Meddig lehet az antiszemitizmus vádjával dobálózni?
Azért is különösen fájó ez, mert Romsics Ignác azon kevés történészek egyike, aki rendkívül magas színvonalon, és mindenféle elfogultság nélkül képes űzni a valódi történészszakmát, példát mutatva minden eljövendő generációnak, aki erre az útra lép...
" A Galamus internetes fórum 2012. június 30-ai számában Gerő András antiszemitizmussal vádolta meg Romsics Ignácot. Ez igen súlyos vád, egy 20. századdal foglalkozó történénésszel szemben ennél súlyosabbat elképzelni sem lehet. A történet azonban nem volt előzmények nélküli. Itt és most csak a közvetlen előzményt említjük meg: az ATV 2012. május 21-ei Egyenes Beszéd című műsorában Gerő András a Horthy-korszak értékelésével kapcsolatosan relatiziválással, emberi minőségét illetően pedig helyezkedési hajlammal és intellektuális dezorientáltsággal gyanúsította Romsics Ignácot. (Jómagam az adás után közvetlenül telefonon kerestem meg Gerő Andrást, és megpróbáltam meggyőzni tévedéséről, egyben kértem, hogy keresse meg Romsicsot, vele beszélje meg problémáját, s ha szükséges, kérjen bocsánatot tőle. Miután hiába érveltem, még az éjszaka levelet írtam Kálmán Olgának, az Egyenes Beszéd műsorvezető-szerkesztőjének, aki azonban megkeresésünket válaszra sem méltatta. – Levelünket honlapunkon olvashatják.) A válaszadás lehetőségét Romsics számára sem a Galamus, sem az Egyenes Beszéd nem ajánlotta fel.
Mivel Gerő vádjaira egyetlen szakmai fórum – sem a Magyar Tudományos Akadémia, sem a Magyar Történelmi Társulat – nem reagált, a Rubicon szerkesztősége erkölcsi kötelességének tartotta, hogy szerkesztő bizottsági tagja és egyik legrégibb szerzője mellett szolidaritást vállaljon. "
Az ATV-ből és Kálmán Olgából nem is néz ki többet az ember. De mikor jut el oda a társadalom, hogy egy ilyen ügyet az MTA-n IS megbeszéljenek ?
Kitartást kívánok Romsics Ignácnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!