Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Rosszabbul élünk, mint 8 éve,...

Rosszabbul élünk, mint 8 éve, vagy jobban élünk, mint 4 év múlva?

Figyelt kérdés
Biztosan emlékeztek még a 2006-os Fidesz-szlogenre. Hogy látjátok most a gazdasági helyzetet 2002-höz és 2014-hez képest? (forrás: ovobacsi.hu)
2009. máj. 19. 20:41
 1/10 anonim ***** válasza:
98%

Én jobban élek, mint 8 éve, de sokkal többet kell dolgoznom ezért az életszínvonalért!

:(

2009. máj. 19. 20:47
 2/10 anonim ***** válasza:
98%
Nagyjából úgy élek,mint 8 éve,csak a munkám több ezért.Hogy mi lesz 2014ben?Remélem ennél rosszabb nem!
2009. máj. 19. 20:55
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Én rosszabbul élek, mint 8 éve... Többet dolgozok, és a fizetésem kevesebb mindenre elég. :(
2009. máj. 19. 21:22
 4/10 anonim ***** válasza:
88%
Mi is jobban élünk mint négy éve, de ez sem a kormáy miatt mondható,csak a puszta akarat erőnek,és kitartásnak a szüleim részéről..Mert ide vagy oda a kormányokkal. attól nem változott volna szüleim munkahelye,fizetése.
2009. máj. 19. 22:16
 5/10 anonim ***** válasza:
96%
Ez nagyon pesszimista kérdés. Szerintem egyik se. Én jobban élek, mint 8 éve, és 4 év múlva még jobban fogok. :)
2009. máj. 19. 22:48
 6/10 anonim ***** válasza:
88%

Én bizonyos szempontból rosszabbul élek, mint 3 éve, de ez nem a politikától függ, hanem a családom miatt, viszont anyagilag meg jobban évek, mint 3 évvel ezelőtt bármikor, mert most már dolgoztam, nem vagyok annyira kiszolgáltatva a szüleimnek, és dolgozni is fogok, amint újból kapok munkát (nem a válság miatt veszítettem el most se, hanem csalók juttatták csődbe a céget, most zajlik a per ellenük), sikert tekintve pedig jobban élek, mint akár 4, akár 8 éve, mert gospel kórusunk sikeres, és már külföldön is jártunk (és megyünk is még).

Az átlagot tekintve tehát én jobban élek, és még jobban fogok élni, ha elköltözöm, mert többet nyom a latban a családi légkör milyensége, és a mindennapok hangulata otthon, mint az anyagiak és a politikai irányítás. Ha béke van, én a semmiből is palotát építek, ha nincs, akkor a legjobbakból se tudok kihozni minimálisnál többet, azt is szenvedéssel.

2009. máj. 20. 00:02
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, mind tetszik. Azért kérdeztem azonban többes számban, hogy a társadalom jól-rosszul élésébe is gondoljunk bele.

Aki szerint most rosszabb, mint 8 éve, az reménykedik a Fidesz helyzetfordításában. Aki szerint most jobb, mint 4 év múlva, az meg nem.

Az sem mindegy, hogy abszolút vagy relatív jólétről beszélünk. Pl. most 250 ezret keresel, 4 év múlva 300 ezret. Tegyük fel, hogy a szomszéd országok bérátlaga meg másfélszer ennyi (euróban). A kérdés messzire vezet. Várom a további hozzászólásokat.

2009. máj. 20. 07:07
 8/10 anonim ***** válasza:
66%

A társadalom akkor fog jobban élni, ha az emberek rájönnek, hogy az egymásra acsarkodásnak semmi értelme, és nem szabad úgy élni, hogy "dögöljön meg a szomszéd tehene is", és ha a hatóság nem papírmunkával húzza az időt, hanem cselekszi a dolgát :-)

Ha ez elérkezik, akkor az emberek teljesen másképp fognak hozzáállni a gazdasági helyzethez és a munkájukhoz is, mint most. Pl. az én munkahelyem azért ment csődbe, mert rosszindulatú csalók elszívták az ügyfeleinket, azokat is és minket is megkárosítva (és az államot is, mert ezt zsebre teszik), kiderült, hogy más cégeket is célba vettek. Bírósági ügy lett belőle, de sehol se tart. Az emberek nem örülnek őszintén a másik sikerének, kivételeznek. Külföldön kicsit más a mentalitás, és nem a jólét teszi, mert ugyanúgy élnek nagyjából, csak ott nem irigykednek így, mint itt. Lehet kimenni külföldre? Valóban, és gondolkodom is rajta. De ez a hazám, és ezt szeretném jobbá tenni, és ha ki is megyek, attól még nagyon fogom sajnálni, hogy itt lusták változtatni.

Csak gondolj bele, ha valaki jókedvűen dolgozik, mennyivel jobban végzi a munkáját, nem? És bizonyos szférákban ezzel még bevételt is növel, hiszen aki jókedvű, ahhoz szívesebben mennek vissza, mint egy mogorva fazonhoz.

2009. máj. 20. 08:50
 9/10 anonim ***** válasza:
94%

Biztos, hogy 4 év múlva jobban fogunk élni, mert addigra elmúlik a válság (konkrétan 2010-ben már vége lesz).

Az általános életszínvonal most kb. a 2003-2004. évinek felel meg, elvileg most még magasabb, mint a 2002-es, de két okból rosszabb az emberek közérzete, mint 2002-ben: egyrészt, most magasabb a munkanélküliség és létbizonytalanság, másrészt: a mostani életszínvonalat csökkenő tendencia előzte meg és fogja követni még egy ideig.

2009. máj. 20. 12:29
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Én jobban élek. A párom is.

Azért azt is figyelembe kell venni, hogy például 8 éve még nem kellett internetdíjat fizetni, mert otthon nem volt, csak a sulimban. Akkor még mobiltelefon számlát se kellett fizetni, mert az se volt (nekem legalábbis). Tehát egy csomó most "alapnak" tekintett eszköz/dolog nélkül boldogan éltem egyetemista életem. Tehát lehet panaszkodni, hogy milyen szar most, de egy csomó felesleges dologra költ az átlagember.

A kérdésedre adott válaszok viszont nem tükrözik a valóságot, mert itt alapban olyan emberektől kapsz választ, akiknek van net hozzáférésük. A minimálbérből élők (akiknek pl. netre sincs pénzük) valószínű másmilyen válaszokat adnának, mint itt az átlag.

2009. máj. 20. 22:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!