Jobb lenne nekünk vagy rosszabb, az EU felbomlása után?
Az elmúlt 200 év magyar külpolitikáját elnézve...rosszabb. Az EU pont arról szól, hogy a tagállamok közöts külpolitkával rendelkeznek, de a belpolitkában midenki független (persze néhány irányelv adott). EU felbomlása után lenne 4-5 ország amivel érdemes számolni Európán belül (Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Franciaország), kb. 10-12 ország van a második vonalban (Svédország, Belgium Norvégia, Spanyolország, Portugália, Finnorsázg, Csehország, Svájc, Lengyelország, Ausztria, Görögország), aztán vannak még a harmadik vonalbéli országok (Románia, Bulgária, Litvánia, Horvátország, Szlovákia) és a lista legvégén a nagyon jelentéktelen országok (Fehéroroszország, Albánia, Macedónia, Ukrajna).
Magyarország vagy második vagy haramdik vonalbéli országnak számítana. Az első csoportba sorolt országok is vesztenének, de a világgazdaságban mégis ők tudnák legstabilabban megtartani pozíciójukat. A második és harmadik csoport valószínűleg nagy veszteségekkel lépne ki, őket érintené legjobban a vám és nagy problémáik lennének az érdekérvényesítéssel is - gyakorlatilag elenyésző lenne a jelentőségük a világban. A negyedikben meg úgyis olyan országok vannak, akik eddig se nagyon juthattak be az EU-ba, ők valószínűleg közelebb kerülnének a többihez, egy-két ország esetleg fel is jöhet a harmadik csoportba, tehát nagyobb lehet a befolyásuk Európában a visszaeső közepes államoknak köszönhetően.
Lennének hátrányai és előnyei.
Hátrányai például a nehezebb munkavállalás külföldön.Mondjuk ez Magyarországnak nem okozna gondot meg tagja Schengeni egyezménynek.Szóval Magyarországon nem sokat látnánk az Eu felbomlásából.
Az USA-t a legkevésbé sem érdekli Európa.Pedig május 2. Hungary day náluk.
Az USA nem sok vizet zavar az EU-nak , elvannak ott a másik kontinensen , az Eu előtt is elvoltak és ha felbomlana akkor is meglennének.
"Lényegesen jobb, azonnal megszűnne a munkanélküliség."
Ezt kifejtenéd kérlek! Miért szűnne meg? Olyan ország nincs, ahol nincs munkanélküliség. 1. mindig van akit elbocsájtanak, vagy ott hagyja a munkahelyét. 2. mindig vannak frissen végzettek. Ebből kifolyólag 4-5% körüli munkanélküliség mindig volna.
"Az USA nem sok vizet zavar az EU-nak , elvannak ott a másik kontinensen , az Eu előtt is elvoltak és ha felbomlana akkor is meglennének."
Én a világkereskedelemre gondoltam főleg. Természetesen, hogy meg lennének, sőt USA jobb helyzetbe kerülne. Egyrészt nem biztos, hogy kis országok ellent mernének mondani mondjuk a génkezelt növények forgalomba hozatalának. Másrészt a gyenge országokat még jobban érdekeltségi körük alá vonnák.
"Lényegesen jobb, azonnal megszűnne a munkanélküliség."
Szerintem arra értette, hogy háború robbanhat ki, és a munkanélküliséget úgy oldják meg, hogy besorozzák őket katonának. A háború a legnagyobb felvásárló, ezt tudhatjuk.
Munkanélküliség mindig van.A fejlett helyeken , Németországban , Hollandiában 5-6 százalékos jelenleg.Az USA-ban 8,5 százalékos.
Azt nem értem hogy hogy a fenébe csinálja az USA ilyen jól.Piszok nagy az államadósságuk mégis növekszik a gazdaság és ők már túl vannak a válságon is.Mit tudnak ők amit mi nem?
18:34 Lehet, hogy arra gondolt. :)
18:35 Szerintem nem tudnak ők többet, csak valóban gazdasági szakembereket alkalmaznak. Másrészt évszázados bizalom van irántuk, 2 világháború győzelem után.
ma 18:35
Az USA piszok jól csinálja? Szerintem meg egyáltalán nem csinálja piszok jól! Az államadósság a GDP 100%-a és érdemlegesen nem is csökken, csak a plafont tolják állandóan magasabbra. Vagy nézzük csak az USA államháztartását. 2011-ben az USA-nak ~2300 milliárd dollárnyi bevétele volt ~3600 milliárd dollárnyi kiadás mellett. Ez bizony kemény ~1300 milliárd dollárnyi hiány volt, a teljes bevétel ~57%-a. Az USA-nak folyamatosan hiteleket kell felvennie, hogy fenn tudja tartani az államháztartását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!