Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ebből a világválságból van...

Ebből a világválságból van egyátalán kiút?

Figyelt kérdés
A nagy gazdasági hatalmak gyakorlatilag a kissebbek gazdasági elmyomása révén nagyok. Eddig azért volt lehetőségük az impérium szerepében "hatalmaskodni" mert a gyengébb gazdasági szereplők "mivel nem termeltek eleget" hitelekből növekedtek. Gyakorlatilag most ez a neoliberális rendszer látszik kihunyni a maga anomáliájába fulladva.
2011. okt. 11. 10:01
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

""Advocatus Diaboli válasza:

Köszönöm a válaszod, és tényleg valami hasonló módon lehet előre haladni a megoldás felé. De sajnos nincs, nemlétezik direkt megoldás. Paradigma váltás van folyamatban, csak ugye a mostani impériumoknak nem érdeke a változás, de fenntarthatatlan a ma kialakúlt helyzet is.

2011. okt. 11. 10:48
 12/20 anonim ***** válasza:

"Ha a bankok összeomlanának, és új nemzeti bankok nyílnának, akkor meg lehetne oldani, ez is egy lehetőség."

Ja és a nemzeti bankok majd biztos nem akarnak profit érdekében olcsó hitelek kihelyezésével pénzhez jutni? Mese habbal!

"Pl. Amerikának egy magánbank adja a pénzt,..."

Nem magánbank, hanem vegyes érdekeltségű és teljes elszámolási joggal tartozik a kormánynak!

"The Federal Reserve System has both private and public components, and was designed to serve the interests of both the general public and private bankers. The result is a structure that is considered unique among central banks."

"...mert Amerika nem rendelkezik azzal a joggal, hogy saját magának nyomtasson pénzt,..."

Ekkora ökörséget! Annyira nem rendelkezik vele, hogy nem is a központi banknak van pénznyomtatási joga, hanem egyenesen a pénzügyminisztériumnak! Na hoppá!

"...kölcsönre kapja a kinyomtatott pénzt, (nem semmi mi?)."

Ha jól emlékszem a pénzügyi tanulmányaimra, akkor az összes központi bank pénzért ad a kormánynak hitelt és ennek a kamata valamint a kihelyezett hitelek kamatának a különbsége megy az államkasszába.

"A bankösszeomlást meg úgy lehet megoldani, hogy mindenki vegye ki a pénzét egyszerre."

Persze, dedó! És mit gondolsz, hogy fog beindulni a gazdaság, ha nem lesz ami hitelt nyújtson a vállalatoknak a működéshez valamint a polgároknak a fogyasztáshoz, ami keresletet teremt a vállalatoknak?

2011. okt. 11. 11:04
 13/20 Advocatus Diaboli ***** válasza:
Én csak általam olvasott forrásokból dolgozok, illetve azokból amiket olvasok írok kommenteket, nem saját kútfőből hülyeségeket. De mivel a te tanulmányaid ide kapcsolódnak, tudsz írni megoldást is, vagy csak lehordani tudsz kommenteket?
2011. okt. 11. 11:12
 14/20 anonim ***** válasza:

"Én csak általam olvasott forrásokból dolgozok, illetve azokból amiket olvasok írok kommenteket, nem saját kútfőből hülyeségeket."

Nem saját kútfőből beszélek a FED oldalán is olvasható, valamint az amerikai "jegybanki" szabályozás törvényei között is. Másrészt én ezt tanultam felsőoktatásban és inkább hiszek annak, mintsem ilyen cájtgájsztos szélsőbaloldali baromságnak. Ill. itthon a szélsőjobb.

"De mivel a te tanulmányaid ide kapcsolódnak, tudsz írni megoldást is, vagy csak lehordani tudsz kommenteket?"

Nem lehordtam a kommentedet csak pár bődületesen nagy baromságot javítottam ki. Így, ha engem javítanak ki azt meg szoktam köszönni és nem höbörgök emiatt. Mindenkinél van okosabb, nem szégyen mástól tanulni.

Mellesleg nem vagyok varázsló, de ötleteim vannak, például: az egész gazdaság már nemzetekfeletti méreteket öltött, a globalizáció a pénzügyi szektorban betetőzőtt. Hogy a globális pénzügyi folyamatokat és intézményrendszereit kordában tudjuk tartani és szabályozni tudjuk, ahhoz nem ártana egy magasabb rendű pénzügyi, jogi és politikai integráció a világ államai között. Mit ér ma egy EU, ha a tőke megkerüli egy adóparadicsomon keresztűl! Az én javaslatom tehát egy világkormány a világtőke megregulázására. Persze tudom ez még megvalósíthatatlan legalább 200 évig, de ez lenne a megoldás, mivel a tőke már a maga módján kitört a nemzetállami keretből és mintegy világszereplő tevékenykedik.

2011. okt. 11. 11:55
 15/20 Advocatus Diaboli ***** válasza:

Félreértesz, nem a te kommentedre mondtam, hogy "nem saját kútfőből írok hülyeségeket", hanem arra gondoltam, hogy ezeket a "hülyeségeket" olvastam egy weboldalon. Szóval akkor valaki rosszul tette fel a netre. Természetesen van nálam okosabb, hisz jogot tanulok, közgazdaságtant is csak felületesen, úgyhogy mindent én se tudhatok:)

utóírat: ne haragudj crem0001, hogy itt beszélgetünk:D

2011. okt. 11. 12:00
 16/20 anonim ***** válasza:

A válasz írója 94%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 12:00

Elnézést!

2011. okt. 11. 12:12
 17/20 A kérdező kommentje:

""utóírat: ne haragudj crem0001, hogy itt beszélgetünk:D

miért haragudnék.

2011. okt. 11. 12:19
 18/20 A kérdező kommentje:
Én mindenkinek a hozzászólását hasznosnak tekintem,legfeljebb hozzáteszem az én álláspontomat, vagy jószándékkal kritizálok.
2011. okt. 11. 12:24
 19/20 Advocatus Diaboli ***** válasza:
Akkor köszöntük:)
2011. okt. 11. 12:25
 20/20 anonim ***** válasza:

Úgy látom, többen az gondolják, a kiút a háború. Általában az se kiút, csak lokálisan, de először a háború sajátosságait.

A 20. század háborúit sok és hosszú előzmény vezette be. Sőt, így volt ez már az előtte lévő században is. Az I. vh-t kb négy évvel előtte tudták, a II. vh-t szintén előtte négy-öt évvel megjósolták. Az ok mindkét esetben a nagyhatalmak közötti feszültség növekedése volt, egyesek korábbi szerzeményekhez képest gyengülő gazdasággal, mások növekvővel rendelkeztek. Az elsőnél a Habsburg birodalom volt a gyenge pont, a másodikat pedig Trianon után megjósolták. Egy emberöltőt mondtak, bejött. Persze minkét esetben sokan voltak, akik nem hitték el.

Ma nincs olyan hatalom, amelynek a rovására területet lehetne szerezni (legalábbis érdemlegeset), a befolyások pedig a pozícióharcokban dőlnek el. Persze feszültségek esetén a véletlenek is döntők lehetnek. Ma Kína, India, Brazília feltörekvő, USA és Európa leszálló ágban. Mit akarhatnak megszerezni ezek a hatalmas területű országok? Piacot, ahol eladhatják termékeiket. Romhalmazon viszonylag kevés a pénz, amin vesznek. Továbbá a győzelem kétes kimenetelű és nagyon nagy veszteséggel jár.

A nagyhatalmak azért olyan nagyon nincsenek az összeomlás szélén, legfeljebb korábbi önmagukhoz képest élnek rosszabbul. Az igazi veszély inkább ezeknek a vezetőire leselkedik, kisebb botlásokért (amit zavaros helyzetben könnyebb elkövetni) menniük kell, amit nehezen élnének meg. Sok nagy szöveg a saját választópolgárnak szól, hogy továbbra is őt támogassák. Mindenütt így van ez, legfeljebb a kulturáltsági szint és hatalomvágy mértéke eltérő fogalmazásmódot indukál.

Ugyanezen okok miatt a bankok nem omlanak össze (láthattuk mit tettek értük a kormányok), csak esetleg konkrét bank, amely túllőtt a célon, vagy valamiért kevéssé fontossá vált. A nagy amerikai és angol válságkirobbantók mind maradtak, a politikai vezetés is bukhatott volna velük a forgatagban. Néhány kevésbé fontos megszűnése már csak azért is kellett, hogy mondani lehessen: mi minden megteszünk. éppen ezért nincs napirenden a bankszektor alapvető strukturális átszervezése sem.

Ne feledjük, minden ember döntését saját érdekei motiválják, a végrehajtást a lehetőségei határozzák meg. A világ bonyolult és átszövi az érdekek sűrű hálója, a mozgatók pontosan tudják, milyen kevésen múlhat a stabilitás, mit eredményezne az összeomlás.

Nem véletlen, hogy Merkel és Sarkozy korábbi fanyalgókból hirtelen barátok lettek. Így marad ez, míg érdekeik szerint való. Ebben magyarok, portugálok, görögök szava nem meghatározó. Kiket fognak ejteni? Könnyű válaszolni. Ahol nekik kisebb káruk lesz. Görögország szép, sok német (pláne francia, kedves nekik a régi protektorátus) jár oda. És a befektetések? Ez mind hagyják úszni? Leszavazzák ám őket. OV hozzáértését sok ocsmány belpolitikai lépése mellett éppen az mutatja: "én ugyan beállítottságomnál fogva megmutatom ki a magyar, de ha a tyúkszemere lépnek, mindjárt tudom, merre az arra". Ezért kell nekünk, Mercides, Audi, Opel. Ennyit nem éri meg becsődöltetni (meg persze a többi érdekeltség).

Aki figyeli a történéseket, láthat sok központi irányítást célzó javaslatot, a két nagy vagy támogatja, vagy egyenesen kreálja. Csak hát a demokráciában meg kell győzni az ellenérdekelteket. Nem úgy hogy "figyu, ha ...". Fenét. Be kell jelenteni, hogy mégse Szlovákia, hanem Mo. Hogy mégse támogatjuk szerb barátainkat, de bezzeg ha Vajdaság... Mindig akad kisebb horderejű dolog, ami a kis országnak azért megéri a szavazatot. Így ment ez annak idején Trianonban is.

Az alapprobléma kettős. Az ismert jó megoldásokhoz sok támogató kell, és demokráciákban lassan megy a meggyőzés, főleg, ha kevesebb rá a pénz. Ezenkívül sok nagy hal még mindig nem fogta fel, hogy felzabálja az ikrát is, hamarosan ő is éhen döglik. Mert bizony a nagy hal sem tud szürkeállományt venni, azt a természet szerencsére más elvek szerint osztja.

Bennünket persze a sajátunk jobban érdekel. Nyilván sok külső befolyás van, de akad munka itt belül is bőven. Ide is érvényes a mondás: ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát. Márpedig az ágyvetést nem végzi el helyettünk senki, de ha mégis, az az ő derekának fog jó esni, nem a miénknek. Tehát nézzük hamarjában, hogy is kell ágyat vetni. Mert attól mostanra sokan elszoktak.

2011. okt. 11. 16:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!