Miért hívjuk a röghöz kötést röghöz kötésnek?
Szerinted minek kellen nevezni?
A "diplomások külföldi munkavégzésének korlátozása" jobban hangzik?
Jajjj kedves naiv buta Kérdező.
Röghöz kötés, vagy szabad munkaerő áramlásának korlátozása...szemantikailag nem ugyanaz? Hát akkor meg?
"Röghöz kötés, vagy szabad munkaerő áramlásának korlátozása...szemantikailag nem ugyanaz? Hát akkor meg?"
Nem ugyanaz. A röghöz kötés egy történelmi szakkifejezés, amit a Dózsa-féle parasztfelkelés utáni, a parasztok jogainak korlátozására vonatkozó törvényre használunk. Egyszerűen fogalomzavaros az, aki erre a törvényre ezt a kifejezést használja. Szerintem az a buta, aki átemel a 16. századi viszonyokra vonatkozó kifejezéseket a mai törvényekre. Ennyi erővel a háziőrizetet is nevezhetnénk "röghöz kötésnek". Nekem egyébként személy szerint az a véleményem, hogy még eredeti jelentéshasználatában is bugyuta a kifejezés, mert nincs értelme ennek a képszerűségnek. Úgy hangzik, mintha a parasztokat szó szerint lekötözték volna. Emlékszem, amikor kisiskolásként tanultam róla, akkor sem tudtam mire vélni.
Ez amúgy hasonló, mint a "szabadságjogok SÁRBA TIPRÁSA". Ezt is egyszer valaki kitalálta, akkor talán még tényleg rászolgált a helyzet egy ilyen radikális kifejezésre, de manapság minden olyan törvénynél, ami kicsit is sérti a szabadságjogokat már "sárba tiprásról" beszélünk. Mintha legalábbis munkatáborokba tolonconák az embereket. Semmi szükség ezekre az újságokból jövő közhelyekre. közhelyekre.
Szerintem attól leszel pesszimista ha ilyeneken szomorkodsz.
Jól bizonyítod a tudatlanság boldogít.
Hiszen ha többen ismernék a történelmet még többeket zavarna ez, milyen szerencse mi buták vagyunk és nem szomorkodunk ezen.
Engem is zavar néhány már elfogadott nyelvészeti apróság , de tudatosan szembe megyek néppel és helytelenül nem használom, tehát ellenállok.
Nyelv és a világ változik nem mindig úgy ahogy mi szeretnénk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!