Szlovákiába határátkeléskor illetve visszafele, kell személyi vagy útlevél?
Ha külföldön tartózkodsz több mint egy napot, akkor fel kell keresned pl a helyi rendőrséget, hogy ott leszel egy adott dátumig, felírják az ideiglenes lakcímed, adataid egy lapra és lepecsételik, ezt már felmutathatod a rendőrnek a személyiddel együtt. Ennek hiányában meg is bűntethetnek. De ezt akkor is meg kell tenni, ha útlevéllel igazolod magad. Ha lekérdezi az adataid talán még azt is megtudja, hogy nem pár órája lépted át a határt... bár ezt nem tudom. Így ajánlatos megcsinálni, mert 100 ezres nagyságrendű bírságot is kiróhatnak.
Ami a lejárt személyit illeti, meg se próbáld, kiszúrják.
Egy barátommal pl csak amiatt szívóznak mindig, mert kettős állampolgár és felemás iratai, autója van. Utánajárt a dolognak és kiderült, hogy a csak túllépik a hatáskörüket, mert élvezik a hatalmat. Minden iratot honosított, hivatalosan lefordíttatott 100 ezerért, mindenféle szerződése van, amivel igazolja magát, de még mindig szopatják.
"Ha külföldön tartózkodsz több mint egy napot, akkor fel kell keresned pl a helyi rendőrséget, hogy ott leszel egy adott dátumig, felírják az ideiglenes lakcímed, adataid egy lapra és lepecsételik, ezt már felmutathatod a rendőrnek a személyiddel együtt. Ennek hiányában meg is bűntethetnek. De ezt akkor is meg kell tenni, ha útlevéllel igazolod magad. Ha lekérdezi az adataid talán még azt is megtudja, hogy nem pár órája lépted át a határt... bár ezt nem tudom. Így ajánlatos megcsinálni, mert 100 ezres nagyságrendű bírságot is kiróhatnak."
ez most vicc?
ideiglenes lakcím az más, de nehogy már ha kimegyek ausztriába, szlovákiba egy hétre, akkor nekem azt be kelljen jelentenem a rendőrségen.
Csehszlovákiában sem kellett.
az EU-n belül ott kóricálsz, ott szállsz meg, ahol akarsz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!