Miért vitatják annyian a finnugor-elméletet?
Már sok "nyelvészprofesszortól" hallottam, hogy ez az egész csak átverés stb... Hát nem tudom, hogy ők beszéltek-e finnül, de én most tanulok, és tényleg basszus, annyira nem hasonlít, hogy csomó szót a magyarból találok ki, mikor tesztben nem jut az eszembe :D
Ezek a "véletlen egybeesések", hogy p -> f, meg hasonlók, tényleg működnek. Minden nap találok kb. 10-15 szót, amin a hasonlóság egyértelmű jelei látszanak. És most nem ilyen klisé "vér-veri" szavakra gondolok.
Ráadásul a nyelvtan is nagyon hasonló. Sokkal jobban hasonlít, mint a többi agglutináló nyelv(érdekes, sokan azt mondják, hogy ez nem bizonyíték, de a sumer-rokonságot pont ebből akarják levezetni)
Akkor miért kell ennyire erőlködni? Én komolyan mondom, hogy aki nyilvánosan akarja tagadni az elméletet, azt kötelezném a finn középfok letételére, max utána lenne hiteles.
És még valami, ami nem teljesen kapcsolódik ide: Az a városi legenda kering, hogy a finn iskolákban már nem tanítják ezt az elméletet. Na, ez egy hazugság. Tanítják, és semmi bajuk nincs vele.
Hazugság az egész!
Ezt főleg a finnek cáfolják, hogy nem vagyunk nyelvrokonok és jókat nevetnek rajtunk.
08:32
"Ezt főleg a finnek cáfolják, hogy nem vagyunk nyelvrokonok és jókat nevetnek rajtunk."
Nem cáfolják, mivel nem is cáfolhatják. A finnek józan népnek számítanak, akik a tudományt nem keverik össze mindenféle őstörténetről szőtt, politikai indíttatású lázálommal. Legfeljebb a bugris magyar szélsőjobboldaliakon nevetnének, ha tudnák, miféle eszementségekkel állnak elő a nyelvrokonság kérdésében :)
A magyar nyelv az uráli (finnugor) nyelvcsalád része, ez a 19. század vége óta már nem vitatott tény az összehasonlító nyelvészet számára.
Ki cáfolja? Csak önjelölt komikus idióták. Nyelvészek biztosan nem. Az meg egyenesen hazugság, amit itt egyesek merészelnek: a finnugor származást a finnek sem vetik el.
Úgy, hogy jó lenne kedves áltudományos hozzászólók, ha legalább nem hazudnátok.
"A finnek már 9 éve átírták az iskola könyveiket, és nem tanítanak ilyen baromságokat az iskolákban"
Ez nem igaz. Sőt, nemhogy a nyelvrokonságot tanulják, hanem a néprokonságot is(amit viszont a magyar iskolákban nem). Például egy csomó finn diák eddig meg volt győződve arról, hogy a magyaroknak és a finneknek közös a DNS-e. Lényegében mi mondtuk el nekik, hogy itt csak nyelvrokonságról van szó.
De hogy ne térjünk el a tárgytól: a finnek kb. 100% rögtön a finnugor nyelvrokonságra alapuló barátságra épít, mikor találkozik egy magyarral.
Mr.Paranoia - mivel itt te tagadtad a legbuzgóbban, felteszem, hogy te sem beszélsz finnül. Pedig nem ártana elkezdeni. Mondom, annak dacára, hogy szerinted nincs rokonság, egy magyar embernek lényegében leányálom finnül tanulni, olyan sok hasonlóság van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!