Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Most a baloldali médiának,...

Most a baloldali médiának, miért kell ennyire felkapni a Nyírő újratemetést, meg Prohászka Ottokár szoborba öntését?

Figyelt kérdés

[link]

Szerintem ennek az emlékműnek sem lett volna szabad elkészülni, ugyanis ha jól tudom a drága szovjetek nem felszabadítottak ugyan a németektől, de több évtizedre megszálltak minket. Nagymamám elmeséléseiből, aki ekkor volt 14 éves azt tudtam meg, hogy a szovjet katonáktól jobban féltek, mint a németektől. És ezeknek állítottunk emlékművet?

Ezzel most nem Nyírőék mellet kampányolok,csak nálam, mikor láttam ezt az emlékművet bizony kiverte a biztosítékot.

Lehet, hogy tévedek és megérdemlik a szovjetek? Nem vagyok egy nagy töri zseni.

2012. jún. 25. 20:20
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
54%

"százezerszámra erőszakolták meg a legkisebb lányoktól elkezdve a legidősebb asszonyokat"

Hogy a fenében van hogy az a városrész amiben laktam nem tudok ilyenről egyről se?

2012. jún. 26. 01:24
 22/33 Pro Patria ***** válasza:
25%

Mert a szélsőbalos, munkásforradalmat éltető blogokon nem írták, te meg nem jártál utána a VALÓDI időseknél.

Nézz utána, hány abortusz volt a háború után a megerőszakolások miatt. Hány jelentés volt ilyen esetekről. Vagy csak kérdezd meg az akkor élt embereket.

2012. jún. 26. 04:47
 23/33 anonim ***** válasza:
80%

Az nem életszerű,hogy nem hiszel az idősebbeknek.

De ha neked jobb,ha inkább a jobbosok félremagyarázását hiszed,akkor tedd.

2012. jún. 26. 07:16
 24/33 anonim ***** válasza:
100%

Mit mondjak, nem akarok senkit megbántani. De nagyon összetett dolgokat nem lehet a végletekig egyszerűsíteni, mert közben elvész a lényeg. Ez nem politikai vagy történelmi kérdés, hanem matematikai törvényszerűség.

Ami e kérdésben történik, a végletes leegyszerűsítés mintapéldája. A tudatos vagy tévedésen alapuló hamisítás egy más eset, az az igazán súlyos, de most maradjunk az előbbinél, mert abból van sokkal több.

Egy példa nem példa. Ilyen összetett kérdésre a választ csak hosszú kutatómunkával lehet megismerni, akkor is óvatosan kell fogalmazni. A nagymama történetét elhiszem. Feltéve, ha a mesélő elhiszi az itt korábban leírt ellentétes történetet. Mert bizony igaz lehet mindkettő. Sőt! Tudnék olyan települést mondani, ahol a nyilas rémuralom fel sem tűnt (mert nem volt), és ahol ma is csak átkozni tudják. Tudnék olyan eseteket mondani sokat, amikor orosz katonák raboltak, erőszakoltak (túlnyomó többségben a hazatéréskor), és olyant, ahol csecsemők életét mentették meg katonaorvosok, ahol családok a segítségükkel nem éheztek. És összesítve mit mondjak? Volt ilyen és olyan, az adott ember minőségétől, vele megesett történésektől, idegállapotától, és sok mindentől függően. Van hely, ahol a szovjet bevonulás felszabadítás volt, és van, ahol rémálom.

Ahogy mára a hivatalos (uniós és kicsit amerikai, orosz) nézet mondja: a halott katona nem ellenség, megférnek egymással, ápolhatjuk emléküket. Teszik is. A katonára mondom! De nem az ideológiák kiagyalóira és működtetőire. Ők nem kaphatnak felmentést. A tetemük kegyeletet igen, tetteik elnézést nem.

Nincs jelentősége ilyen olyan oldalinak, mindenütt van jó és rossz is, bár a mérték nem azonos. Ne egyszerűsítsünk!

Ha az abádszalókiak (és még sok más település, szülővárosom is) úgy gondolják, a Vörös Hadsereg felszabadító volt, senkinek nincs joga megkérdőjelezni ezt, különösen nincs ítéletet mondani. Vannak települések, ahol máshogy gondolják, másként tettek, lelkük rajta, ők döntöttek. Elég sok helyen voltak képesek ezeket az ellentétes helyzeteket sok nemes fantáziával megfelelően kezelni.

Lényegtelen, hogy Nyírő és Prohászka volt e tényleges katona. Vannak tényleges dokumentumok, amelyeket ők írtak, amelyekről kiderül, mit gondoltak, mire buzdítottak. Az az ok arra, amiért elfogadhatatlanok a szobrok, a nagy felhajtás. De tisztességes sírt mindketten érdemelnek, a kegyelet és méltóságunk okán. Sírt, nem nagy felhajtással rendezett újratemetést. Azt csak Nagy Imre érdemelt ki.

2012. jún. 26. 11:02
 25/33 anonim ***** válasza:
80%

"Nézz utána, hány abortusz volt a háború után a megerőszakolások miatt"

Teneked van fogalmad abortusz mikor lehetséges?Megerőszakoltak valakit 1944-ben és 45 után abortusza volt?

2012. jún. 26. 11:22
 26/33 anonim ***** válasza:

tegnap 22:27

A jókívánságaidat köszönöm.

Nagyon sokat kellene beszélgetni ahhoz, hogy ellehessen igazodni a világ dolgaiban. Engem a szoborállítások csak akkor zavarnak, ha ez úgy történik, hogy a másikat/nem tetszőt eltávolítják. A Kossuth téren el tudnám fogadni Tisza István szobrát, ha mellőle nem viszik el a Károlyi szobrot. Mindkettő része a történelmünknek. Az éremnek mindig két oldala van. Nem csak az oroszok szálltak meg minket, hanem előtte a németek is. A Nyirő újratemetés a jó szándék ellenére is kegyeletsértő. Összességében úgy is lehet mondani kabaré, egy honfitársunk emléke felett.

Tudod, mennyivel könnyebben/jobban lehetne élni e hazában, ha nem az ellentétekre figyelnénk.

Ideje lenne kiegyezni egymással, mert egyik fél se jobb, vagy rosszabb a másiknál.

Én, mikor példát keresek, általában a Svájci demokrácia ugrik be. Négy külön nyelvet beszélő nép hogy tud békében, jólétben együtt élni közel ezer év óta.

2012. jún. 26. 12:46
 27/33 Pro Patria ***** válasza:
13%

11:22-es

"Megerőszakoltak valakit 1944-ben és 45 után abortusza volt?"

- Nagyon okos, elismerésem! Láthatóan már csak kapálózol, és meghazudtolod még a történelmi tényeket is. Az tudod, mikor vették be Budát a szovjetek...?

----------

07:16-os

"Az nem életszerű,hogy nem hiszel az idősebbeknek."

- Pont őrájuk hivatkozva mondom, amiket mondok. De rajtad az se segítene, ha most körbejárnám a falumat (pedig még csak nem is fideszes/jobbikos település), és felvenném az idősek beszámolóit a "hős felszabadítókról". Se az, ha kimásolnám mondjuk Ungváry Krisztián - az egyik legelismertebb szakértő a témában - A Magyar Honvédség a második világháborúban c. 600 oldalas könyvének "A szovjet hadsereg viselkedése Magyarországon" fejezetét.

Te a szélbalos munkáspárt-2006 blogokon felnőtt tini vagy, ezért ideológiai alapon döntesz, ítélkezel, nem fogadsz el mást, semmit, ami "belerondít" a kialakult világképedbe, ezért felveszed a szemellenzőt.

----------

Kedves 11:02-es válaszoló!

"A nagymama történetét elhiszem. Feltéve, ha a mesélő elhiszi az itt korábban leírt ellentétes történetet. Mert bizony igaz lehet mindkettő. Sőt!"

- Nem csak hogy elhiszem, de tudok róluk. Ugyanazoktól hallottam, akik a gyilkosságokról, rablásokról, kifosztásokról, és tömeges megerőszakolásokról meséltek. Erre írtam ezt (ezen belül is az utolsó mondatot):

Olyan katonáknak, akik százezerszámra erőszakolták meg a legkisebb lányoktól elkezdve a legidősebb asszonyokat, lopták, ami mozdítható volt, többszáz éves kódexeinkkel törölték ki a hátsójukat, és agyonlőtték a férfiakat.

Mindegy, hogy önként, vagy kényszerből jöttek ide. Az számít, ami jellemezte ezt a hadsereget. És ezen az sem változtat, ha egyik-másik cukrot osztogatott a kisgyerekeknek.

"Vannak tényleges dokumentumok, amelyeket ők [Prohászka Ottokár és Nyirő] írtak, amelyekről kiderül, mit gondoltak, mire buzdítottak."

- Mire buzdítottak? Zsidók kiirtására, deportálására, legyilkolására, kirablására? Nem.

Az, hogy ellenvéleménnyel szóltak a zsidókról, miért is olyan sátáni? Bármelyik más népről (akár rólunk, magyarokról) is megengedett, egyedül a zsidóság ilyen érinthetetlen szent.

Ha Kertész ugyanazon sorokat a zsidóról írta volna, már fel lenne lógatva, így, hogy a magyarokra, elfogadott kritika. Csak azért hozom fel a párhuzamot, hogy érezd az elfogultsággal történő megítélést.

2012. jún. 26. 14:52
 28/33 anonim ***** válasza:
Prohászka egy elvakult egyházi vezető volt, Nyírő meg egy olyan aki egy kulcsot látott a nyilas mozgalomban, csak épp nem tudta hogy az a kulcs a poklok kapuját nyitja meg.
2012. júl. 3. 11:00
 29/33 Pro Patria ***** válasza:
Kedves Don Giovanni! Tudsz valamit Nyirőről?
2012. júl. 3. 15:01
 30/33 anonim ***** válasza:

Te tudsz valamit Rimbaudról vagy Verlainről?

Egy Nyírő József idézet Radnóti Tollából:

„1941. nov. 3. Zűrzavar a weimari költőnap körül. Ki „reprezentálta” hát a költők hazáját, hazámat? Újabb újsághír. „A Harmadik Birodalom ez év október 31-én is megrendezte a weimari költőnapot, amelyen Közép- és Kelet-Európa tizenegy nemzetének meghívott költői is részt vettek. A magyar irodalmat a költőnapon Nyirő József erdélyi író reprezentálta. Nyirő az UFA számára többek között a következőket mondotta: »Ezekben a napokban a szellemi Európa születik újjá. Boldog vagyok és boldog a magyar irodalom, hogy ebben a szellemi felépítésben szintén részt vehet. Szép képet láttam éppen az előbb a templomban, amint Luther rámutat a bibliának arra a mondására, hogy a vér megtisztít minket. A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!”

– Radnóti Miklós: Napló. Magvető, 1989, 197. oldal

2012. júl. 3. 23:41
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!