Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit szólsz az új felsőoktatási...

Mit szólsz az új felsőoktatási törvényhez? Engem nem is a röghözkötés, hanem törvény másik fele akasztott ki, miszerint ha kifutsz az időből, vissza kell fizetni az oktatás költségét.

Figyelt kérdés

A röghözkötésről megoszlanak a vélemények. Sztem egy kissé elhibázott döntés, de azért látni mögötte némi rációt. Én is amondó vagyok ugyanis, hogy aki külföldre megy úgyis, az nyugodtan tanulhatna külföldön is ennyi erővel. Persze azzal egyetértek, hogy pont az ellenkezőjét érik el, mert így még kevesebb orvos lesz. Ugyanis eddig elképzelhető volt, h valaki jobb reményekkel telve orvosnak tanult, és a sz*r helyzet ellenére mégis itthon maradt. Most ezek a jobb remények szertefoszlanak, mert a törvény egyértelműen arra utal, h a fizetés nem fogja elérni soha a külföldi szintet.

Nade, a másik. A képzési idő 1,5szörösének letelte után, nem elég h kirúgnak az egyetemről, de még vissza is kell fizetned X összeget, ami 2-3-5-10 millió is lehet. Mindezt úgy, hogy még egy diploma sincs a zsebedben, ergo valahonnan az égből essen a lábad elé a pénz, vagy mi?

Az már csak hab a tortán, hogy rendkívül egyoldalú, ugyanis azt semmi nem szabja meg, hogy az egyetemek milyen arányban buktathatnak, mennyire lehet nehéz stb. Vagyis, az egyetem ÉRDEKE lesz az, hogy az elején elhúzza a mézesmadzagot, könnyű tárgyakkal, majd bekeményítsenek. A BMEn már most is ez van, vannak tárgyak ahol 70-80%os bukási ráta, annyira kiegyensúlyozatlan a rendszer, hogy van olyan tárgy amiből egy átlagos képességű ember 7-8szor bukik átlagosan (kérdőív adatai), míg másokból átmegy akár még 5össel is, elsőre.

De ami még ennél is durvább, az az egyetem mellett munkát vállalni kényszerülők helyzete. A dékánunkkal volt egy beszélgetés, ahol ő elismerte, hogy számolgatás alapján, az egyetemet időben (azaz pl a 7 félévest 11 félév alatt) elvégezni, félmunkaidős állás mellett FIZIKAI KÉPTELENSÉG, még akkor is, ha az ember 0 órát alszik egy héten! Ez nonszensz.

És most nem azokról beszélek, akik állítólag bulikban mulatják az év nagyrészét, megjegyezném, ez eddig is azokon az egyetemeken volt jellemző (Corvinus, főiskolák), ahol amúgyse nagyon hallani pl. bukásokról.

Vagyis, az új törvénnyel, én már nem is tudom, hogy korrupció, vagy csak simán szakmai hozzá nem értés miatt (hát egyik rosszabb mint a másik), megint a bankok járnak jól - Diákhitel 2.

2012. jan. 21. 19:25
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
37%

Aki másfélszeres idő alatt nem tudja elvégezni az egyetemet, az nem való oda, tökmindegy milyen szakon van.

(egy BME-s, aki eddig 1 tárggyal csúszott, de már behozta)

2012. jan. 21. 20:10
 22/42 anonim ***** válasza:
78%

@20:02: "Lehetőséget kaptak?"

Inkább megszenvedtek érte, nem kevés áldozattal és tanulással, hogy aztán fillérekért dolgozzanak.

Oké, tényleg pénz az államnak, nem ez a baj, hanem az, hogy a VALÓS probléma megoldása helyett elodázzák és találnak könnyebb utat, amivel lehetőleg a tanulók járnak rosszul.

Ha a több éves tanulás után nem annyit kapnának a rezidensek, mint amennyit, akkor nem mennének ki külföldre, ennyire egyszerű.

Nem ez a megoldás, amit most csinálnak...

2012. jan. 21. 20:13
 23/42 A kérdező kommentje:

ma 20:07

nézd, te nyilván az az az ember vagy akit pár éve simán bepaliztak volna a bankok most meg sírna az állami támogatásért.

a diákhitel, akár vna rajta profit akár nem, morálisan nézve egy nagy szemétség. a diák azt a pénzt amit csak úgy a kezébe raknak, nem becsüli meg, elkölti. aztán mikor végre elkezd dolgozni, sokszor olyan diplomával, ami sz*rt se ér, ezért megy mondjuk a McDóba, máris több millás adósság ül a vállán! ahelyett, hogy 7 félév helyett 11 alatt végzett volna, és mellette egy nagy multi gyakornoka lett volna! remélem felfogod a különbséget!

2012. jan. 21. 20:14
 24/42 anonim ***** válasza:
100%
Abban nagyon igaza van a kérdezőnek, hogy aki csak úgy a semmire, vagy a jövőbeli reményeire több milliós diákhitelt vesz fel, az ugyanúgy fog járni, mint most a lakáshitelesek. Csak nem biztos, hogy akkor majd megmenti valaki, ha bajba kerül. A magyar munkaerőpiacon kezdő diplomás bérekből nem lehet az egyetemi képzési és megélhetési költségeket kitermelni.
2012. jan. 21. 20:16
 25/42 A kérdező kommentje:

másik:

ha diploma után elmész egy álláshirdetésre, akkor nagy ívben le fogják sz*rni h hány év alatt végeztél! az az egy érdekli őket: van e már tapasztalatod?

2012. jan. 21. 20:17
 26/42 A kérdező kommentje:

Amúgy ma többezres hiány van pl. IT piacon, ha jól tudom, de az biztos h nagy hiány.

Ez a törvény hol biztosítja, hogy ezt a hiányt "behozzák"?

2012. jan. 21. 20:18
 27/42 anonim ***** válasza:
0%
Hát ne haragudj, de ha ez akkora kín és szenvedés, hát ne csinálja. Az édesanyám jogász, de még nem hallottam, hogy mekkora szenvedés volt neki. Igen lehetőség, és nem azt írtam, hogy örökre, hanem 5 évig.Aki nem jár egyetemre és dolgozik az alatt az idő alatt, fizeti az adót, amiből hozzájárul a képzéshez, az is mondja, hogy milyen szenvedés.
2012. jan. 21. 20:19
 28/42 A kérdező kommentje:

"Aki másfélszeres idő alatt nem tudja elvégezni az egyetemet, az nem való oda, tökmindegy milyen szakon van. "

ma 20:10

ezt sztem azoknak mondd, akik elmentek Erasmusra, emiatt kihagytak egy labort, ami csak 2 félévente indul: máris 1 év csúszás! ezután mondjuk, elbuksz egy tárgyat, ami kell a szakdogához, és vége!

nem tudom milyen szakra jársz, de nálunk még az is jellemző, h vizsgára egyszerűen nem nyitnak elég helyet, és jópár ember csak emiatt bukik meg.

2012. jan. 21. 20:22
 29/42 anonim ***** válasza:
100%

ma 19:48

Akkor gyere és verjél szájba te szarhuszár...eszem megáll az ilyen izomproli stílustól...

Azt próbálja már meg mindenki megérteni, hogy itthon: Nincsenek. Megfelelő. Körülmények. De menjünk rögtön az elejére, mégpedig a rossz probléma megközelítéshez.

A látott probléma az, hogy az egyetemisták mennek ki innen, de senki nem érti miért. Ehelyett mi a valós probléma: se végzettségnek megfelelő munkahely, se élhető bérek. Talán ha a mélyen tisztel 2/3 azon fáradozna, hogy a friss diplomás ne AKARJON külföldre menni, mindjárt más a helyzet, mintha azon ügyködik, hogy ne TUDJON külföldre menni. Ugye, hogy ég és föld a különbség?

Egyébként nem értem, miért az egyetemisták kerültek célkeresztbe, több okból sem. Egyrészt van, aki érettségivel is kimegy külföldre. Az ő taníttatását is az állam finanszírozta, ő mégse fizessen? Kettő: ezek után is mindenki a külföldre vezető utat fogja keresni, csak épp más módszerekkel. Tanul egy szakmát, egy nyelvet, és már itt sincs. Az eredmény: nem az értelmiséget fogjuk ezentúl ontani külföldre, hanem a szakembereket. Mert higgyétek el, hogy itthon akinek van esze, nem marad.

Aki pedig pattog itt, hogy nyugodtan menjen el mindenki minimálbérért dolgozni kétkezi munkát, annak azt tudom mondani, gondolkodjon: végigtanult 12 évet az életéből, vagy ugye többet is, ha diplomás, ezt mind az állam finanszírozta. De a delikvens a 70.000-es fizetésével SOHA de SOHA nem fogja tudni ezt visszafizetni, mindegy, hogy az állam mennyi ideig szorongatja az egyén tökeit. Fizikai képtelenség. Nem jobb lenne akkor már, ha külföldi bérekhez juttatjuk őt, és azokból visszafizeti? Jól jár az állam is, mert vissza kapta a pénzét (hamarabb!), és az egyén is, mert nem úgy indul neki a nagybetűs életnek, hogy már most tönkre ment az adósságtól.

2012. jan. 21. 20:23
 30/42 bumbi02 ***** válasza:

Már nem azért..de már megint azt veszem észre hogy van a BME meg a főiskolák.. Van BME-s ismerősöm és majdhogynem lenéz hogy én csak BGF-re járok (mert az főiskola)

Van BME-s ismerősöm akinek 4,5ös átlaga volt,meg van olyan is akinek 4,9es (mérnöki szakokon) Tehát ha egy valakinek megy, akkor mehet a többinek is..Nem a 4,5ös átlag, hanem az hogy ne bukjon vizsgaidőszakban..

Elismerem hogy jóval kevesebbet kell BGF-n tanulni (legalábbis első félév tapasztalata alapján), de ezzel a részével akkor is egyetértek a törvénynek hogy egy 6 féléves képzést illene 9 félév alattlezavarni.. Nem fizettetném vissza az eddigi képzést, hanem egyszerűen onnantól kezdve nem támogatnám a képzését...

2012. jan. 21. 20:51
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!