Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mikor lesz végre Magyarországo...

Mikor lesz végre Magyarországon olyan Büntető Törvénykönyv ami nem tesz faji megkülönböztetést?

Figyelt kérdés

Gondolok arra amikor magyar bánt cigányt az rasszizmus, de ha cigány bánt magyart az sima bűncselekmény.

Nem vagyok jobbikos.

2012. aug. 13. 20:10
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

A magyar btk-ban igenis van faji megkülönböztetés!

Megkülönbözteti az emberi fajt más élőlényektől!

Lásd: 266/A és 266/B

"Mikor lesz végre Magyarországon olyan Büntető Törvénykönyv ami nem tesz faji megkülönböztetést?"

Remélem soha. Akkor ugyanis egy disznóvágásért életfogyt is járhatna. :)

Viccet félretéve támogatom az állatvédőket. Az állatok komolyabb védelmet igényelnek.

2012. aug. 13. 23:18
 12/15 anonim ***** válasza:
66%

A BTK nem tesz különbséget.

A bírósági gyakorlat sokszor viszont sajnos nagyon is. Különösen, ha még az adott esetet a média is felfújja.

Emlékszem még a Mortimer vs. Józsika esetre. Éjjel nappal az ment a tévében, hogy szegíny kicsi jóravaló Józsika rasszista késelés áldozata lett. Ha történetesen Mortimer nem cigány, tuti ráverték volna a rasszista indítékot is, és akkor mondjuk nem 2 év felfüggesztettet kap (nem tudom mit kapott végül, csak tippeltem vmit), hanem 10 év letöltendőt.

Az meg már egy másik történet, hogy később szegény Józsika is cigánybűnöző lett, de biztosan csak nehéz körülmények és a késelés okozta trauma hatására, mert máskülönben ez is teljesen elképzelhetetlen lenne. :)

2012. aug. 14. 07:15
 13/15 anonim ***** válasza:
Valóban igaz a BTK nem tesz különbséget elkövető és elkövető között. Azonban a BTK ha tetszik az ún. elmélet ami alapján ítélkezni kell, és a bíróságokon a bírói ítélet pedig a gyakorlat. Na már pedig azt régről tudjuk, hogy ami elméletben így van azt a gyakorlatban eltorzítva tapasztaljuk. Ez az ún. "bírói mérlegelés" ami sajnos sokszor a kettős mérce elvét követi . Mindazonáltal én úgy gondolom, hogy lehetne szigorúbb a BTK, és eltudnék képzelni egy olyan skandalum beleírását is ami nem engedi ilyen "tágan" értelmezni a bíróknak. Mert az tényleg felháborító, hogy ha cigány az elkövető és az áldozat egy magyar hazafi akkor az "önvédelem" pedig mindannyian tudjuk, hogy nem önvédelem hanem szándékos és nem ritkán rasszista szándék által vezérelt mészárlás a tett.
2012. aug. 14. 11:10
 14/15 anonim ***** válasza:
Való igaz, a bíró a jogalkalmazó, ugyanakkor azért (is) vannak a jogalkotó akaratát rögzítő értelmező rendelkezések, hogy a bíró mérlegeléséhez útmutatást nyújtsanak.
2012. aug. 14. 11:37
 15/15 anonim ***** válasza:

[link]

Itt a Büntető Törvénykönyv hatályos szövege. Én is kíváncsi vagyok, hogy pontosan melyik része rasszista. Légy szíves hivatkozd meg, még ha vitatható is, hogy tudjunk róla beszélni.

2012. aug. 14. 13:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!