Mit szólsz az új felsőoktatási törvényhez? Engem nem is a röghözkötés, hanem törvény másik fele akasztott ki, miszerint ha kifutsz az időből, vissza kell fizetni az oktatás költségét.
A röghözkötésről megoszlanak a vélemények. Sztem egy kissé elhibázott döntés, de azért látni mögötte némi rációt. Én is amondó vagyok ugyanis, hogy aki külföldre megy úgyis, az nyugodtan tanulhatna külföldön is ennyi erővel. Persze azzal egyetértek, hogy pont az ellenkezőjét érik el, mert így még kevesebb orvos lesz. Ugyanis eddig elképzelhető volt, h valaki jobb reményekkel telve orvosnak tanult, és a sz*r helyzet ellenére mégis itthon maradt. Most ezek a jobb remények szertefoszlanak, mert a törvény egyértelműen arra utal, h a fizetés nem fogja elérni soha a külföldi szintet.
Nade, a másik. A képzési idő 1,5szörösének letelte után, nem elég h kirúgnak az egyetemről, de még vissza is kell fizetned X összeget, ami 2-3-5-10 millió is lehet. Mindezt úgy, hogy még egy diploma sincs a zsebedben, ergo valahonnan az égből essen a lábad elé a pénz, vagy mi?
Az már csak hab a tortán, hogy rendkívül egyoldalú, ugyanis azt semmi nem szabja meg, hogy az egyetemek milyen arányban buktathatnak, mennyire lehet nehéz stb. Vagyis, az egyetem ÉRDEKE lesz az, hogy az elején elhúzza a mézesmadzagot, könnyű tárgyakkal, majd bekeményítsenek. A BMEn már most is ez van, vannak tárgyak ahol 70-80%os bukási ráta, annyira kiegyensúlyozatlan a rendszer, hogy van olyan tárgy amiből egy átlagos képességű ember 7-8szor bukik átlagosan (kérdőív adatai), míg másokból átmegy akár még 5össel is, elsőre.
De ami még ennél is durvább, az az egyetem mellett munkát vállalni kényszerülők helyzete. A dékánunkkal volt egy beszélgetés, ahol ő elismerte, hogy számolgatás alapján, az egyetemet időben (azaz pl a 7 félévest 11 félév alatt) elvégezni, félmunkaidős állás mellett FIZIKAI KÉPTELENSÉG, még akkor is, ha az ember 0 órát alszik egy héten! Ez nonszensz.
És most nem azokról beszélek, akik állítólag bulikban mulatják az év nagyrészét, megjegyezném, ez eddig is azokon az egyetemeken volt jellemző (Corvinus, főiskolák), ahol amúgyse nagyon hallani pl. bukásokról.
Vagyis, az új törvénnyel, én már nem is tudom, hogy korrupció, vagy csak simán szakmai hozzá nem értés miatt (hát egyik rosszabb mint a másik), megint a bankok járnak jól - Diákhitel 2.
@19:41: Milyen x milliókat?
Nem arról van szó, hogy itthon annyit kéne keresni, de basszus legalább ha már az ember évekig szenved a diplomával ne minimálbérrel vagy még annyival se fizessék meg.
Illetve legye MUNKALEHETŐSÉG. Ez a nagyobb baj.
Nem azért tanul az ember, hogy utána egy gyorsétteremben süssön hamburgert, azt 8 általánossal is lehet.
Ez a gond.
Amúgy pedig aki fizet a tanulásért is kevesebbet fizet, mint amit így visszakövetelnek, mert ők sem a teljes költséget fizetik.
Szóval aki államilag támogatotton végzi el az egyetemet, jóval többet kell visszaadnia, mint annak aki nem. EZ a rohadt nagy igazságtalanság még az egészben.
Eddig nem akartam kimenni külföldre dolgozni nagyon, mert informatikát tanulok és az itthon is kell és meg is fizetik, de ezek után erősen gondolkodom azon, hogy MSc helyett kimegyek külföldre tanulni és dolgozni.
Amúgy meg jó szöveg, hogy az "állam pénzén" tanul... Perszeeee, az állam pénze...
Nyolc éve végeztem a villanyon erősáramon a bme-n. És te?
(11 félév alatt végeztem)
@19:48: Több éves továbbtanulás után erősen kétlem, hogy önként és dalolva mennél annyiért dolgozni.
@19:51: ELTE IK 6 félév + 4 lesz az MSc, ha lesz egyáltalán.
Nos, úgy látom midnenkinek csaka röghözkötéshez szól hozzá.
Arról beszélek, hogy valaki feljön vidékről, és szeretne nem éhenhalni, plusz albérlet vagy koli. Namost, nem mindenki szeretne hitelt felvenni. Saját meglátásom szerint, aki hitelt vesz fel, az vagy egy cég, vagy HÜLYE. Nézzétek meg a svájci frankosokat. Ha valaki nicns rászorulva, ne verje adósságokba magát. Eddig megoldható volt, IT téren pl. havonta 60-70 ezret keresni egy félállásban, amiből szűkösen de kijött az ember. Ugyanezt a pénzt felvenni hitelként, ha elvégzed az egyetemet jó nagy adósság, és ráadásul a munkával tapasztalatot is szereznél, ami így elvész!
"megint a bankok járnak jól - Diákhitel 2."
Milyen bank? Az új diákhitel lényege az lesz mint az eddigié! Alacsony kamat, nem származhat belőle profit! Tájékozódj!
Amúgy aki nem képes arra, hogy elvégezzen egy 7 féléves képzést 11 félév alatt az ne menjen egyetem közelébe se! A kifogásaid sem érdekelnek! Ha nem megy, akkor ne erőltesd!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!