Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kikről szól az idézet? (Móricz...

Kikről szól az idézet? (Móricz Zsigmond naplója,1919)

Figyelt kérdés
"Orruk, fülük nagy, szájuk furcsa, alsó ajkuk előredagad: olyan száj, amelyet mindig undorral láttam, úgy hogy el kellett fordítani róla a szemem. Hányásinger támadt a torkomban ettől a szájtól s mivel ösztönszerűleg mindig védekeztem attól, hogy a kellemetlen képzetekkel, halál, betegség, undor dolgaival foglalkozzam, nem is tudnám, miért, de most rájöttem, a megfigyelés erőszakja alatt, hogy ez az undor erotikus. Ez a száj erotikus tapadást ígér, s ez homosexualis iszonyt kelt"
2012. júl. 15. 01:43
1 2
 11/18 Andizsuzsi ***** válasza:
68%

"Nem éreztem soha külön szagát a zsidónak, de nem hiszem, hogy ne volna szaguk: faji szag, ami nekik nyilván izgató s kellemes, és más fajra izgatóan félelmes. Bűzös jelenség ez a két test. Kell, hogy valami penetráns szag jöjjön ki belőlük, másképp nem érteni azt a gyorsan előálló fizikai rosszullétet, ami elfog a zsidók közt. Mikor a Szovjetházban voltam, ugyanolyan émelyítő hányásinger fogott el, mint mikor egyszer-kétszer a zsinagógában néztem őket, vagy egyáltalán nagy tömeg zsidót éreztem meg egy tömegben magam körül."

Ez az idézet u.a. irományból való. Nehéz megmagyarázni, hogy az alapja nem antiszemitizmus.

2012. júl. 15. 11:03
 12/18 anonim ***** válasza:
17%

"ma 10:54"

te nem vagy magadnál. Wass max annak nem tetszik, akiben nincs hazaszeretet, és nem fogja meg az erdélyi téma, mert igaz, eléggé egysíkú. Nyirőről meg ez is dogma, hogy utolsó leheletéig Szálasista volt.

Előző hszben pedig a tipikus hazug (vagy ostoba) állítás, hogy Nyilas párttag volt. NEM VOLT AZ. Az Erdélyi Párt tagja volt.

Keressetek tőle egyértleműen fajgyűlölő, náci írásokat, felszólalásokat.

Ja, a VH előtti Goebbels méltatás nem számít, mivel akkor még nem is volt Holokauszt, így nem tudhatatott a népírtásról sem amit később műveltek.

2012. júl. 15. 12:23
 13/18 anonim ***** válasza:
31%
lepontozás helyett forrást adjatok ti hős antifasiszták...
2012. júl. 17. 09:29
 14/18 anonim ***** válasza:
91%

"Wass max annak nem tetszik, akiben nincs hazaszeretet, "

Nem is tudtam, hogy a ponyvairodalom szeretete egyenlő a hazaszeretettel.

2012. júl. 17. 20:00
 15/18 Pro Patria ***** válasza:
33%

Kedves 10:29-es!

"Nem vagyok baloldali de szerintem nyilas párttagnak lenni egyértelműen antiszemitizmus."

- Sosem volt nyilas párttag. Az országgyűlésben Horthy alatt került be. "Bűne" csupán az volt, hogy helyén mert maradni a nyilas hatalomátvétel után is.

---------------

Kalergi, megint ostobaságot írsz...

"Sokat elmond a mai szélsőjobb szellemi kvalitásairól, hogy a dilettáns Wass nekik az írófejedelem"

Gondolom, nem ismered Wass Alberttől A funtineli boszorkány c. művet, ami egy román havasi leány története, román környezetben játszódik, a szereplőinek elsöprő többsége románok, akik között természetesen van jó, és van rossz. Egy román(!) irodalomkritikusa jegyzi meg, hogy Wass Albert megírta a világirodalom legszebb román havasi történetét.

Az a Wass Albert, akit szélsőséges sovinisztaként szoktak beállítani, akit a román nép született ellenségeként, ebben a könyvben szeretettel áthatott képet rajzol az egyszerű román emberekről.

Egy Bukaresti román irodalomtörténész-professzor, Ioan Coja is azt mondta a marosvásárhelyi könyvbemutatón, hogy a román népről ilyen szépen, ilyen mélyen, ilyen lélekből szólóan még senki sem írt, talán csak a román irodalom nagy prózaírója, Mihail Sadoveanu.

Idézem a professzort:

"...egy nagyon kényes kérdésrôl van szó. De nem politikai okokból, mint ahogy ezt egyesek hinnék. Hanem kimondottan irodalmi szempontból. [...] Az a tény, hogy a könyv íróját Erdélyben a kolozsvári népi törvényszék halálra ítélte, ez egy nagyon komoly, nyugtalanító dolog.

Szeretném, ha a Wass Albert dosszié újratanulmányozása során kiderülne, hogy az ott felhozott bizonyítékok nem elégségesek ahhoz, hogy igazolják a súlyos, abszolút bűnösséget. Azért szeretném, hogy ez megtörténjen, mert nem rímel az a két dolog, hogy egy háborús bűnös egy ilyen szép könyvet írjon.

[...] A könyv ékes bizonyítéka annak, hogy szeme és füle volt hozzá, hogy megfigyelje azokat az embereket, akik itt éltek, akiket teljes mértékben megértett. Hallottam ma azt a vádat, hogy Wass Albert irredenta volt, akként élte le egész életét, és úgy is halt meg. Én egy igen vastag könyvet írtam az irredentizmusról, és talán több száz oldalnyi cikket... Ez a dolog így áll: mindenkinek joga van kérni, követelni. Ezt a jogot bármelyik alkotmány elismeri. Én nem haragszom senkire, aki azt állítja, hogy Besszarábia nem román. Csak vitatkozom vele, megkérdem: melyek az érvei? És a dialógust komolyan veszem, addig, amíg beszélgetőpartnerem hamis érvekkel hozakodik elő, amelyekről ő is tudja, hogy hamisak, mégis fenntartja őket. De amíg látom, hogy jóhiszemű, tárgyalok vele. Az irredentizmus szerintem akkor elítélendő, ha tisztességtelen folyamatokat, rosszhiszeműséget, hazugságot gerjeszt, meghamisítja a történelmet. De amíg csak egy vágyat fejez ki, amelyet meg lehet érteni, elfogadom. E könyvből megértettem a gróf pszichológiáját.[...]

A hangsúly azon van, hogy ne tégy törvénytelen, erkölcstelen cselekedeteket annak érdekében, hogy ezt megszerezd. Ki merem mondani, hogy Wass Albert nem volt képes ilyesmire. Tisztességes embernek tűnik a könyv alapján. A tisztességet, lovagiasságot nehéz mímelni, ha nem tartoznak hozzá egyéniségedhez. Meggyőződésem, hogy e könyv lefordítása, és a román térségben való forgalmazása nagyon komolyan felveti majd a szerző és mű közötti viszony kérdését. Egyesek azt állítják: nem kell foglalkozni a szerzőkkel, csak a mű értékével. Én nem osztom ezt a véleményt. Azt hiszem, hogy a szerző személyisége, erkölcse, tisztessége terítékre kerül, amikor az alkotásával foglalkozunk."

Ebből is látható, hogy milyen könnyen mondják ma a legnemesebb lelkű emberre is, hogy fasiszta.

"Nyírő: Ne magyarázzuk már a bizonyítványt. Az utolsó leheletéig Szálasi híve volt."

- Sosem volt Szálasi híve. Igazold ezt az állítást, vagy saját hiteltelenségedet igazolod.

1945-ben nem a nyilas kormányt követte, hanem menekült Magyarországról, mint mindenki, aki tehette. Budapest ostromakor a német katonák és a nyilasok mellett civilek is részt vettek a kitörésben. Ők is háborús bűnösök, mert a nyilasokkal tartottak?

Az emigrációban lévő magyarok - Horthy-pártiak és Szálasi-pártiak, korábbi ősellenségek - mind egymásra voltak utalva, és közösséget vállaltak. Így tett a Horthy-párti Nyirő is, amikor a közös "Magyar Újságírók Külföldi Egyesületének" elnöke lett. Talán ő megértett valamit, amit mi nem:

"A magyarok! Az egymást pusztító, pártoskodó, gyűlölködő, szanaszét szakadt, szerencsétlen magyarok, ez a fájdalmasan tragikus sorsú nép, az elveszett haza kísértetei! Lehet rájuk számítani?"

Ettől függetlenül az egyik emigrációban kiadott hungarista újság szerkesztésére való felkérést visszautasította.

Soha nem adták ki, mint háborús bűnöst, az erre való követelést megtagadta az ezzel foglalkozó bizottság.

Nincs tőle antiszemita cikk, írás. Amiket tőle szoktak idézni, azt nem ő írta, csak az ő neve alá tartozó újságban jelentek meg a második világháború éveiben, más írók tollából. Vagy talán az ATV-n Juszt minden kijelentésével egyetért Kálmán Olga?

Az írói munkásságáról pedig annyit, Tamási Áron a mesterének nevezte őt.

2004-ben, amikor itthon MSZP kormányzás volt, a Székelyudvarhelyért Alapítvány szobrot állított neki. Nem Orbán, vagy Kövér. Számos iskola viseli a mai napig a nevét.

Olyan könnyen osztogatják a magadfélék a náci, nyilas, fasiszta jelzőket...

2012. júl. 19. 18:35
 16/18 anonim ***** válasza:
35%

nagy lájk, utolsó! :) végre források, nem csak fröcsögés.

"Nem is tudtam, hogy a ponyvairodalom szeretete egyenlő a hazaszeretettel."

hány könyvét olvastad? mivel támasztod alá? szerintem meg pl a Imre Kertesz féle Sorstalanság szar. olvastam, filmet láttam. unalmas, semmi forradalmi. Logikátlan, nem koherens. 12 egy tucat könyv.

2012. júl. 19. 22:15
 17/18 anonim ***** válasza:
73%

"láttam. unalmas, semmi forradalmi. Logikátlan, nem koherens"

Wass is kb. ennyit tudott letenni az asztalra csak annyi a különbség, hogy őt divat lett szeretni. A vicces, hogy olyan emberek dobálóznak vele, akik nem is igazán tudnak olvasni és egy Wass művet sem tudnak mondani, viszont ha ezt számon kéred rajtuk élből lezsidóznak. Az a szomorú, hogy ezek a mi nagy hazafijaink. Történelem érettségi kegyelem kettes, de azért a trianonos pólóban feszítenek. Amúgy ezek a túrbómagyarok az öszödi beszéd után másztak elő, előtte hol voltak? Ebből is látszik, hogy magyarkodni nem más mint divat, amiből a bóvlisok és az ad hoc sámánok jól megszedik magukat.

2012. júl. 20. 04:38
 18/18 Pro Patria ***** válasza:
0%

Kedves 04:38-as!

"Wass is kb. ennyit tudott letenni az asztalra"

- Érdekes módon a fent idézett román irodalomtörténész-professzornak más volt erről a véleménye.

"csak annyi a különbség, hogy őt divat lett szeretni."

- Olyan értékeket közvetít műveiben, amik minden ember számára elsajátítandóak. Az, hogy csak a kétezres évek elején került újra a figyelem középpontjába, annak "köszönhető", hog előtte negyvenöt évig beszélni sem volt róla szabad.

"A vicces, hogy olyan emberek dobálóznak vele, akik nem is igazán tudnak olvasni és egy Wass művet sem tudnak mondani"

- Ismered az általam említett könyvet tőle?

De mondok még, művelődj:

[link]

[link]

[link]

[link]

"viszont ha ezt számon kéred rajtuk élből lezsidóznak."

- Nem látok itt úgymond "zsidózást".

"Az a szomorú, hogy ezek a mi nagy hazafijaink. Történelem érettségi kegyelem kettes"

- 90% feletti volt, ha már így felhoztad.

2012. júl. 20. 13:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!