Mi lenne az a pont, az a löket, vagy trauma, ami megváltoztatná a magyar mentalitást?
Tegnapelőtt láttam egy dokumentumfilmet, ahol Dél-Koreában a japánok által a háborúban lerombolt, nemzeti jelkép-értékkel bíró, Felvilágosodás Kapuját építették újjá. Teljesen korhű módszerekkel, újrafaragták a köveket a boltíves kapuhoz, művészettörténészekkel, hasonló építmények alapján, és rengeteg türelemmel újrafestették a rendkívül aprólékos, részletes, tradicionálisan színekkel teli falakat, mennyezetet, bronzból újraöntötték a díszszobrokat. Mindezt azért, hogy visszaállítsák nemzeti kegyhelyüket, önazonosságuk tudatának fontos szentélyét, amelyet az évtizedek, évszázadok leromboltak.
Legfőképpen a fiatalság számára emelték ki fontosságát, hogy ne felejtsék el, kik ők, és milyen nagyszerű is a kultúrájuk.
Miért csak nálunk gúny tárgya ez? Mikor értjük meg, hogy egy sikeres nemzet csak a hagyományok őrzésére, a felmenők tiszteletére épülő társadalommal tud talpon maradni, meghatározó lenni...?
A legdinamikusabban fejlődő, gazdag Japán is megőrizte a nyugati felhőkarcolók mellett hagyományos kis házait a virágzó cseresznyefákkal a kertekben, és a tőzsdéről hazajővén is szakítanak időt a katanával való edzésre.
Én egyáltalán nem gondolkodom erről gúnyosan, sőt szerintem egy nagyon szép szimbólum. És ha hasonló történne nálunk is, támogatnám.
De nem helyes azt gondolni, hogy csak a hagyományőrzés és a "vissza a gyökerekhez" mentalitás a jó, mert vannak emberek (például én is) akikhez egyáltalán nem áll közel a magyar kultúra. Magyar vagyok, itt születtem, itt nőttem fel, de nekem nem tetszenek a nép hagyományai - és főleg az nem, amit a politika művelt vele.
Az a baj, hogy ma a hazafiaskodás leginkább egy politikai csoporthoz köthető, akik viselkedésükkel besározzák a nemzeti értékeket és a nemzeti történelmet, és meg tudom érteni azokat az embereket, akik ebben nem hajlandók részt venni. Gyalázat, amit az a bizonyos politikai oldal művel, hogy a magyar hagyományokat és a magyaros viselkedés múltbéli formáit a saját kis játszmáikhoz, politikai erőfölény-fitogtatásukhoz használják fel! És amíg ezt jelenti a hazafiasság, addig nem kérek belőle, én szeretem a hazámat, és a többi magánügy.
"Én is minden nap f*szt szopok éhbérért és nem értem mi a gondod ezzel."
Látod pont ez a nagyon nagy baj, hogy nem érted...:( ilyen a magyar mentalitás, annak is örüljünk, hogy f*szt szophatunk éhbérért...
Ha meg másképp szopsz f*szt, akkor az meg valószínű, hogy nem éhbérért teszed...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!