A rendszerváltáskor tényleg Ukrajna vissza akarta adni Kárpátalját, de nekünk nem kellett?
nem ez az első hülyeség, amit vona mond...
mivel a rendszerváltáskor ukrajna, mint önálló ország, még nem is létezett, így eleve körülményes lett volna, ha vissza akarta volna adni kárpátalját :D
rendben, nem hasogatom a szőrszálat :D
de a szőrszál nélkül is nem több ez, mint urban legend. soha, semmilyen szinten nem volt szó egy ilyen manőverről, szóval azért, mert vona mondta, még nem kell készpénznek venni.
(egyes mai -és akkori...- politikusok vágyálmát nem célszerű összekeverni a tényekkel)
Én úgy tudom, hogy ez volt a helyzet. Ugyanis ott sok magyar és kevés ukrán élt, illetve költséges volt a folyók szabályozása, stb. Ezért úgy döntöttek, hogy a "terhet" inkább átadják. Volt elég gondjuk ezen kívül is.
De most őszintén egy reformkommunistától vagy egy fiatal KISZ titkártól vártátok volna, hogy érdekelje őket valamennyire is a nemzet sorsa? Ugyan már :)
persz, persze, mert ők már csakolyan visszaadósak..
Erdélyt is vissza akarják adni, de juszt se kell..
vagy mégse?
"de a szőrszál nélkül is nem több ez, mint urban legend. soha, semmilyen szinten nem volt szó egy ilyen manőverről,"
Valóban nem volt szó ilyesmiről, de mint fentebb írtam, van némi valóságalapja. Az ukrán fél valóban nem ajánlotta fel Kárpátalját, a magyar fél sem kérte, mindössze annyi történt, hogy 20 évvel később egy öreg ukrán politikus elkottyintotta a TV-ben, hogy ezen ők akkor csodálkoztak. Ez a sztori meg járt szájról szájra, a végén az lett belőle, hogy az ukránok felajánlották, de nem fogadtuk el. Így terjednek a pletykák.
"A rendszerváltáskor tényleg Ukrajna vissza akarta adni Kárpátalját, de nekünk nem kellett?"
A legenda úgy szól, hogy a 60-as években felajánlották Beregszászt Kádárnak, de nem kérte, és ez egyfajta "hűségteszt" volt. Hogy ez igaz-e, az vitatott, még történészi körökben sem vetik el teljesen.
Ebből lett továbbköltve a mai legenda, hallottam már egy csomóféle verzióját. Ugyanolyan hülyeség, mint a "Trianon 1990-ben lejárt" és a többi hasonló.
"Ha jól emlékszem Vona Gábor mondta egyszer valahol."
Ez erős érv amellett, hogy hülyeség.
00:47
"Én úgy tudom, hogy ez volt a helyzet. Ugyanis ott sok magyar és kevés ukrán élt, illetve költséges volt a folyók szabályozása, stb."
Ez biztos nem Kárpátalja, ugyanis ott kevés magyar és sok ukrán él :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!