Mit szóltok ahhoz hogy minimum 6-12 évig kell itthon dolgozniuk a diplomásoknak különben vissza kell fizetniük az összes támogatást (Több 100 ezer forint)?
Megjegyezném mérnöki szakon tanulok, ez nem 1 büfészak-gondolom aki közelebb áll mindenki átérzi a különbségeket, de nem ez a lényeg, az elhelyezkedés majdnem kilátástalan, magánvállalkozók csapnak le a végzősökre, nem úgy jelentik be őket ahogy kéne, és nem kapják meg a diplomás minimálbért,
A válságnak köszönhetően, van akinek munka sem jut?
Nem biztos hogy ez lesz! Lehet hogy mindenkit fizetősre pakolnak, hisz a nagyok már megszedték magukat a kis skót suliját majd kitudják fizetni..... mi meg akiknek a szülei azért güriznek, hogy a megélhetést elérjék, kirekesztettek leszünk stb, de várjunk még ezzel, nemhinném hogy megzabálnánk, ha így döntenének, ezzel nagyot bukhatna a kormány!
Ha teremtenek munkalehetőséget, szívesen dolgozok itthon is, a megfelelő fizetésért, nem annyiért amit 1 szalagos kap, mivel úgy gondolom az egyetem elvégzése is pénzbe kerül meg időbe! Nem tartom korrektnek azt sem aki az állam pénzén csak tengődik, nem tartom korrektnek a tudatos szivatását a diákoknak..... Az a baj a középút mindig zsákutcába fullad, nincs helyes döntés
A vállalat ahol dolgozom szívesen fizetne átlag feletti bért is ha találna megfelelő szakembert. Sajnos nem találunk. Megkapjuk az önéletrajzot minden megfelelőnek tűnik. Aztán a beszélgetés alatt kiderülnek a turpisságok.
A mérnök nem is mérnök mert megszakította a tanulmányait. Szakács hasonlattal élve a jelölt aki azt állítja magáról, hogy mesterszakács nem tudja fejből a rántotta receptjét. "Pillanat, végig kell gondolnom..."
És sorolhatnám...
tegnap 23:52
Azért ha belegondolsz nem azért tanul az ember évekig kő keményen hogy utána büfébe menjen dolgozni vagy összeszerelőnek egy gyárba mert ezt a feladatot egy 8 osztállyal rendelkező is eltudja végezni.És azért elég sokat kell tanulni és sok munka van vele és mégis sokan az utcát seprik meg Tescoba dolgoznak árufeltöltőnek!!
Ezt nevezik úgy, hogy nem piacképes a tudásuk.
A munkaerő és a szaktudás ugyanolyan árucikk a munkaerő piacon mint bármely más termék.
Hiába gyártasz szuper minőségű kazettás magnót, ha a kutyának sem kell mert mindenki mp3-at hallgat.
A tudást nem csak megszerezni, hanem piacképes áron eladni is nagyon nehéz.
"Aki külföldre megy, attól nem tudják levonni a fizetését, az más kérdés hogy nem tud visszajönni Magyarországra soha."
Hú, borzasztó :D.
Amúgy én bejutnék a pontok alapján államira, de ezzel az intézkedéssel INKÁBB a fizetősre megyek. Nem tehetek róla, szerződés fóbiám van. Komolyan. A diákhitelt is felvettem és fél évig azon kattogtam, hogy szerződést kötöttem, azonnal visszafizettem amint tehettem :D.
@00:55: Sajnos manapság a piacképes tudás sem garancia, amikor a főnök barátjának a fiacskája 8 általánossal kapja meg inkább a munkát és nem egy diplomás.
Sajnos ez inkább így működik, hogy ki-kit ismer...
Nagyon helyes döntés! Az lehet, hogy finomítani kellene a szabályozáson valamennyit, de alapvetően jogos és érthető.
Aki szakmunkásként végzett mondjuk 90-ben, és egyből dolgozni kezdett, idáig (kb 21 éve) többszörösen megfizette az oktatásának költségét, neki is kellett továbbképzésre járni saját költségen, munkahelyeket változtatni, szakirányt módosítani, és ráadásul folyamatosan a legkisebb fizetéseket kapta-kapja.
Régebben aki nem vonult be katonának ki kellett fizetnie a "távolmaradást", mert állampolgári kötelessége alóli felmentést kért.
Azt felejtik el rengetegen, hogy vannak kötelességeik is nem csak jogaik. Olyan kötelességek is, amiket igazán nem lenne szükséges törvényekben meghatározni, ha ép lenne a társadalmi szellem, de mivel ezzel vannak gondok, így szükség van a szabályozásra.
Tehát az államilag támogatott oktatásban sikeresen kiművelt fejjel, talán nem lenne nehéz megérteni, hogy amit kaptál ingyen, azért hálával tartozol.
Alázat emberek, és respect...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!