Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Milyen jelképeket fogadnátok...

Milyen jelképeket fogadnátok el baloldaliként a Magyar Köztársaság állampolgárainak összetartozását jelezve?

Figyelt kérdés

Balról, cigányoktól, zsidóktól várok választ, és kerüljük az érzelmeket, a szitkozódást.

Létezik-e olyan magyar jelkép, amellyel baloldal és jobboldal (akár együtt is) felvonulhat. Ha nincs ilyen, akkor találjunk ki valamit együtt.

2009. máj. 7. 11:01
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

Nem válasz, csak kérdés.

Miért írtad, hogy "balodaliként..... cigányoktól, zsidóktól"?

Jó néhány erősen jobboldali zsidó barátom ezt kikérné magának!

2009. máj. 7. 11:06
 2/17 A kérdező kommentje:

Igazad van, körültekintőbben is megfogalmazhattam volna, valahogy így:

"Baloldaliként vagy (akár bal-, akár jobboldali) cigányként, zsidóként milyen jelképeket fogadnátok el közösként a Magyar Köztársaság állampolgárainak összetartozását jelezve?" Várom a válaszokat, nem balhét, hanem konstruktív hozzászólásokat szeretnék.

2009. máj. 7. 11:27
 3/17 anonim ***** válasza:
68%

Jó kérdés, tetszik. Ötletes, és jó kezdeményezés.

Nem vagyok se zsidó, se cigány, viszont a tényleges balos mentalitással rokonszenvezek (más kérdés, hogy kis hazánkban ezek a politikai oldal-dolgok már nagyon összekeveredtek).

Szóval témánál maradva, Árpádsáv ugye kilőve, mert bár tény, hogy régi meg hagyományos, meg amúgy semmi baj vele, csak ugye a közelmúlt kissé beszennyezte. Kokárdát a Fidesz sajátotta ki, tehát ez is egyoldalú.

Az úgymond "szabvány" magyar zászló, tehát a sima piros-fehér-zöld pl. teljesen jó, szvsz. Az még eddig mindenkinek ugyanazt jelenti - annak ellenére is, hogy jobbos(nak mondott) összejöveteleken sokkal többet és gyakrabban látni belőle, mint balos(nak mondott)akon. Ennek ellenére ez még lényegében "tiszta", ugyanazt az érzést kelti mindenkiben.

Ellentétben pl. a kivágott közepű változattal, amit megint csak hajlamosak kisajátítani egyesek. Ugyanígy "lefoglalták" egyes körök a turulmadarat is.

Aztán ott van még a Himnusz és a Szózat, amik bizonyos értelemben szintén jelképek. Bár a magam részéről - és nem vagyok ezzel egyedül - túlságosan is melankólikusnak és gyászosnak tartom őket (történelmi-kulturális háttér és indokoltság ide vagy oda), de attól még szintén "univerzálisan magyarnak" is, és azt hiszem, ebben szintén egyetért a nagy többség is.

(Ellentétben pl. a székely himnusszal, ami ugye megint csak bizonyos csoportokkal hozható összefüggésbe)

De azt hiszem, a leguniverzálisabb jelkép, amiben tényleg össztársadalmi konszenzus van, és senki nem vitatja, hanem a legnagyobb örömmel veszi magához, az mégiscsak a tokaji bor. ;)

2009. máj. 7. 11:40
 4/17 anonim ***** válasza:
97%
Kokárda, címer, zászló?
2009. máj. 7. 12:36
 5/17 anonim ***** válasza:
97%
A nemzeti lobogó alatt, a trikolor kokárdával a mellén minden magyar felvonulhat. Zsidómagyar, cigánymagyar, jobboldali magyar. Ezek mindannyiunk magyarsának jelképei voltak eddig is.
2009. máj. 7. 12:38
 6/17 anonim ***** válasza:
54%

Nem vagyok se cigány, se zsidó, viszont baloldalinak tartom magam, habár nem az MSZP-s értelemben.

Először is szeretnék gratulálni a kérdéshez: nagyon ritka az olyan kérdés, ahol a feltevőt bármilyen szinten érdekli a baloldal, és nem csak a jól ismert jelszavakat skandálja...

Hogy mit fogadnék el olyan jelképként, ami igazán magyar, és azonosulni is tudnék vele?

Ott van pl. a piros-fehér-zöld zászló, benne a címer. Szép, történelmi, koronával, Tátrával, kereszttel, árpádsávval. Ugyanakkor az árpádsávos zászlót már nem tudom elfogadni, mióta a jobboldal kisajátította, és az árpádsáv egyet jelent a szélsőjobboldali tüntetőkkel.

Valami ilyesmi a helyzet a kokárdával is: alapvetően egy nagyon jó jelkép, kifejezi a hazaszeretetet, de CSAK EGY NAPON, mégpedig március 15-én. Amit a Fidesz csinált pár éve, hogy a kokárdát a saját pártjuk jelképévé tette, egyszerűen felháborító! Erre nem volt joguk!

Aztán van Himnuszunk, amivel szintén tudok azonosulni, de pl. a székely himnusszal már nem. A székely himnuszt énekeljék a székelyek, a magyart a magyarországiak. Hihetetlen, hogy egyesek abban mérik a hazaszeretetet, hogy felvonulásokon a székely himnuszt éneklik. Erdélyben oké, Magyarországon nem az. Egyetértek az előző válaszolóval abban, hogy a magyar Himnusz talán túlságosan is borús, de mivel helyette jobbat nem tudnék mondani, ezért inkább azt mondom, maradjon.

A turul is jó jelkép lenne, ha nem árpádsávos Nagy-Magyarország-térkép közepén kapna helyet manapság leggyakrabban. Az irredentizmushoz nem adom a nevem ilyen formában. Mit akarunk pl. a horvátoktól? Az ő országuk térképe is rajta van a nagymagyar térképen, holott arrafelé a Drávaköztől eltekintve egy fia magyar nem él? Vagy miért akarjuk visszakapni a Szlovákia azon részét, ahol nem élnek magyarok? Az 1938-as bécsi döntéssel egyetértek, mert az tényleg nemzetiségi alapon csatolta vissza a területeket (figyelem, még mindig baloldali vagyok!), a nagymagyar "mindentvisszaazárpádkoriszintre"-mentalitással nem tudok egyetérteni.

Meg aztán ott van a Szent Korona, az is egy teljesen jó jelkép, a Szent Jobb, de lehetne említeni épületeket is, mint a Parlament. A Hősök tere is előtérbe kerülhetne, mint igazi magyar szimbólum.

Én ezeket tartom elfogadhatónak, de nyitott vagyok bármilyen új jelkép elfogadására is. A lényeg, hogy minden, magát magyarnak valló embert képviseljen, de pedig egy jól beazonosítható csoportot.

2009. máj. 7. 12:44
 7/17 anonim ***** válasza:
73%

Szerintem a címeres magyar zászló, a nemzeti zászló is megfelel mindenkinek. És kapható.

Az árpád, az inkább a magyar nemzetiségű magyaroknak illene.

A lukas, az nem is tudom, hogy jött szóba, az az ellenállás, a forradalom jelképe.

A cigányok elég jobboldaliak amúgy, Isten, család, hagyományok tisztelete. Nem sok baloldali cigányt láttam még életemben. Egyet sem.

nem hiszem, hogy jelképet lehet csak úgy kitalálni.

Szerintem jobb, ha hagyományokban gyökerezik.

Szentkorona? Az olyan állami jelkép. Állampolgári. Hármashalom, kettőskereszttel? Lehetne a föld jelképe.

2009. máj. 7. 12:50
 8/17 anonim ***** válasza:
97%

Mibaj a kokárdával? Szerintem azt nyugodtan lehet bármikor viselni. A franciák is viselték sokáig annó, meg a szabadságharcosok is tudtommal '49-ben is, nem csak '48-ban.Elérhető a Tescoban is (ferencjóskás szalámin!!) és könnyű feltűzni, mindenkinek an otthon.

Esetleg vannak ilyen kargumik, mint a rákellenes rózsaszín, meg a hope, ez van nemzetiszínben is. Csak elé kicsi.

A muskátli. Az mára egy magyar virág lett.

Esetleg rozmaring, tulipán, rózsa, sok népdalunkban szerepel, viszonylag elérhető.

2009. máj. 7. 12:58
 9/17 anonim ***** válasza:
85%
A rózsa. Az ugye Mária jelkép, Mária meg a Magyarország nagyasszonya, a cigányok imádják, baloldali nő volt, szinte forradalmár, s mivel zsidó nemzetiségű, így ez is o.k.
2009. máj. 7. 13:00
 10/17 anonim ***** válasza:
59%
egy nagy vöröscsillag,a közepén meg egy bitófa egy kötéllel,a háttérben meg egy halvény kép amint az ÁVH épp kivégzi ez utcán a nagypapámat.
2009. máj. 7. 15:56
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!