Mi abban a meglepő, hogy sokan tovább akarnak tanulni?
Hisz az aki szakmunkásnak tanul az nem fog olyan jól keresni mint az aki diplomát szerzet (és nem állami alkalmazott). Persze van pár kivétel az aki maszekban csinálja, de a többségnek nem olyan jó fizetése van. És nem beszélve azokról akik egy gyárban robotolnak egész nap.
Ellenben annak akinek diplomája van, azok közül sokkal többen keresnek (itthoni viszonylatban) jól. És e mellet nem kell egész nap fizikai munkát végezni, olykor 40 fokban, hanem egy kényelmes irodában szellemit.
Az OK, hogy sok szakon rengetegen vannak, de van jó pár olyan ahol nem. És azért egy diploma, legyen akármilyen ér valamit akkor ha olyan munkára akar jelentkezni, ahol elvárják a diplomát. És egyre több ilyen van.
Mert látták a szüleiket, nagyszüleiket, egyéb embereket akik a gyárakban, földeken, építkezéseken látják, hogy semmi pénzért sokat kell dolgozniuk. Mindenki jobb életkörülményeket, jobb fizetést akar kapni. Ezért senkit sem lehet megvetni.
Ugyanakkor ma már olyan a diploma mint régen az érettségi. Nem mindenkinek volt, de azért már az is sokat ért már.
Ma már az érettségi szinte alap dolog. 20 év múlva már a diploma lesz olyan, hogyha nem akarsz fizikai munkát végezni akkor azzal kezdenek, hogy van e diploma. már egy takarítónőnek is van mikor kérik az érettségit.
Az a baj, hogy a piacnak nincs szüksége ennyi humán diplomásra, és rendszerint ezek az emberek "büszkeségből nem vállalnának el más munkát, mint amire képzettségük van.
Ebből lesznek az emberek akik utcát sepernek diplomával, mert büszkeségért nem adnak munkát a boltban.
Végezzen csak minél több ember műszaki és mérnöki kart, arra van kereslet, a médiatörténet meg ilyen szakokat pedig redukálnám 50 főre.
"És e mellet nem kell egész nap fizikai munkát végezni, olykor 40 fokban, hanem egy kényelmes irodában szellemit. "
Teszem hozzá a 8 órás szellemi munka legalább olyan fárasztó. Persze ilyenkor a fizikai munkások ki szoktak akadni, de lássuk csak:
Egy szellemi munkát dolgozó jó eséllyel próbálta már a fizikai munkát, akár egy nyári földi munka keretében. A fizikai szakmunkás pedig nem hiszem, hogy ült valaha is irodában, 8 órás szellemi munkát végezve.
Én azt hiszem, hogy aki diplomás, az keressen is jobban. Nehezebb megszerezni, mint egy szakmunkás végzettséget. Több idő (4-5 évvel), és rengeteg pénz.
Aki nem elég talpraesett, vagy nincs protekciója, az kitörölheti a diplomával...
Egyébként vannak alacsony keresetűek a diplomások között is, sőt, vannak, akik örülnek, ha takarítói állást szereznek a fene nagy diplomával.Mert ilyen ez az ország...
A diploma itt nem biztosíték semmire.
14:54
A diploma megnöveli jelentősen a lehetőségeid, de abban igazad van, ha nem vagy elég talpraesett, akkor sz@rt sem érsz vele, mert úgyis kihasználnak.
Tudni kell eladni magad. A diploma csak egy rátermett emberrel együtt előny, de akkor nagyon.
"Ebből lesznek az emberek akik utcát sepernek diplomával, mert büszkeségért nem adnak munkát a boltban"
Bocsánat, szóval kenyeret ne adnak...
15:13
Nekem diplomám van, és jól fizető munkám. Ja, és nem ismeretség miatt vettek fel, hanem a szakmai tapasztalatom, referenciáim miatt.
Ahogy egyébként az összes diplomást a baráti körömben.
Ha protekcióval tudsz csak munkát találni, akkor nem vagy talpraesett, és jó eséllyel a protkós munkából is kirúgnak.
"semmi értelme a legtöbb diplomának, ha nincs ismerősöd úgyse kapsz munkát."
Nekem az összes ismerősöm tudás alapján került a munkahelyére.
Sokak azzal nyugtatják magukat, hogy azért nincs munkám mert nincs protekcióm. De arra nem gondol, hogy azért nincs mert nem elég jó.
Gondolkodjunk másképp.
Valaki szakmunkás, és nem a ritkábbik fajtából, akik 400 000 nettót keres, mert olyan jó asztalos, vagy valami. Vagy max. érettségije van, de nincs jó munkája.
Na most szerinted ők szeretnék, hogy valaki más akár megkapja az esélyt arra, hogy jó munkát kapjon? Mert neki semmi esélye, diplomával meg még lehet másnak. Nem, ezt az emberek nem szeretnék, ezért ahol tudják lehúzzák a diplomásokat (elég csak a korábbi kommenteket akár itt megnézni), próbálnak minél több embert eltántorítani, de ez szerintem nem működik.
Aztán van az utolsó mentsvár, amibe még tudnak a kapaszkodni, szerintem most meg is kavarom azokat a hullámokat, miszerint "há' vazze, az én adómbó' ne képezzenek mán bölcsészeket, hejjj" (nem vagyok bölcsész). Azt meg már elfelejtik, hogy a diplomások szülei is nem kevés pénzt toltak már a gazdaságba.
Minden lehúzás 98%-ban a nem diplomásoktól jön, akik nem szeretnék, hogy bárki más esetleg többre vihesse, mint ő maga. Ezekre nem szabad hallgatni, ha humán menedzsmentet, vagy kommunikáció és médiatudományt akarsz tanulni, vagy akármi mást, tedd azt. Nehogy már ezek a hőbörgők szablyák meg akárkinek is, hogy mit lehet és mit nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!