Mekkora a kivándorlás Magyarországról? Ki mit lát a környezetében?
Kérdésemet ez a cikk ihlette:
A Németországba kivándorlók és a Németországból hazaköltözők esetében 16 980 fős eltérés van. Tehát csak a Németországba való kivándorlás miatt évente kb. 15 ezer magyarral "fogyunk". Az összes kivándorló száma ennek a többszöröse lehet, hiszen csak egyetlen országról beszélünk. Ki mit tapasztal a környezetében? "Menekülnek" az emberek Magyarországról? Milyen hatásai lesznek ennek országunkra az elkövetkezendő évtizedekben? Demográfiai összeomlás jön?
Pontosan ugyanemiatt a cikk miatt kezdtem el keresni én is, de nem találtam 2006-nál későbbi statisztikákat.
Én egy 5000 fős angol faluban élek, és még itt is van vagy 20 magyar, akik pár éve költöztek ide. Szerintem az utolsó 3 évben nagyon megugorhatott a kivándorlás.
Én Londonban élek, és szinte nincs olyan hogy felszállok a buszra és nem hallok magyarokat beszélgetni.
A baráti köröm jó része is szanaszét költözött, vannak Svájcon át Svédországig, Máltáig mindenfelé.
Aki tehette, és volt benne annyi vállalkozókedv az szerintem már rég nem küzd otthon a szélmalmokkal. Sajnos aki most fiatal, és nem született gazdag családba azoknak kétkezi/irodai/szolgáltatói munkával, és alkalmazottként nem nagyon van más mint vegetálás.
Sajnos sokan mennek el, bizony.
Sőt, már én is ezt tervezem, pedig korábban - mikor épp lett volna rá lehetőség - azt mondtam, nem tudom elhagyni az otthonom. Most már mennék, csak most meg lehetőség nincs egyelőre. :(
Az ismeretségi körömben sokan akarnak lelécelni, NémetO közkedvelt állomás Angliával egyetemben.
Főleg a 20-28 közöttiek költöznek, akiknek már versenyképes tudások, nyelvismeretük van. Magyarán az ország értékes jövőjének egy része már azelőtt távozik, hogy felnőhetne itt.
Engem már rég nem érdekel ez az egész, elgyászoltam már magamban az országunk helyzetét. Tessék, ezért nyitottuk ki a határokat, hogy lehessen mozogni. Mozognak is sokan.
Én 23 éves vagyok, még 2 évet biztosan fogok itt tanulni, aztán ha lesz valami lehetőség, megyek én is külföldre tovább tanulni, illetve dolgozni.
Utóbbi időben rengeteg helyre adtam be itthon a jelentkezésemet, gondoltam most jól jönne valamit dolgozni, sehol semmi visszajelzés.
MO a lejtőn robog lefele, megállítani lehetetlen. Váltogathatjuk 4-8 évente a királyainkat, sokat nem változik semmi. Adnak nekünk új adókat meg csődhelyzeteket.
MO a globális társasjátékban félre siklott, másoktól függ, és a sok különböző tényező miatt esélye sincs a felemelkedésre. Kárörömünkben röhöghetünk a görögökön, amíg utol nem érjük őket.
Skóciában az egyetememen jelenleg kb 25 magyar tanul, jövőre eddig 3-4 emberről tudok, aki valószínűleg itt kezdi majd a tanulmányait.. egyetemen kívül is van kb 30 magyar, aki idekint él, tehát aránylag sokan vagyunk.
hozzám most februárban jöttek ki barátaim, ők is véglegesen. az NI irodában is mondta nekik a néni, hogy az elmúlt pár hónapban nagyon sok magyar jött ki (ez volt február végén). szóval szerintem egyre többen leszünk Skóciában, aminek van jó oldala is, meg rossz is, bár én maradok a helyi haverjaimmal, nemigen keresem magyarok társaságát :-)
yossarian44!
És hogy sikerült kijutni? Tényleg mennék én is, angol vagy német nyelvterületre, de jelenleg nem tudom, hogyan!
Mikor mehettem volna, az még a sulis időszakban volt, tanulni. Most munka kéne, és jelentkeztem is sok helyre, de semmi. :(
2001 és 2011 között Magyarország 150 ezerrel több bevándorlót kapott, mint amennyi kivándorlót kibocsátott.
"csak a Németországba való kivándorlás miatt évente kb. 15 ezer magyarral "fogyunk""
Közben minden bizonnyal pozitív a vándorlási mérlegünk egy csomó országgal szemben, pl. Ukrajna, Szerbia, Románia, ázsiai országok.
"Ki mit tapasztal a környezetében? "
Azt, hogy kedvenc téma a kivándorlás, de ténylegesen senki se mozdul. Több bevándorlót ismerek viszont, olasztól arabig.
"Azt, hogy kedvenc téma a kivándorlás, de ténylegesen senki se mozdul. Több bevándorlót ismerek viszont, olasztól arabig."
Lehet, hogy igazad van, de én azt látom, hogy nagyon sokan mozdulnak. Illetve tény, hogy nagy eltérés van a kivándorlási statisztikáink és az Európa egyes országaiban nyilvántartott magyarok között.
Az én volt munkatársaim közül is kimentek ill. kimennek külföldre. Többen kinn maradtak, / főleg Nagy-Britanniában /, persze olyan is volt, aki visszajött, mert nem találta meg a számítását. De ismerek rajtuk kívül is szép számmal olyanokat, akik külföldön próbáltak szerencsét, van, aki már nem is fiatalon.
A magyar vándorlás kb. most olyan mértékű, mint annak idején pl. a szerb vagy az albán volt. Mert egyre nehezebb a megélhetés Magyarországon, ezt az egyik mai hozzászóló nagyon szépen kifejtette már és igaza is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!