Mit jelent a mai fiataloknak 1956. október 23-a?
Egy ünnepi beszédem írásához szeretnék még több ötletet kapni. Köszönöm előre is!
16/L
Sajnos semmit. Egyrészt, mert 2006-ban a tüntetők(és ha valamiért, akkor ezért csak és kizárólag a kurucinfót teszem felelőssé) összemosódtak az ünnepséggel, ezért 5 éve ezen a napon soha nem arról beszélnek az emberek, hogy mi volt 50 éve, hanem hogy a mostani kormány miért szar.
A másik, hogy 34 év alatt az emlékezés "átugrott" egy teljes generációt, ezért nem alakulhattak ki olyan érzelmek mint pl. az amerikaiaknak a függetlenségi háború kapcsán(bár a magyar sosem volt "a szabadság a mindenünk"-típusú nép).
Az ottani diákok még ma is csöpögve lengetik az amerikai zászlót, nálunk meg maximum a radikálisok csinálnak ilyet, de ők nem sírnak, hanem artikulálatlanul üvöltenek.
Nálunk már lassan minden ünnep, nemzeti jelkép összemosódik valamivel, ami azért szar, mert ha egyszer hozzákapcsolódik valamihez, akkor az úgy marad örökre, nincs visszaút.
Döbbenetet, hogy ilyesmi és a következményei, itt, Európában, nem is olyan nagyon régen előfordulhatott.
Már ha így a 20-as éveim vége felé még fiatalnak számítok.
Azelőtt iskolás koromban nekem is csak annyit jelentett mint egy forradalom a sok közül a történelem könyvekben. És persze egy kötelező iskolai ünnepély, amit végig kellett ácsorogni. Sőt, nálunk általános iskolában nem is tanították a történelem órákon. A II. világháború volt az utolsó téma.
Mivel nem vagyok budapesti, így családi vagy ismeretségi körömben sincs érintettje az eseményeknek.
A jelentősége a dolognak, csak később tudatosult bennem.
28/F
Elsírtam magam azok válaszom alapján hogy: "leszarom" meghogy: "időben bevásárolok"
Nekem nagyon sokat jelent, szabadságot akartak, megkapták, de csak pár napra és visszafordultak az orosz tankok.:'(
Jó lenne elgondolkozni azoknak a válaszolóknak legalább rendesen leírják hogy nem tudok róla semmit nem azt hogy leszarom.
Sok fiatal (ahogy én is) évek óta szereplek az 56'-os foradalom, március 15-ei műsorokon, sajnos elég hamar szembesültem vele miről is szólnak, tehát számomre nagyon sokat jelent.
Tudom, későn válaszolok, de most rákerestem az 56'-os kérdésekre, mivel szerepelek ahogy már megemlítettem és szerettem volna egy kicsit "ünnepi" hangulatba rázodni.
12L
Ajánlom mindenkinek megnézni ezt a videót és még sok másikat:
http://www.youtube.com/watch?v=XsbDKOwB4bY
Legalább egy picit emlékezzél meg 1956. október 23-áról...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!