Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kell nekünk merci gyár?

Kell nekünk merci gyár?

Figyelt kérdés
A kormány 110 millió euróval, kb. 30 milliárd Ft.-tal segíti a Mercédesz gyárat, hogy ide jöjjön Kecskemétre. Ha ennyi pénzt kapnának a magyar kis és közép vállalkozók, akkor sokkal több munkahelyet hoznának létre, és persze még adót is fizetnének.
2009. júl. 20. 12:11
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
54%
dehogy kell, de legalább van mivel kábítani az embereket, aztán ne aggódj, a komolyabb szakembereket úgyis ők küldik, itt max majd a gyártósori munkás kaphat munkát 60 ezerért 3 műszakban .....
2009. júl. 20. 12:20
 2/20 anonim ***** válasza:
77%
Több, mint 2000 család megélhetését fogja biztosítani, KELL!
2009. júl. 20. 12:24
 3/20 anonim ***** válasza:
56%

Lehet,hogy magyarok is dolgozhatnak majd a gyárban, de én azt hallottam a hírekben,hogy külföldi munkásokat fognak alkalmazni,ezért biztosítani fogják azok gyerekeinek az okatatást német tannyelvű osztályokban. A mi gyerekeinkkel is foglalkoznának ilyen szinten külföldön?

Akkor most a külföldi vagy a magyar munkavállalókat támogatja "szeretett" kormányunk?

2009. júl. 20. 13:27
 4/20 anonim ***** válasza:
85%

Természetesen a szakgárda jön a gyárral, mert nem hiszem, hogy MO-on van olyan (szak) ember, aki a Mercédes módszereit ismeri, azonkivül olyan jól beszéli a német szaknyelvet, hogy el tudja az anyacéggel intézni a munkaproblémákat.

Lehet, hogy lenne magyar cég is, ami tudná hasznositani az állami támogatást, de ha nem tudja a termékeket eladni, akkor rövid idön belül csödbe megy - ez nem sokat segitene a dolgozókon, mert rövidesen újra munkanélküliek lennének. A Mercédeszt legalább megveszik és a munkahelyek tartósan megmaradnak.

Hasonlóan, mint a györi AUDI-gyárnál.

2009. júl. 20. 13:38
 5/20 anonim ***** válasza:
40%

Ilyen áron biztos nem kell! Ez olyasmi, mint amikor a szocializmusban (meg egy darabig még utána is) az állam milliárdokkal támogatta a kohókat, hogy megmaradjanak a munkahelyek. Aztán kiderült, ha élete végéig az állam minden dolgozónak továbbfolyósítaná a fizetését, akkor is sokkal kevesebbe kerülne, mint a kohászat támogatása.

A 30 milliárd egyébként eszméletlenül sok pénz. Alig több lenne ennél pl. egy évi ingatlanadó-bevétel. Komolyan gondolhatja ezt bárki is?

2009. júl. 20. 13:52
 6/20 anonim ***** válasza:
47%

Nem lehetne inkább saját motor vagy autóbusz gyárunk? mert ugye régen volt.Amennyiben jön a szakgárda,akkor a németül nem tudó magyaroknak csak az aljamunka marad. Miért nem magyar munkahelyeket teremtünk magyar dolgozóknak? a mieink éheznek, nem tudnak számlát fizetni!

(nem szimpatizálok egy párttal sem, ez a magánvéleményem)

2009. júl. 20. 14:05
 7/20 A kérdező kommentje:
Ha egy magyar vállalkozónak 3 millió Ft-t adnánk, összesen 10.000-nek jutna. Magyar autót, vagy autóbuszt gyártani? Szerintem felesleges lenne. Nekem az a véleményem, hogy a nehéz ipar leáldozóban van Ny-Eu-ban. Nekünk is sokkal több lehetőségünk lenne a turizmus fejlesztésben, a megújuló erőforrások előállításában vagy a mezőgazdasági termékek feldolgozó iparában.
2009. júl. 20. 14:30
 8/20 anonim ***** válasza:
78%

Persze elméletben jobban hangzik, hogy a magyarok KKV-kat támogassuk, ezzel csak egy baj van. A Mercedes egy jól ismert, biztosan működő cég, amely a támogatásért cserébe megígérte, hogy itt lesz x évig és foglalkoztat y ezer embert. Még a KKV-k nem biztos, hogy képesek hosszú éveken át fennmaradni, versenyképes termékeket előállítani, csődeljárásokkal elsikkaszthatják a pénzt stb. Ebben sokkal nagyobb a kockázat!

Szerintem a helyes dolog több, mondjuk 10-20 magyar vállalatnak adni ezt a pénzt, akik cserébe növelik a munkahelyek számát. Persze fontos előtte megvizsgálni, hogy jól működnek-e, meg közben ellenőrizni is.

Még egy dologra visszatérve. A győri Audi például a Győri Egyetemen indított Audi Tanszéket is, amely külön az Audira specializálódott órákat tart, mérnököket képez, pályázatokat ír ki stb. Tehát magasabb szintre is be lehet kerülni, mint egyszeri munkásnak.

2009. júl. 20. 14:37
 9/20 anonim ***** válasza:
74%
Nem és nem! Senkit nem kell támogatni. Se a kicsit, se a nagyot. Engem/téged, egy orvost, egy tanárt, egy szobafestőt, egy szakácsot ki támogat? Én eddig úgy tudtam, hogy annak kell gazdálkodni, meg vállalkozni, aki nyereséget tud termelni. Aki meg nem tud, az ne az állammal tartassa el magát. Úgy mindenki lehet sikeres vállalkozó, ha milliárdokat kap az államtól. Nekem nem adna valaki úgy 50-100 millát, hogy nyissak egy éttermet?
2009. júl. 20. 15:15
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

Egy orvos, egy tanár, egy szakács, egy nem-vállalkozó nem kockáztatja a saját vagyonát. Ő egy alkalmazott, azt teszi, amit mondanak neki. Nem neki kell emberek százainak utasításokat adni, ha valamit rosszul csinál, akkor nem kirúgják, hanem (sok vállalkozási forma esetén) a vállalkozáson kívüli vagyonával is felel a veszteségekért.

Sőt ő a munkája során sok embert foglalkoztat, ergo sok új munkahelyet teremt, embereket foglalkoztat. Mivel nincs elég munkahely Magyarországon, ezért el kell érni, hogy minél többen minél többet vállalkozzanak.

Szerinted ha mondjuk kapnál 50 millát, akkor abból mennyi ideig tudnál egy éttermet fenntartani? Tudnád-e sikeresen működtetni? Mert a támogatásnak feltételei is vannak, amiket ha nem teljesítesz, akkor fizetheted vissza a pénzt.

És még valami. Biztos fura, de nem minden vállalkozó kőgazdag, a többség nem él olyan magas színvonalon. Sőt rengetegen csődbe mentek és elvesztették mindenüket.

2009. júl. 20. 15:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!