Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért nem ünnep a pozsonyi...

Miért nem ünnep a pozsonyi csata emléke?

Figyelt kérdés
Az jutott eszembe március 15. kapcsán,hogy miért nem ünnepeljük ilyen szinten a 907.évi pozsonyi csatát.Azt nagyon megnyertük és egész europa ellen küzdöttünk és győztünk.

2012. márc. 14. 21:34
1 2 3 4
 21/36 anonim válasza:
I. Lajos uralkodásától kezdve egyházi ünnep a kiegyezésig, a kiegyezéstől a kommunisták hatalomrajutásáig nemzeti ünnep, az 1991-ben megválasztott kormány pedig nemzeti és állami ünneppé nyilvánította.Szent László idején sem egyházi ünnep volt,habár ő tette át az ünnepet a szentté avatás napjára.
2013. ápr. 30. 00:15
 22/36 Pro Patria ***** válasza:

Félve érdeklődöm, mi volt Szent László idején, ha nem egyházi ünnep? Egy olyan korban, amikor eleve a vallás jelentette a kultúra és az összetartozás alapját.

A nemzeti ünnepeink nem véletlenül nem nyúlnak régebbre március 15-től. Akkor alakult ki a mai értelemben vett nacionalizmus.

A Rákóczi-szabadságharcot sem ünnepeljük, pedig joggal tennénk.

2013. ápr. 30. 15:31
 23/36 anonim válasza:
Olvasd el az első hozzászólásomat normálisan. Ott van hogy az eredeti alakja nem egyházi ünnep volt és, hogy most jelen pillanatban nemzeti és állami ünnep, de leírom neked sokszor, hogy megértsd, nemzeti és állami ünnep, nemzeti és állami ünnep, nemzeti és állami ünnep, nemzeti és állami ünnep,nemzeti és állami ünnep.
2013. ápr. 30. 17:46
 24/36 Pro Patria ***** válasza:

Tehát még mindig nem tudsz válaszolni arra, hogy ugyan mi volt Szent László idején, ha nem egyházi ünnepnap, ami egy szentté avatott tiszteletére rendezett körmenet volt. Mellesleg a körmenet sem azt mutatja, hogy egyházi ünnep, ugye?

Azzal, hogy leírod, jelenleg micsoda, csak azt igazolod, hogy arra, amit kérdezek, nem tudsz válaszolni.

2013. ápr. 30. 18:51
 25/36 anonim válasza:
Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg.
2013. ápr. 30. 20:16
 26/36 anonim válasza:
A törvénynapot remélem egyedül is be tudod sorolni. 1000 évvel ezelőtt nem voltak ilyen elnevezések, hogy nemzeti vagy állami ünnep.Annyi a lényeg, hogy ha nem avatták volna szentté akkor is lenne ünnep és valószínűleg István államalapítását ünnepelnénk csak lehet hogy 5 nappal korábban.1222: Aranybulla rögzíti a szent király ünnepének (törvénynapok) megtartását. (Szent László (1077-1095))
2013. ápr. 30. 20:58
 27/36 Pro Patria ***** válasza:

Nem, Nagyboldogasszony napját ünnepelnénk ma, ha nem avatták volna szentté I. István.

Feleslegesen görgeted tovább: ahogy mondtam, minden nemzeti ünnepünk (március 15., október 23.) csak a nacionalizmus százada utáni. Korábban nem létezett a "nemzeti ünnep" fogalma. Ezért nem ünnepeljük például a Rákóczi-szabadságharcot sem.

Augusztus 20. pedig azért van bent az ünnepnapok között, mert bár XI. századi, de nem nemzeti ünnepként létezett, hanem egyháziként, mely később kapott ilyen tartalmat is.

Meg tudod cáfolni a fentebbi állításokat? Eddig nem láttam tőled ilyet. Akkor pedig köszönöm a vitát.

2013. máj. 1. 08:57
 28/36 Pro Patria ***** válasza:

Tehát most, hogy olyat kérdeztem, amit nem találsz a csodaforrásban, egyből el is fogy a tudományod. Nem tudsz válaszolni sokadjára sem, mert nem találsz választ az idézett forrásban, egyebet meg nem tudsz.

Az ilyen pátoszos, "igaz nézetes" szöveg pedig külön vicces. Érvelést - velem ellentétben, méghozzá felépített gondolatokkal - te nem mutattál fel, csak hogy "ha nem azt mondom, amit te", azzal "megtagadom az igaz nézetet". Ez nem érvelés.

2013. máj. 1. 13:56
 29/36 anonim válasza:

Az nem érvelés ha leírom a választ és te pedig folyamatosan kiírod hogy nem tudok rá válaszolni.

Leírom utoljára, régen augusztus 20. törvénynapnak volt elkönyvelve amin a megyei követek nyújthatták be az igényeiket és senki nem ment ezen a napon templomba.

Most augusztus 20. állami és nemzeti ünnep is ahogy az egyik előző hozzászólásomban mellékelt törvény is mutatja és a hivatalosan ellenőrzött forrás is.

Én bizonyítékként írom ki a forrást,te miért nem írod ki, hogy honnan szedted a nemzeti ünnepes marhaságodat.

MOST SEM ÉRTEM MILYEN KÉRDÉSEDRE NEM KAPTÁL VÁLASZT, AZ LEHET AZ OK,HOGY AZ AGYADIG NEM JUTOTT EL.HA EGY HIVATALOSAN ELLENŐRZÖTT OLDAL AZT ÁLLÍTJA AMIT LEÍROK AKKOR BIZTOS A TE HÜLYESÉGED A JÓ, NEM?

Leírtam mi volt régen az ünnep leírtam mi most és egy hozzászólásodban te is leírtad magadnak ellentmondva, hogy az ünnep István emléke nélkül nem maradhatott volna meg(nem ezekkel a szavakkal) a köztudatban mert fontos ember volt.

2013. máj. 1. 14:29
 30/36 anonim válasza:
Szent László idejében is törvénynap volt, mert László után az aranybulla is így rögzítette b@sszameg, ezt is leírtam már csak nem egész szövegben hanem évszámokkal. A törvénynap pedig valamilyen államigazgatáshoz kapcsolódó ünnep lehetett.A törvénynapok fontos szerepet játszottak a magyar rendi országgyűlés kialakulásában.
2013. máj. 1. 14:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!