Mi baj van Horthyval?
Mostanában vita tárgyát képezi a Horthy-rendszer.
A trianoni megalázás után ő és az általa kinevezett miniszterek példátlanul állították talpra az országot mind gazdaságilag, mind önbecsülésben. Újra reményt adott. Ami a politikát illeti:
Rendtörvény 1921-ben: megakadályozta a szélsőségek hatalomra jutását, elsősorban a kommunisták ellen irányult, de megtiltotta a szélsőséges jobboldal szervezkedését is. Többek között ezen törvény címén börtönözték be Szálasit.
Ez a szellemiség nekem például tökéletes lenne. Tény, hogy a politikai légkör nem volt a legszabadabb, mint amilyet egy liberális teóriában megszokhattunk, de egész Európában nem volt az. Nálunk a társadalmi konfliktusok is elég keményen jelen voltak (mint pl. Németországban), nálunk mégse került hatalomra egyetlen szélsőséges vezető sem 39 előtt. Hozzátartozik, hogy a külpolitikánk is halálra volt ítélve jó ideig Trianon után.
És akkor igen: a háborús programért, milliós emberveszteségekért, a zsidók deportálásáért, a fasizmussal való lepaktálásért szokták őt "népnyúzónak" nevezni.
A véleményem az, hogy sokan, akik ezt felhozzák, ott, abban a légkörben sem tudtak volna okosabban cselekedni. Mikor ezer oldalról jön a nyomás, és dönteni kell. Pláne, hogy nekünk történelmi okokból borítékolva volt, hogy Németország mellé állunk. Mikor látta a véget, ki is akart ugrani, majd fogságba ejtették.
Várom az ellenérveket.
Egy olyan államférfi kellett volna nekünk is abban az időben, mint a cseheknek Edvard Beneš.
Nem egy olyan szerencsétlen alak, mint Horthy.
Kedves 13:56-os!
Én is történészekről idéztem, méghozzá elsőként Romsics Ignáctól, akit - ha járatos vagy a témában - nem kell bemutatnom.
A linked egyébként hibás (vagy csak nekem nem jeleníti meg?).
"Számtalanszor végig lett ez már beszélve, hogy mi is volt a baj azzal a palival.
De ha lusta vagy azokat visszakeresni és végignézni, akkor itt van egy történész összefoglalója a HOrthy-mosdatásokról
Bocsi, de Karsai László egy ittragadt kommunista maradvány, aki fizetéspótlásként az atv-be szokott járni jókat antiszemitázni és holokausztozni.
Helyette inkább javasolnék kevésbé elfogult szakembereket, mondjuk mint a fent említett Romsics Ignácot, akit aztán igazán nem lehet "szélsőjobboldalinak" mondani.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!