Már lassan az étkezésben is az EU-s országokat kell majmolnunk?
Tegnap volt szó a Tényekben valami kapcsán a halról és valami statisztikákat bújó tag rosszallóan megjegyezte, hogy Magyarországon kb. 10-szer kisebb a halfogyasztás, mint az EU-átlag.
És most nézzük milyen országok is tagjai az EU-nak: Anglia, Svédország, Finnország, Dánia, Portugália, Olaszország, egy csomó halzabáló, tengeri nép lakja az EU-t, olyan országok, ahol az emberek a középkor óta rendszeresen halat esznek és a legtöbb lakosnak 100 km-en belül van a tengerpart.
Ezzel szemben nálunk mindig is a kontinentális konyha dominált, hiába volt tengerpartunk ott főleg horvátok meg szlovének éltek mindig is, Trianon óta meg elég drága mulatság nálunk tengeri halat enni, a Balaton és egyéb hazai vizeink pedig nem termelnek ki elég sok és elég olcsó édesvízi halat ahhoz, hogy a halfogyasztás rendszeres szokásként terjedjen el az országban.
Mindezeket a dolgokat figyelembe vége a riport szerkesztője ismét talált valami ürügyet amin a magyarokat másodrendű embereknek tüntetheti fel az Arany Nyugat lakóival szemben...
"a Balaton és egyéb hazai vizeink pedig nem termelnek ki elég sok és elég olcsó édesvízi halat ahhoz, hogy a halfogyasztás rendszeres szokásként terjedjen el az országban"
Ezt nagyon rosszul tudod. Hagyományosan Magyarország nagy részén rendszeres volt a halfogyasztás. Ma is lehetne az, rengeteg és egyre több tógazdaság van. Sőt, Magyarországnak fontos exportcikke az édesvízi hal, és ez a gazdasági ág csak most van felfutóban.
Az édesvízi hal mellesleg összehasonlíthatatlanul egészségesebb és környezetbarátabb a tengeri halnál, hiszen a tengeri halak lassan kipusztulnak a túlzott halászat miatt, ami kevés van belőlük, az meg olajjal és nehézfémekkel szennyezett. Magyarországnak sok édesvize van, itt még akkor is fognak halat enni, amikor a japánok vagy izlandiak kifogják az utolsó tengeri halat is.
21.10
"De nagyon örülök, ha a magyar családok olyan helyzetben vannak, hogy hússal laknak jól"
Ha valaki rendszeresen hússal lakik jól, az köszvényes lesz.
a hal egészséges kaja, főleg a szívnek és az agynak tesz jót.
szerinted Japánban miért több 15 évvel az átlagéletkor, mint itt? megsúgom: a hal miatt.
a tengerparti népek mindig is egészségesebben éltek a sok tengeri herkentyű miatt, ez tény.
az egészséges táplálkozást nem majmolni kéne, hanem magunktól így enni, valamint a cikk írója nem a mi alsóbbrendűségünket festi le az "Arany Nyugat"-tal szemben, hanem esetleg utalni akar rá, hogy nem ártana egészségesebben élni, hogy ne dobd fel 55 évesen a papucsot a jó magyaros paprikás krumplitól, gulyáslevestől, töltött káposztától.
ez megint csak egy ürügy, egy álok, hogy sértve érezhessük magunkat, amiért egy másik ország valamiben előttünk áll.
nem kötelező halat enni, senki nem tette kötelezővé, ez csak egy ajánlat, amit vagy megfogadsz, vagy nem. de miért kell az ilyen sz*ri dolgokon is felhúzni az orrunkat? istenem, emberek, nőjünk már fel...
A japánok körében valóban azért kevesebb a szívbeteg és depressziós, mert sok halat esznek.
Csakhogy a lehalászás jelenlegi üteme mellett a tengeri halak egyszerűen el fognak fogyni.
A hal egészséges,de népünk étkezéskulturája más.Ne akarják Nyugatrol ebben is az észt osztani,értsék meg hogy mentalitásunk,világszemléletünk,érzés-szin-iz-világunk különbözik tölük,és ez igy is van rendjén.Nyelvünk pedig mentsvár nekünk,monetáris mentalitásuk ellen.Ök ök,mi meg mi vagyunk.
Voltunk.
Leszünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!