A Fidesz mit is érhet el az ingyen kényszermunkákkal, a közmunkákkal?
Talán csak annyit hogy csökken a segélyben részesülők száma, mert sokan nem fogadjákel. De nagyon megnő a feketemunka. Ugyanis, aki egy kicsit is jó valamiben az könnyen megkeresi a feketegazdaságban a közmunka jövedelmét.
Az éretségi kötelező " kommunista szombat" meg kísérteziesen hasonlít a multrendszer alma vagy más gyümölcsszedéseire, építőtáboraira.
Az egész Fidesz egy nevetségessévált vicc pártá alakúlt.
Hiszen mind-eközben a felsőközepet és a tehetőseket meg nyomják pocsékolásig, amiből semmi a világon nem csorog vissza, csak az importtal ki az országból.
Nem kell soha többé fidesz, és nem szabad elhinni azt sem amit kérdeznek.
A közmunka arra jó, hogy a segélyért ne otthon mereszd a segged. Ha nincs hivatalos munkaviszonyod, akkor nem kapsz segélyt, bármeddig is dolgoztál előtte feketén. Magát a közmunka intézményét nem tartom jó ötletnek, de arra jó, hogy lecsökkentsék vele a segélyesek számát.
Inkább olyan környezetet kell teremteni, ami motiváló a vállalkozásoknak.
A kényszermunka fogalmát pedig letisztázhatnád magadban, mielőtt ilyen környzetben használod.
Ninek nemveznéd az, hogy nem éretségizhetsz le, ha nem dolgozol 50órát ingyen?
Szerintem a kényszermunka kifejezés pontosan illik rá!
A kényszermunka nem ezt jelenti.
Az önkéntes munka nagyon is kell a fiataloknak, akik el vannak szállva maguktól. 50 óra nem a világ, legalább belelátnak a munka világába is. Én is dolgoztam iskola mellett, szakmai gyakorlaton is voltam, de továbbmegyek, a főiskola alatt is végig dolgoztam, mégis itt vagyok.
Nos, havi 40 e Ft-ért dolgozni, az kényszermunka, bárki bármit mond. Ja, nem kell elfogadni? Jó, nem is fogom.
Mellesleg a rendőrségen van ismerősöm, és mesélte, hogy képezik ki rá az embereket, hogy hogyan fogják fegyverrel őrizni a közmunkásokat. No komment.
Az érettségihez pedig az önkéntes munka ne legyen már kötelező, mert akkor az már nem is önkéntes. Ezzel nem fogják elérni, hogy a fiatalok betekintést nyerjenek a munka világába, csak azt, hogy meghamisítsák az adminisztrációt. Na, ez eddig is így volt.
Nálunk is volt egy főiskolás csaj gyakorlaton, bent volt 1 napot, elnézelődött, aztán a főnököm aláírta neki, hogy bent volt 2 hetet. Pedig én tudtam volna neki munkát adni, de azt mondták, hogy ismerős, őt nem lehet dolgoztatni. Hát, ez lesz.
"Nem a panelprolikban van a hiba a ku rva anyádat! Hanem a hozzád hasonló barmokban, akik azt hiszik, hogy hazánkban mindenki akkora bevétellel rendelkezik, hogy már akár ingyen is dolgozhat."
Először is gratulálok a "kifinomult" modorodhoz! Másodszor pedig senki nem hiszi azt hogy mindenkinek magas a bevétele, de az önkéntes munka akkor is jót tesz az ember szellemi fejlődésének, ha egyébként maga sem keres sokat. Egyébként pedig önkéntes munkát nem kell napi 8 órában végezni, elég akkor, amikor az időd engedi. (Munkaidő után vagy hétvégén pl.). Nyugati fizetésekről meg életszínvonalról álmodoznak sokan közületek, de sajnos amíg a magyar társadalom jelentős része nem gondolkozik nyugatiasan és mindenben a kiskapukat keresi, addig itt nem lesz jobb világ.
1. Nem hiszem, hogy elérni akar valamit, ahhoz tervezett gazdaság kell. E pillanatban ezt tartja megfelelőnek bizonyos problémák kezelésére. Holnap, ha más jut eszébe, majd mást fog tenni. Ennek az ésszerűséghez és hasonló fogalmakhoz nincs köze.
2. a mai közmunka és a kommunista szombat, építőtábor, stb. nincsenek köszönőviszonyban egymással. Legfeljebb néhány felszínes tulajdonságban hasonlítanak. A mai közmunka több célt szolgál. Leköti az energiákat, azt a látszatot kelti, mintha történne valami, pénzt szabadít fel, a káoszt növeli, az érdekeltek közül kevesen tekintik valamiféle megoldásnak, inkább kényszernek veszik. A kommunista szombat attól lehetett erkölcsi kényszer, hogy sokan akarták, és tekintették hasznos dolognak. Az építőtáborokért pedig a többség versenyzett, hogy eljusson, mert jó balhé volt (akkor sokkal kisebbek voltak a lehetőségek).
3. A közmunka és az önkéntes munka nem összevethető. Az előbbi kötelező bizonyos feltételekkel rendelkezőknek. És nem éri el célját, a munka megszeretését, ilyent kötelezéssel nem lehet megvalósítani. Az önkéntes munka akkor ér valamit, ha az ember jókedvében, személyes elkötelezettségből teszi, a feltételek pedig ehhez adottak. Ebből a világ fejlettebb részein - tisztelet a kivételnek - az ottani nyomor egyfajta enyhítésére csináltak kultuszt. Az állam nem látja el kellően különféle feladatait (itt nem mennék a részletekbe, annak a helye más fórumon van), ezért olyan helyzetet teremtett, hogy ez dicsőség legyen. Ennyiben hasonlít a kommunista szombathoz. Az a tulajdonsága teszi ilyenné, hogy sikerült elérni, már már lenézettnek számít, aki nem végez ilyent. Mert ez valami erkölcsi nagyság. Nem az, hanem a hiány betömése (lásd Kornai és számos nyugati közgazdász e témában írott publikációi).
Az önkéntes munka csak akkor önkéntes, ha valóban önkéntes, ha anélkül nem kapsz érettségi bizonyítványt, akkor az már valóban nem önkéntes.
Az ötlet nem lenne rossz, de szerintem nem éri el a célját: elérni azt, hogy az emberek szívesen és ingyen segítsenek másokon.
Nem tudom, hol lett ez elrontva, de pl. engem az oviból a szomszéd néni elhozott szívesen bármikor, ha anyu nem ért haza időben. Most kérdd meg a szomszéd nénit, hogy elhozná-e a gyereked holnap az oviból, 10 e forintért biztos vállalja is.
Persze ennek biztos az is az oka, hogy az emberek 2-3 állást is vállalnak, hogy meg tudjanak élni, igen kevesen tehetik meg, hogy ingyen, szívességből dolgozzanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!