Van olyan volt MSZMP párttag, aki semmire nem vitte?
Párttagot kérdeztél, s ennek megfelelően válaszoltam. Az meg volt kb. 800 ezer. A sima tagok kiváltsága annyiban merült ki legfeljebb, hogy esetleg egy béremelésnél néhány fillérrel többet kapott, mint más.
Az új (?) rendszerre átnyúló pozitív hozadéka semmi.
A közép- és felső vezetők esetében a kép árnyaltabb, de nem elsősorban a pártban betöltött vezető pozíció miatt, hanem a gazdasági vagy apparátusbeli státus miatt.
Volt igazgatóm párttag volt, de nem vezető. A rendszerváltás alatt maga alá privatizált, amelyhez hozzásegítette a meglévő magasabb jövedelem, a hason kondíciókkal rendelkező baráti kör. Tehát eltagadni nem lehet, hogy az MSZMP fontos pocizóiban lévők nem éltek könnyebben mint a tömeg, s nem lovagolták volna meg az új lehetőséget, de – legalábbis ebben nem a pártbeli vezető szerep segítette elsősorban.
"gyakorlatilag kötelező volt a tagság. Gondolok itt pl. olyanra, hogy rendőr, újságíró, gyárban csoportvezetőtől felfelé minden vezető beosztáshoz"
Gyakorlatban tudni kellene nem feltételezni!Én voltam nyomozó és nem voltam párttag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!