Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ez megérné, nem? Ez még csak...

Valaki0702 kérdése:

Ez megérné, nem? Ez még csak eszükbe sem jut?

Figyelt kérdés
Például állami éttermet, kocsmát, pékséget, étkezdét, büfét nyitni melynek 50% államnak megy 50% pedig az adót településnek a dolgozó fizetését és az adót termék elő állításához pedig fele-fele levonás lenne pl.: Győri borozó, Debrecen étterem, Fertőrákos Pékség, Szeged húsbolt, Magyar cukrászda stb...

2012. máj. 7. 18:51
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
90%

Akkor érné meg, ha külföldiek kárára nyerne el piacot, de szerintem pont ezekből (kocsma, pékség, cukrászda) van a legkevesebb külföldi.

Egyébként ha jól tudom Kínában valami hasonló megoldás van, tehát részben állami tulajdonban állnak a vállalkozások/vállalatok (ha nem is mind), és ugyanúgy osztozik a beruházási költségen, mint a nyereségen (tudnak érdeket érvényesíteni). Tehát nincs az, mint nálunk, hogy többnyire csak rosszul jövünk ki az üzletből.

2012. máj. 7. 22:23
 12/15 hollófernyiges ***** válasza:
9%
Tételezzük fel, hogy nyílik egy állami étterem, annak van egy alkalmazott vezetője és még egy kis nyereséget is termel. A nyereség fele elmegy a minisztériumnak, másik fele az önkormányzatnak, a dolgozók meg szarnak bele az egészbe, az ő fizetésük nem függ attól, hogy milyen jól meg a bolt (talán a pincér kivételével aki zsebbe kapja a jattot). A hozzáállás miatt hamar veszteségesek lesznek és már csak nyűg lesznek a költségvetésnek. Meg lehet csinálni, hogy a nyereségtől függjön a jövedelmük, de az nyilván az államnak fizetendő rész kárára menne és akkor igyekeznének a legjobban ha a teljes nyereség az övék lenne. Lehetne egy állami felügyelőt melléjük rendelni, de akkor azt külön kellene fizetni, szóval ott vagyunk ahol a part szakad.
2012. máj. 8. 08:25
 13/15 anonim ***** válasza:
91%

Előző: szerintem lehetne motiválni a dolgozókat fix + jutalékos rendszerben. Tudniillik ha érdekeltté teszed őket a forgalom növekedésében, amiért ők több fizetést kapnak ( mondjuk a bevétel x%-át), akkor az összbevétel is nő, tehát nő az állami bevétel is ( erre bőven van példa a versenyszférában is).

Mindamellett én is azért vagyok szkeptikus, mert nem hiszek abban hogy a politikai elit ebből ne csinálna "own business"-t.

2012. máj. 8. 09:14
 14/15 hollófernyiges ***** válasza:
8%
Én azért vagyok szkeptikus, mert ez volt a rendszer Kádár alatt és az eredmény az lett, hogy mindenki produkált valami alibitevékenységet, az igazi pénzt meg maszekban kereste meg. Szerintem jobb a magánkézbe adás és adóztatás, mint a direkt leszívása a nyereségnek. Sok minden volt jobb akkor, de most van választék a boltban és mosolyog az eladó.
2012. máj. 8. 10:19
 15/15 anonim ***** válasza:

Persze, de a Kádár rendszerben sem egyéni ösztönző, sem versenytárs nem volt.

Tehát elvileg kivitelezhető lenne, de az állami pénzek felhasználását valahogy sokkal transzparensebbé kellene tenni ( nemcsak ezzel összefüggésben).

2012. máj. 8. 10:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!