Olvasta valaki a "Horthy Miklós titkos iratai" c. könyvet?
Felkeltette az érdeklődésemet, és már majdnem megvettem. De aztán rátaláltam a netre feltöltött változatra, de szomorúan vettem tudomásul, hogy a könyvet 1962-ben adták ki:
"(...)Az iratok Horthy által el nem pusztított része azonban nem
semmisült meg, 1944-ben Németországba hurcolták, s a fasizmusra utolsó csapásait mérő szovjet hadsereg egyik alakulata, más iratokkal együtt, vagonba rakva talált rájuk német területen. A háború során a Szovjetunió birtokába jutott nagy
mennyiségű iratanyag rendezése után a Szovjetunió Központi
Levéltári Igazgatósága 1959-ben Horthynak e bizalmas iratait
átadta a Magyar
Népköztársaságnak. Az értékes iratanyag 1960-ban került a
Magyar Országos Levéltár megőrzésébe.
Elsőrendű feladatunknak tekintettük, hogy ezeket az ellenforradalmi korszak történetének feltárása, megismerése szempontjából rendkívül lényeges dokumentumokat mielőbb hozzáférhetővé tegyük a kutatók és az olvasók számára"
Ráadásul a könyv egyik írójáról, Szűcs Lászlóról azt az információt találtam, hogy megjárta a koncentrációs táborokat (orvosként). Szóval lehet, hogy "kicsit" elfogult is volt. Horthy nagyon megosztó személy, még ma is. Honnan tudhatom, hogy az iratokat nem hamisították? Főleg, mivel a SzU idején adták ki őket.
na igen:S ezért utálom én a történelmet...
De mindegy, megrendeltem egy antikváriumból párszáz forintért, majd meglátjuk:)
Nem, nem egészen így értettem. Sokkal inkább úgy, hogy a teljes igazságot semmiről nem fogom megtudni, éppen ezért nem fogok álláspontot foglalni. Elolvasom mindkettőt, mert érdekelnek az eshetőségek, hogy különböző perspektívából hogyan ábrázolják a személyét, de nem leszek elfogult. Mivel vannak olyan helyzetek, amikor nem mondhatod egyértelműen azt, hogy ez "fekete", vagy hogy "fehér", mert a kettő van intervallum is.
Ennek a két könyvnek már csak azért sem lehet maradéktalanul hitelt adni, mert
1) Az Emlékirataimat Horthy adta ki, ő állította össze, és nyilván megpróbálja szépíteni a szerepét, amennyire lehetséges. Minden ember így tenné, megpróbálná tisztára mosni a nevét.
2) A másik könyvet a kommunizmus alatt adták ki. Ezidő tájt tudtommal Horthy nem volt egy példafigura. Emellett erősen folyt a cenzúra. Ha tehát kiadtak egy könyvet Horthyról, éppenséggel bele is rondíthattak, el is ferdíthettek a tényeken.
Ilyen az egész történelem. Csak akkor lehetnél biztos az állításokban, ha te magad győződnél meg személyesen a bizonyítékok hitelességéről. De erre sajnos lehetőség:S
igen, kötelező olvasmány
Az Orsz. Levéltár adta ki, lelkük rajta, hisz ellenőrizhető.
De fotón van eredetiben is pl. Horthy felszólítása a világ kb. 30 vezetőjéhez 1932-ben (Hitler előtt javában), hogy álljon össze egy antibolsevista front, mert a világot veszélyezteti a SzU!. Ha Gorbacsov a vége, akkor Horthy e sorai az eleje a folyamatnak! Ha más nem, e sorai Horthyt Churchill, stb. fölé emelik.
Sok irat megvan benne fényképezve is.
Azt is érdemes nézni, hogy kik használták fel forrásmunkaként. Például hivatkozik rá Randolph Braham Amerikában élő világhírű történész is. Ő azért biztosan elvégezte a forrásvizsgálatot.
Ez viszont érdekes abból a szempontból, hogy mennyire megbízhatóak Horthy visszaemlékezései:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!