Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért nem ünnep a pozsonyi...

Miért nem ünnep a pozsonyi csata emléke?

Figyelt kérdés
Az jutott eszembe március 15. kapcsán,hogy miért nem ünnepeljük ilyen szinten a 907.évi pozsonyi csatát.Azt nagyon megnyertük és egész europa ellen küzdöttünk és győztünk.

2012. márc. 14. 21:34
1 2 3 4
 11/36 A kérdező kommentje:

ma 16:33

Te meg miről beszélsz?!

Én azt mondom ünnepeljük meg dicsőséges pillanatainkat,ahelyett,hogy okokat keressünk rá,hogy miért ne.

2012. márc. 15. 16:45
 12/36 Pro Patria ***** válasza:
0%
Én meg válaszoltam, hogy még a csata helyszínét sem tudnjuk, nemhogy a dátumát.
2012. márc. 16. 15:27
 13/36 A kérdező kommentje:

"Én meg válaszoltam, hogy még a csata helyszínét sem tudnjuk, nemhogy a dátumát."

Jelenlegi nyugati krónikák szerint,akik lejegyezték ezt az eseményt:jűlius 4 és 7 között játszódott le a csata.

Tehát a jelen állás szerint juius 4-én ünnepelnék.Ennyi!

Nem is a dátum az érdekes.

2012. márc. 16. 16:13
 14/36 Pro Patria ***** válasza:
0%

"Jelenlegi nyugati krónikák szerint,akik lejegyezték ezt az eseményt:jűlius 4 és 7 között játszódott le a csata."

- Na és meg is tudnád mutatni azokat a híres-nevezetes "nyugati krónikákat"?

"Tehát a jelen állás szerint juius 4-én ünnepelnék.Ennyi!

Nem is a dátum az érdekes."

- Igazad van, egy ünnepnapnál teljesen felesleges a dátum ismerete...

2012. márc. 18. 20:24
 15/36 anonim ***** válasza:

Jogos a kérdés!

A gond éppen az, hogy az európai összevont hadakat győzték le akkor őseink... Számon tartjuk mi, kisemberek. De hivatalosan nem fogják ezt tenni addig, amíg folyton a külföld seggében vagyunk, és ez még sokáig így lesz...

Ezzel kapcsolatos az is, hogy miért Budapest "felszabadítását" ünnepeljük, ahelyett, hogy gyásznap lenne, de legalábbis semmiképp nem ünnep.

2012. márc. 21. 16:42
 16/36 A kérdező kommentje:

ma 16:50

Te vedd a fáradságot,ha érdekel.Én tudom,hogy le van írva.

de itt a wikipedia is,ami kezdetnek:

[link]

2012. márc. 21. 17:04
 17/36 anonim válasza:

Nagyszerű akkor ha 1848.március 15.-től vannak a nemzeti ünnepek akkor augusztus 20. nem a 11. században keletkezett ünnep igaz.Augusztus 20. : államalapító Szent István ünnepe

Az ünnep történelmünk legrégibb hagyományokra visszatekintő alkalma, mivel gyökerei a 11. századra nyúlnak vissza. Szent László király augusztus 20-ra tette át a korábbi augusztus 15-re eső ünnepnapot., mert 1083-ban ekkor emeltette oltárra VII. Gergely pápa hozzájárulásával I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami a szentté avatással volt egyenértékű. I. Lajos uralkodásától kezdve egyházi ünnepként élt tovább. Mária Terézia ismét elrendelte a Szent István-nap megtartását, 1771-ben Bécsbe, majd Budára hozatta a Szent Jobbot. A kiegyezést követően augusztus 20-a fokozatosan visszanyerte korábbi státusát, és 1945-ig a nemzeti ünnepek közé tartozott. A kommunista rendszer számára vallási és nemzeti tartalma miatt nem volt vállalható, ezért az új kenyér ünnepének nevezték el, majd az új alkotmány napjaiként tartották számon. Az új, demokratikusan választott Országgyűlés 1991-ben hivatalos nemzeti és állami ünneppé nyilvánítja.( [link] Lehet, hogy picit elkéstem a véleményemmel, de sz agyvérzés kerülgetett.Mindenféle nyomorék pedig ne használja az elmeháborodott jelzőt. A pozsonyi csatát pedig meg kellene ünnepelni!!!

2013. ápr. 29. 21:06
 18/36 anonim válasza:
Az akart az lenni nem sz, csak agyvérzést kaptam.
2013. ápr. 29. 21:17
 19/36 Pro Patria ***** válasza:

Augusztus 20. nem nemzeti, hanem állami ünnep. És bár XXI. századi gyökerű, de nem nemzeti ünnepként, hanem egyháziként. I. István szentté avatásának napja. Tehát egy egyházi szent - a magyarok számára az egyik kiemeledően becsben tartott - ünnepe volt.

Ahogy le is írtad, később adtak neki mindenféle tartalmat, az épp aktuális széliránytól, így lett új kenyér ünnepe, majd az alkotmányé, napjainkban pedig a magyar állam megalapításáé.

2013. ápr. 29. 23:14
 20/36 Pro Patria ***** válasza:

*XI. (azaz tizenegyedik) századi gyökerű

Az elgépelésért bocsánat.

2013. ápr. 29. 23:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!