Most a baloldali médiának, miért kell ennyire felkapni a Nyírő újratemetést, meg Prohászka Ottokár szoborba öntését?
Szerintem ennek az emlékműnek sem lett volna szabad elkészülni, ugyanis ha jól tudom a drága szovjetek nem felszabadítottak ugyan a németektől, de több évtizedre megszálltak minket. Nagymamám elmeséléseiből, aki ekkor volt 14 éves azt tudtam meg, hogy a szovjet katonáktól jobban féltek, mint a németektől. És ezeknek állítottunk emlékművet?
Ezzel most nem Nyírőék mellet kampányolok,csak nálam, mikor láttam ezt az emlékművet bizony kiverte a biztosítékot.
Lehet, hogy tévedek és megérdemlik a szovjetek? Nem vagyok egy nagy töri zseni.
Kedves kérdező! mielőtt lekommunistáznál, le hazaárulóznál elárulom, '56-ban fegyverrel harcoltam az orosz megszállók ellen. Orosz fogsággal fejeztem be a forradalmat.Azt viszont nem szabad elfelejteni, mi támadtuk meg a Szovjetuniót. Kétszázezer Magyar katona veszett oda az általunk is megszállt idegen honban.
A politika mindig igyekezett a kisemberből "hülyét" csinálni. Most is.
A Nyirő temetés is példa erre.Maradék csontokat lehet újratemetni, de az elégetetteket nem.Nem ártana néha gondolkodnotok, nehogy ti is úgy végezzétek, mini az a 200000 magyar katona aki ott maradt a Don kanyarban.
73/F
A nagymamám félt tőlük FÉLT!!! ÉS NEM CSAK Ő HANEM A KÖRNYÉKEN MÁS IS a testvérei, a szülei, mindenki!
A szememben az hazaáruló, aki az oroszokat ezek után védi. Nem mondtam Önre azt, hogy az lenne. Ahogy gondolja...
Ha pedig 56-ban harcolt az orosz megszállás ellen(Nagyra becsülöm azokat az embereket akik akkor fel mertek lépni!), akkor saját maga ellen beszél. Egyszer az oroszokat kell védeni egyszer támadni őket? Nem értem. Akkor ezek után is megérdemlik az emlékművet? Megérdemlik azok akik megszálltak minket?
Én nem is beszéltem volna erről az egész dologól, mert biztos voltam benne, hogy lesz olyan aki többet tud róla nálam. Oké, mi támadtunk, oké nem akartak jönni DE AKKOR SEM ÉRDEMLIK MEG, HOGY EMLÉKMŰVET ÁLLÍTSUNK NEKIK.
Örülök, hogy ilyen jó egészségben van a mai napig és annak, hogy mindezt meg tudja itt osztani az emberekkel. (bár a kétség ott lehet, hiszen nem bizonyítható, hogy az akinek mondja magát) De ez lényegtelen én a legjobbat feltételezem az emberekről még így látatlanba is.
Jó egészséget kívánok a továbbiakban is és remélem megérti , hogy itt a lényeg nem azon van, hogy kit támadott ki, hanem azon, hogy volt olyan aki emlékművet emelt azoknak akik megszálltak minket.
"Jó egészséget kívánok a továbbiakban is és remélem megérti , hogy itt a lényeg nem azon van, hogy kit támadott ki, hanem azon, hogy volt olyan aki emlékművet emelt azoknak akik megszálltak minket."
kicsit kétértelműen fogalmaztam, mint ahogy máskor is szoktam... Természetesen a lényeg az, hogy ki támadott kit és utána hogy bosszulták azt meg, de én a kérdés lényegét értettem ez alatt....
Jaj, hagyjuk már, ezért sz*r az internet, mert mindenki azt hazudik, amit akar. Persze, elhiszem, hogy csupa 70 éves pötyögtet itt, aham...
"És arról nem tudsz hogy a magyar hadsereg támadta meg oroszországot és nem fordítva?Mit keresett a magyar hadsereg Voronyezsben?"
- Mivel Sztálin bekebelezte előtte Finnország egy részét, Lengyelország keleti felét, Észtországot, Lettországot, Litvániát, és Besszarábiát. Nem akartuk, hogy mi legyünk a következők. Sztálin európai offenzívára készült, már zajlottak a csapatösszevonások, ez a történészetben ma már elismert tény.
"Magyarország területére az oroszok nem szórakozásból jötte be hanem az itt levő németeket verték, a német hadsereget semmisítették meg.A történelmi tényeket hazugsággal nem lehet semmissé tenni!"
- Aha... Németeket. Meg mellesleg cirka 350 ezer magyar katonát. Hogy a többszázezer Szibériába elhurcolt nőt és gyermeket, mint "hadifoglyot", már ne is említsem...
"Leírtam világosan a Teheráni és a Jaltai konferencián a nagyhatalmak döntötték el melyik országot ki szállja meg nem egyedül az oroszok!"
- Fenéket. Nyílt verseny volt még az utolsó napokért is, Berlinért, és igyekeztek minél több területet "felszabadítani" egymás elől a nagyhatalmak.
"Miért nem érthető ez?Tudod én elmúltam hetvenéves és ezeket az időket személyesen megéltem és érdekes dolgokat tudnék mondani a háború alatt történtekről mert ott voltam megéltem láttam."
- Ja.. Aha. Te nem 70, hanem 14 éves vagy, ezért annyi realitásérzéked sincs, hogy legalább hihetően hazudj.
Egyfelől ki hiszi el, hogy 70 évesen az interneten böngészel (és nem csak te, mert minden második fórumozó ezt mondja mostanában - tán bevezették az internetet a nyugdíjas otthonban?), másfelől még ha igaz is lenne, kb. 2-3 éves lettél volna csak a világháború alatt. Hát így már tényleg tisztán láthatsz mindent...
"Én nagyvárosban laktam akkor is. Semmiféle rettegésről az orosz katonáktól nem tudok, valakik nagyon félrevezettek téged!Semmiféle atrocitásról nem tudok, én a szemébe mernék nézni annak aki félrevezetett téged."
- Aha. És a dédanyukám is csak azért bújkált az oroszok elől, mert épp nem volt megfésülködve, és így nem illet volna eléjük állni, igaz? És ennek semmi köze persze a tüdőgyulladásához, és a hetekig tartó szenvedéséhez, majd két gyermekét árván hagyó halálához?
Másik dédanyukám arról mesélt, hogyan mentek át egész hordák még a 14 éves lányokon is...
Hihetetlen, miket meg mernek engedni maguknak ezen az a fórumon a szélsőbalos propagandán felnevelkedett tini munkáspárt-2006 aktivisták... Hány százezer hozzátartozót akartok megsérteni fájdalmukban?
"Azt tudod e hogy a városom egyes részei állandóan gazdát cseréltek és amikor az oroszok voltak azon a területen akkor gondoskodtak arról hogy a polgári lakosság támadások esetén óvóhelyre menjen"
- Aha. Akkor nyilván a budai hegy alatt húzódó kórházat is emberszeretetből gyújtották fel az oda bezsúfolt sebesültekkel együtt, mert fájt a szívük, ahogy hallották a jajveszékelésüket, igaz...?
Ezt a mocskot, amit itt látni. Az ember nem tudja, hova van még lejjebb.
Köszi a válaszodat. Mivel én valóban nem vagyok egy nagy töri tudós így nem is ezen akartam vitatkozni, mert nem tudom megcáfolni a dolgokat. Tudom, hogy jó lenne tudni az ország történelmét de különböző okokból ezt nem tudom.
Ahogy a politika topikban lenni szokott senki nem törődik a feltett kérdéssel, csak a jobb meg bal oldal csatázik.
Akármelyik állítást is nézem a véleményem nem változott: Nem fogom a szovjet "hősök" emlékművét elfogadni inkább Prohászka Ottokár, vagy Nyírő, vagy Rákosi.
Kedves fiatal barátom!
Nem vagyok és nem is voltam soha kommunista,és nem örültem a szovjet megszállásnak sem. De én is éltem már abban az időkben.
Lehet,hogy a te nagymamád félt az oroszoktól,de a többségünk nem. Nálunk egy éven keresztül mindig lakott egy-egy orosz katona társaság. Soha nem kellett tőlük félni,bármikor bemehettünk hozzájuk. Esténként ők is bejöttek hozzánk,és beszéltek a családjukról,a gyerekeikről. Arról.hogy vajon látják-e még őket valaha? Ők is ugyanolyan emberek voltak,mint a többi ember.
Félni legfeljebb azoktól a kóbor katonáktól kellett,akik részegek voltak. De ha hívtál egy tisztet,akkor a randalírozót elvitte a készültség.
Különben is az orosz katonák szerették a gyerekeket.
Ami a kérdésedet illeti:
A szovjetek felszabadítottak minket a náci uralom alól. Ez akkor is igaz,hogy ha a Jaltai-egyezmény értelmében megszállták az országot.
Nyírő nyilas volt,de nem harcolt soha fronton. A belinkelt emlékmű pedig hősi halott katonáknak állít emléket. Ezért nem lehet felháborodni.
A háborúba nem önszántukból mentek az emberek,hanem kötelező volt menniük. Aki nem vonult be,azt hadbíróság elé állították és agyonlőtték. Éppen úgy,mint azokat,akik megszöktek a csapatuktól. Akár magyarok,akár németek vagy oroszok voltak. Az csak szép szólam volt,hogy a hazájukat védték. Parancsot teljesítettek. Aki pedig meghalt közülük,az hősi halottként megérdemli,hogy emlékezzünk rájuk. Nem a szovjetek (mint állam) érdemlik meg,hanem a halott katonák!
Nálunk a temetőben vannak katonasírok,melyet a Honvéd Hagyományőrző Egyesület gondoz. Minden sírt,akár német,orosz,vagy magyar katona fekszik alatta.
Nyírő soha nem harcolt,viszont nyilas volt. Nem érdemel sem tisztelet,sem kegyeletet.
Ha majd te is 78 éves leszel,mint én,nem fogod a világot feketén-fehéren látni. Remélem,hogy neked nem kell sem a háborút,sem a Rákosi-korszakot átélned,legfeljebb a most alakuló diktatúrát.
Mielőtt egy olyan korról mondasz véleményt,amit nem éltél át,alaposan tájékozódj róla. Ne csak egy ember elbeszéléséből.
15/17. Te honnan veszed az infóidat?
Miért hihetetlen,hogy 70 év fölött is internetezik valaki? Nem nyugdíjas otthonban lakom,hanem a saját házamban,és már nyugdíjas korom előtt is a munkahelyemen használtam a számítógépet.
Harc folyt a területekért,nem Jaltában döntötték el?
A főnököm főhadnagy volt a háborúban. A németekkel együtt Bajorországig vonultak vissza az egységükkel.
Hátukban a szovjetek,előttük az amerikaiak. Megadták magukat az amerikaiaknak,és hadifoglyok lettek. Csak azt nem értették,hogy az amerikaiak miét nem vonultak előre,miért állt meg a front? A háború végén hallottak a Jaltai egyezményről. Ez nyugaton nem volt titok.
Nem a náci irodalomból kell tájékozódni az eseményekről.
"Lehet,hogy a te nagymamád félt az oroszoktól,de a többségünk nem."
- Az érdekes, mert ahányszor van alkalmam beszélni egy olyan időssel, aki ezeket megélte, mind mesélnek a megerőszakolásokról, a szabadrablásokról, sőt, az agyonlövésekről. Legutóbb épp egy-két hete volt ilyen.
"A szovjetek felszabadítottak minket a náci uralom alól."
- A szovjetek átvették az uralmat Magyarország felett a náciktól. Ez nem felszabadítás, csak az elnyomók változtak.
"Nyírő soha nem harcolt,viszont nyilas volt. Nem érdemel sem tisztelet,sem kegyeletet."
- Ez pedig egész egyszerűen hazugság. Soha nem volt nyilas, egyetlen napig sem volt nyilas-párttag. Mindössze annyi "bűne" volt, hogy hivatalában mert maradni a nyilas hatalomátvétel után is. A begyöpösödött balosoknak pedig már az is elég a fasiszta jelző kiosztásához, ha valaki egy légtérben tartózkodott valaha is velük...
"A belinkelt emlékmű pedig hősi halott katonáknak állít emléket. Ezért nem lehet felháborodni."
- Olyan katonáknak, akik százezerszámra erőszakolták meg a legkisebb lányoktól elkezdve a legidősebb asszonyokat, lopták, ami mozdítható volt, többszáz éves kódexeinkkel törölték ki a hátsójukat, és agyonlőtték a férfiakat.
Mindegy, hogy önként, vagy kényszerből jöttek ide. Az számít, ami jellemezte ezt a hadsereget. És ezen az sem változtat, ha egyik-másik cukrot osztogatott a kisgyerekeknek.
És hogy miért nem hiszek neked? Mert konkrétan te vagy ennél a kérdésnél a harmadik(!) válaszoló (velem együtt 4-en vagyunk összesen), aki azt állítja, hogy "ő elmúlt 70 éves". Életszerű...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!