az MNB-nek lehet de a kormánynak is van...
Bár valljuk be a kérdésre és a felvetésemre pont nem válaszolt a kedves válaszoló pedig az "kicsit" fontosabb lenne mint egy szóbeli értelmezésbe belebonyolódni(aki ért a témához az tudta, aki nem annak meg így is érthető volt hogy az állam fogja fizetni...)
"zolika7980"
"Az E-on-t az állam soha nem adta el!"
Jól mondja a kérdező, hogy apróért adták el. csak akkor még még nem eon volt a neve.
Még a rendszerváltás utáni évek idején feltőkésítették, aztán privatizálták, úgy hogy még a feltőkésítés árát sem kapta érte az állam. Már olvastam erről egy igen kimerítő olvasmányt, amit most éppen nem találok, de ha rábukkanok, akkor pótolom. Addig is itt van, ez a nem létező eladásról:
Őszintén még mindig várom a kérdezőt hogy leírja a választ a kérdésemre és döntsön!!! De nincs kétségem mi lesz a várakozásom vége... :))))
"Jól mondja a kérdező, hogy apróért adták el. csak akkor még még nem eon volt a neve""
Kedves 17-es "kis tudatlanka"(becézgetni és azt idézőjelbe tenni én is tudok, ha ezzel a trükkel élsz csak sajnálni tudlak)
Az E.ON egy nemzetközi energetikai cég aminek központja Németországban van! Ha meg akarnánk venni akkor a fél vagy az egész magyar GDP rámenne!!! Attól hogy Orbán h.lye és az eon-t akarja megvenni az még nem jelenti hogy erre is gondolt(reméljük, különben Magyarország adóssága vagy 150-200%-ra ugrik...).
Amire gondolhatott(már ez is vicc hogy ő se tudja miről beszél!!!) az a gázüzletág amit 2006-ban adott el a MOL mert veszteséges volt neki! És egy veszteséges üzletágnál amit magáncég birtokol milyen feltőkésítésről meg állami veszteségekről beszéltek ti???
És miért olvassak el egy jelentést ami 2000-ig tartalmaz áramszolgáltatós, privatizációs adatokat mikor gázüzletágról beszélünk?????
Szerintem térjünk vissza a gázüzletághoz és igyekezzünk tisztába lenni a dolgokkal.
Bár általában ahol a tények kerülnek elő ott a kérdezők és beszélők is gyorsan eltünnek hisz a viszontválaszhoz vagy 10 percet kéne eltölteni pár cikk elolvasásával... :DDD
"Kedves 17-es "kis tudatlanka"(becézgetni és azt idézőjelbe tenni én is tudok, ha ezzel a trükkel élsz csak sajnálni tudlak)"
A sajnálatra méltó, és a tudatlanka, inkább te vagy, mivel egy 5.-es többet tud a magyar gazdaságról (történelemről) mint te.
De ha jobban belegondolok, a kérdező az (eon) privatizálása után született, még is nagyobb rálátása van a dolgokra mint neked.
"És miért olvassak el egy jelentést ami 2000-ig tartalmaz áramszolgáltatós, privatizációs adatokat mikor gázüzletágról beszélünk?????"
Te beszélsz gázról. Tudtommal az eon elődje a privatizálás előtt áram szolgáltatással foglalkozott, az már más kérdés, hogy a privatizáció után a külföldi anyacég által, gázzal is foglalkozik. És azt még megjegyezném, hogy ameddig az eon áramszolgáltatása országos, addig a gázszolgáltatás, csak regionális jellegű. Szóval szerintem elég 1értelmü, hogy a kérdező az áramiparról beszél.
"És egy veszteséges üzletágnál amit magáncég birtokol milyen feltőkésítésről meg állami veszteségekről beszéltek ti??? "
Én az privatizálás előtti feltőkésítésről beszélek. De szerintem elég érthetően írtam le.
Ezt nem tudom kinek>>>És honnan veszed, hogy veszteséges? Te voltál a vezérigazgató elvtárs?
De még ha az is lett volna, akkor is lehetett volna valamennyi áremelést eszközölni, amivel nem lett volna "veszteséges" és még akkor sem 30x-os áron kapnánk az energiát, mint most.
"Szerintem térjünk vissza a gázüzletághoz és igyekezzünk tisztába lenni a dolgokkal."
A helyedben én is inkább másról beszélnék, hogy tereljem a szót.
Azzal már nem igazán dicsekedhetsz, hogy okosabb vagy mint egy 5.-es.
Azt még megjegyezném, hogy nagy sajnálatomra nem sikerült megtalálnom az említett kimerítő olvasmányt, a privatizált cégekről. De megtudom válaszolni a legelső kérdéseidet, hogy eladták-nem adták, és mennyiért kelt el az (eon) anno.
Ha megnézed az alábbi videót megtudhatod, hogy "mennyiért adták el, és mennyi lett volna, a méltányos ár".
kb 03.08-nál van a lényeg, de a video többi része is, igen tanulságos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!