Királyság = középkor? Nem feltétlen!?
Mindig azzal jönnek, ha Magyarország államformájáról esik szó, hogy még véletlenül se királyságot, mert az visszarepítene minket a középkorba, én ezzel nem teljesen tudok egyetérteni, sőt mi több semennyire! Gondoljunk bele, ma több, megjegyzem igen fontos ország államformája monarchia, s meg kell valljuk igencsak jól működnek.
Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália, Szaúd-Arábia, Hollandia, Norvégia, Svédország, Dánia, Spanyolország...
Hoznék egy másik példát: Liechtenstein
Azon kívül, hogy beleírták az alkotmányukba, hogy ők egy "parlamentáris alapokon működő demokratikus állam", a herceg gyakorlatilag abszolút hatalommal rendelkezik. Akkor válthatja le a kormányt és oszlathatja fel a parlamentet amikor az jólesik neki és akár egy népszavazást is megvétózhat. Egyetlen megkötése, hogy nem vétózhat meg egy olyan népszavazást, amely a monarchia megszüntetéséről döntene.
A "mennyibe kerül" témához kapcsolódóan, az uralkodó maga finanszírozza az udvar fenntartását (plusz tőle származik az állam bevételeinek egy jelentős része)
Amúgy azt hiszem két éve volt egy ilyen vád a monarchia intézménye ellen Svédországban is, hogy a "semmire költenek ennyit meg ennyit". Aztán egy újságíró kiszámolta, hogy mennyibe kerül egy átlag köztársasági elnök fenntartása, akinek ugyanúgy semmi hatalma nincs. Mint kiderült többe.
22:33
Mindenre van példa és ellenpélda is.
Kérdező!
Én nem szeretnék királyságot, mert minek? Volt a mohácsi csata után normális királyságunk? Közel 500 éve volt az is! Esetleg az Árpád-házi királyságon nosztalgiáztok?
Tényleg nem értem! Okosítsatok ki!
Alkotmányos monrchia esetleg használható lenne, ebben az összevetésben: az "uralkodó" vétó joggal rendelkezne, ellenőrizné a parlamentben helyet foglaló "lángelméket",
akiknek néha koppinthatna az orrára (elférne), viszont őt meg egy normális alkotmány bíróság ellenőrizhetné.. amit meg a parlament ellenőriz,ha így lenne körbe ellenőriznék egymást, kisebb a hibaszázalék, hogy fogyatékos törvények átmennek pl a jelenleg elért oktatás-romboló törvények
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!