Magyarországon miért nyomják ennyire a mezőgazdaságot?
Egy csomó pénzt beleölnek, de semmi látszata. Nem versenyképes, és még a legnagyobb adócsalások is ott vannak.
Az elcsalt adó összege a teljes élelmiszeriparban 1000 milliárd. Rémisztő, hogy egyes ágazatokban 70%-os a feketézés. 300 ezer az őstermelők száma. De ez akkora szám, hogy ha tényleg így lenne, akkor virágzó mezőgazdaságunk lenne. Ehelyett csak papíron azok a rokonok, hogy szét lehessen osztani a bevételt.
És még lehetne sorolni.
Mi folyik itt?
"Az pedig már, hadd ne legyen a mi problémánk. A fejlett világban legyen mindenkinek Ferrárija és mind dögöljön éhen.
De mi maradjunk már a mi világunkban."
Elárulom, hogy mi is az ún. fejlett világba tartozunk, akármennyire is hihetetlenül hangzik egyeseknek.
Ez a nagymértékű mezőgazdaság - ahogy azt egyesek elképzelik- pedig a legszegényebb arikai országokra jellemző.
Tévhit,hogy az éghajlat kedvező! Dél-Bács-megyében a talajvíz közel 100 méterre van,és sivatagosodik. Itt már nem lehet olyan növényeket sikerrel termelni,mint 10 évvel ezelőtt. Ha nagy a szárazság,rengeteget kell locsolni,hogy egyáltalán kikeljen,amit elvetettünk. Ez pedig nagyon sokba kerül,még ott is,ahol fúrott kút van. (a vizet villanymotorral kell felhozni (és az áram egyre drágább)
Támogatást csak a nagygazdák kapnak,akik közel vannak a tűzhöz.
Most még lehetne valamennyire nyomni a mezőgazdaságot, de 20-30 év múlva már lehet nem lenne sok növénynek megfelelő az éghajlat. Egyébként szerintem Magyarországon megfelelő helyzetben van a mezőgazdaság, sok növény (spárga, burgonya) termesztésében Európa élvonalában járunk, állatokról (sertés, nyúl) nem is beszélve. Amit talán fejleszteni lehetne az az őshonos magyar állatok tenyésztése illetve a gyümölcstermesztés szinten tartása. A magyar szeszesital előállítást viszont túlzásnak tartom, van kb. ~15-20 borvidéknek nevezett területünk, de ebből elég lenne 5-t megtartani ahol valóban minőségi bort készítenek, a pálinkafőzést is redukálni kéne. Csakhát sajnos ahol van kereslet ott van kínálat is...
Amit én nagy hibának tartok hogy az erdeinkben és vizeinkben rejlő lehetőségeket nem tudjuk kihasználni. Mindenki a mezőgazdaságban látja a reményt, pedig a magyar halászat évszázados múltra tekint vissza, mi láttuk el egész Európát hallal, nem is akármilyenekkel! Gyakorlatilag a vadvizi halainkból származó tápanyagoknak köszönhető a magyar ész. Az erdőgazdálkodásban is hatalmas lehetőségek rejlenének. Csak van egy kis bibi: a mocsarainkat, vadvizeink jó részét lecsapolták 2-300 évvel ezelőtt, kellett a terület a szántóföldeknek és legelőnek. Az erdeinket kivágták. Erdély ősi neve, a Transsylvania azt jelentette hogy "az erdőn túl". Ma egy deka erdő nincs azon a területen, mindet kivágták, miért? Mert kellett a terület szántóföldnek és legelőnek.
Szóval nem biztos hogy olyan jó dolog ez a mezőgazdaság, a természet előbb utóbb visszacsap...
Ez az ország mindig azért bővelkedett a földi javakban a középkorban, mert olyan kiváló mezőgazdasági adottságokkal rendelkezett a nyugati országokhoz képest. Olyan élelembőség volt, hogy Magyarországon 2-2,5x olcsóbb volt az általános megélhetés, mint Nyugaton. A hatalmas állatállománynak köszönhetően még a legszegényebbek asztalára is mindennap került hús!
Magyarország egyetlen kitörési pontja ez. Rákosi "vas és acél országa" épp ezért volt egy nagy ökörség itt, ahol semmi nincs meg, ami az acélgyártáshoz kell.
"Amit talán fejleszteni lehetne az az őshonos magyar állatok tenyésztése"
- Ezt én sem értem, hogy a mangalicák, és a kiváló szürkemarhák tenyésztését nem pörgetik fel, pedig nagy lehetőség lenne bennük - ha más nem, hazai piacon.
"illetve a gyümölcstermesztés szinten tartása."
- Sajnos az olcsó, génkezelt, vegyszeres nyugati szennyek elárasztása okán, egyszerűen kiszorultak a piacról.
Az import 200%-kal nőtt 10 év alatt!
10 év alatt a hazai szilvatermelés 40 ezer tonnával esett vissza! A málnatermelés 80%-kal! A vöröshagymatermelés 65%-kal! Az almatermelés 40%-kal! 9 cukorgyárunk egymás után zárt be, ma már csak 1 üzemel! A cukor 60%-a külföldről származik!
Az elmúlt tíz évben emellett 200 000 tonnával kevesebb hazai sertéshúst adtak el - a magyar gazdáknak 50 milliárd forint bevételkiesés. 300 millió(!) liter tejjel kevesebb fogyott az utóbbi 10 évben.
Ez itt a baj.
"A magyar szeszesital előállítást viszont túlzásnak tartom, van kb. ~15-20 borvidéknek nevezett területünk, de ebből elég lenne 5-t megtartani ahol valóban minőségi bort készítenek"
- Erre viszont annyit mondok, mint Dobó: "Na de a boromhoz ne nyúlj!"
:)
"Amit én nagy hibának tartok hogy az erdeinkben és vizeinkben rejlő lehetőségeket nem tudjuk kihasználni. Mindenki a mezőgazdaságban látja a reményt, pedig a magyar halászat évszázados múltra tekint vissza, mi láttuk el egész Európát hallal, nem is akármilyenekkel!"
- Hasonlóképp én is! Viszont nagy kár, hogy a vizák felúszását megakadályozták az építkezésekkel, noha valaha akár 1500 kilós vizák is úsztak fel, hatalmas tömegekben a Dunán, és mire Bécshez értek volna, itt már mindet kifogták, így mi láttuk el egész Európát.:)
De jó hír, hogy a vizák újratelepítését épp a közelmúlban kezdték meg.
"Erdély ősi neve, a Transsylvania azt jelentette hogy "az erdőn túl". Ma egy deka erdő nincs azon a területen, mindet kivágták, miért? Mert kellett a terület szántóföldnek és legelőnek.
Szóval nem biztos hogy olyan jó dolog ez a mezőgazdaság, a természet előbb utóbb visszacsap..."
- Ehhez nagy mértékben hozzájűárult az is, hogy kellett a faanyag. A hegyvidéki terület annyira nem alkalmas termesztésre, még ha ki is vágják a fákat. De persze ez is közre játszott, hiszen ott alig volt szántóföld, így nem lehetett táplálni az embereket.
"Ma egy deka erdő nincs azon a területen, mindet kivágták, miért? Mert kellett a terület szántóföldnek és legelőnek"
Mert eladták a fát az idióták. A terület nagy része teljesen kihasználatlan, ráadásul az esőzések miatt teljesen leromlott a föld amúgy sem jó állaga, mezőgazdasági felhasználásra sosem volt alkalmas. Amúgy Magyarország kétharmadát erdő borította másfél évszázada, most meg sehol semmi, csak a pusztaság.
"Mivel mezőgazdasági,és nem ipari ország vagyunk,ha nem mondták volna még."
Nem csak mezőgazdaásg és ipar létezik, sőt, egy fejlett országban (mint Magyarország) elenyésző, 20-30% között mozog e két ágazatban foglalkoztatottak aránya, GDP-ben még kissebb a megjelenésük. Manapság a szolgáltatás (Magyarország 60%+-a ebben az ágazatban dolgozik) és a K+F (hát ez még sajnos elenyésző) a két meghatározó ágazat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!