Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a véleményetek erről?...

Mi a véleményetek erről? Mindenki fizesse vissza a képzése díját ha külföldön vállal munkát.

Figyelt kérdés

Ma este volt a tv-ben egy interjú a rezidens szövetség alelnökével. És megkérdezték tőle, hogy nem pofátlan az, hogy elköltenek rájuk több mint 10 millió forintot és kimennek. És végül ebből az jött ki, hogy ha elmegy az orvos akkor fizesse vissza. AZ alelnök erre azt mondta, hogy nem hülyeség de abban az esetben ha:

Mindenki visszafizeti a taníttatásának költségét ha külföldön vállal munkát. Tehát mindenki aki diplomát szerzet, mindenki aki gimnáziumot/középiskolát végzett. Mert az úgy nem lenne igazságos, hogy csak egy csoportnak kellene fizetnie.

Én erre azt mondom, hogy támogatom.

Bár ezzel a fő problémát nem oldjuk meg. Tehát most ok visszafizetik de attól függetlenül ugyanúgy egyre kevesebb orvosunk lenne. Megmondták, hogy csak akkor maradnak ha nettó 200E a kezdőorvosi bért és nettó 300E kezdő szakorvosi bért kapna. Mint mondták nem Német, nem Skandináv fizetést akarnak hanem normális orvosokhoz méltó fizetést. Amit kérnek az ötöde a nyugati béreknek. Ebben egyetértettem velük. Megmondták eleget vártak de semmi változás inkább egyre rosszabb. A ösztöndíjról meg az a véleményük, hogy az röghöz kötés.

2011. aug. 24. 23:41
1 2 3 4 5 6 7
 51/64 anonim válasza:

Látom már elszabadultak az indulatok, de azért én is hozzászólnék:

Nincs olyan megoldás ebben az esetben, ami mindkét félnek jó lenne. Lássuk csak:

Ha bevezetik, hogy ha valaki a diploma megszerzése után ennek segítségével helyezkedik el külföldön, akkor vissza kell fizetni a tanítás költségét az államnak (persze csak annyi félévet, amennyit ő igénybe vett), akkor ebből származna valamennyi bevétel, de ez koránt sem elég hogy kompenzálja az orvosok (és most maradjunk csak orvosnál) fizetését. Sőt mi több, egyre többen mennének ki többnyire a jó munkakörülmények, illetve munkalehetőségek miatt hiszen nyugaton jóval nagyobb fizetésre számíthatnak, így könnyen visszafizethetik a tandíjat. Azonban ez igen nagy problémát okozna Magyarországon, hatalmas "orvoshiány" törne ki, nagyon sokan indulnának kifelé.

Persze sokan mondják hogy aki kimegy csak ezek miatt, az menjen is, nincs ilyen emberekre szüksége Magyarországnak, aki nemhogy saját honát elhagyja, hanem utálja is a magyarokat (=foglalkozni, ápolni). De tegyük hozzá, hogy az ember elég hamar beleun és belefárad abba, hogyha ennyi év tanulással meg ennyi fizetéssel indul (Persze figyelembe véve hogy azért egy orvosnak mindig résen kell lennie, életek függnek tőle) nem éri meg itthon munkát vállalnia. Többsége nem a "hatalmas" fizetések legfőbb indokaként mennek miatt ki, hanem az itthoni "ultra-alacsony" fizetések miatt, ami szerintem sem fair rájuk nézve.

2011. aug. 25. 13:19
 52/64 anonim ***** válasza:

"Senki sem a disszidenseket akarja visszatartani."

Ha nem vagy tisztában a "disszidens" szó jelentésével, akkor inkább ne használd.

Egyébként meg Magyar állampolgárként máj. 1. óta a legtöbb európai államban megkötések nélkül is vállalhatok munkát, de máj.1. előtt is ki lehetett menni sok helyre.

Tehát ha nem köt család, gyerek, és ismerem az adott ország nyelvét, van egy jó szakmám, akkor ha mégis itthon maradnék akkor mérlegre lehetne tenni pár dolgot, mit "nyerek" ha itthon maradok:

-Várom -mint már évtizedek óta azt teszem- hogy egyszer csak jobb lesz, addig dolgozok 13-14 órákat, élek hónapról hónapra,nem kapom meg a törvény által előírt juttatásokat sem (szabadságpénz,stb), ha lakást vennék fel kell vennem egy olyan amit az unokáim is fizetni fognak, és közben figyelni arra hogy ne legyek beteg se, mert akkor viszi a bank a házat.

A gyerekem csirketolvajok közé járhat iskolába, ahol a

tanárt megverik a szülők, 13 évesen cigiznek, isznak, més egymást szopják a wc-ben, mer az mennyire "raj".

Vagy veszem a fáradtságot, megtanulok egy nyelvet, kimegyek külföldre, ahol:

-Megfizetik, és megbecsülik a munkámat, amiből tudom támogatni a szüleimet is, el tudok menni nyaralni, mert nem hónapról hónapra élek, tudok lakást venni, és nem olyan banki feltételekkel, és anyagi háttérrel mint itthon. A gyerekemet be tudom íratni egy főiskolára/egyetemre, és nem fog 18 évesen csirketolvajokkal bandázni, hanem megalapozza az életét.

És most nem konkrétan az én példámat, hanem nagy általánosságokat említettem.

2011. aug. 25. 13:23
 53/64 anonim ***** válasza:

"Azonban ez igen nagy problémát okozna Magyarországon, hatalmas "orvoshiány" törne ki, nagyon sokan indulnának kifelé."

Ez már megtörtént, hatalmas orvoshiány van, és sokan indulnak kifelé.

2011. aug. 25. 13:26
 54/64 A kérdező kommentje:

"Ha bevezetik, hogy ha valaki a diploma megszerzése után ennek segítségével helyezkedik el külföldön, akkor vissza kell fizetni a tanítás költségét az államnak"

Nem csak rájuk vonatkozik hanem arra is aki középfokú végzetséget szerez. AZ is az állam pénzén tanult.

2011. aug. 25. 13:30
 55/64 anonim válasza:

Igen indulnak kifelé, csak tudod ez is olyan hogy nem hirtelen történik minden. Szépen lassan elindul egy folyamat, amely aztán sokszorosára gyorsul.

Egyébként szerintem kár vitatkozni ezen itt gépen, egyrészt mert nekünk semmi beleszólásunk nincs ebbe a politikai témába, másrészt meg akinek meg van, az azt meg úgy sem érdekli mások véleménye, hanem többnyire a sajátja.

Ez van, ezt kell szeretni.

2011. aug. 25. 13:33
 56/64 anonim ***** válasza:
Hát igen, szépen lassan... Már most az orvosnak tanulók döntő többsége külföldön képzeli el a jövőjét, csak azok maradnak akiknek a szülei alátesznek egy magánpraxist, vagy van hátszelük egy magánklinikára. Mert sok orvosnak van hivatástudata, de jövője is kell hogy legyen.
2011. aug. 25. 13:41
 57/64 anonim ***** válasza:
Minek fizesse vissza? Ha az állam olyan hülye, hogy ingyenes helyeket biztosít alapból, akkor utána már ne sipítozzon.
2011. aug. 25. 14:09
 58/64 anonim ***** válasza:

13:38

Ez is igaz, mert utólag nincs jogalapja visszakövetelni semmit. Ez olyan mint mikor egy cég állami/EU támogatásból indul, de aztán pár év múlva olyan jól megy nekik hogy milliárdos osztalékokat tudnak fizetni. Ilyenkor sem jár vissza az állami támogatás!

2011. aug. 25. 14:40
 59/64 anonim ***** válasza:
Természetesen nemm 13:38, hanem 14:09 lett volna.
2011. aug. 25. 14:42
 60/64 anonim ***** válasza:

Nekem az a véleményem, hogy ha majd visszafizetik a 20 év alatt ellopott állami pénzeket, majd akkor beszéljenek erről és szerintem addig nekik KUSS legyen és örüljenek, hogy szabadlábon vannak még.

A színesbőrű kissebbség is fizesse vissza az összes kapott segélyt meg rommá tett ingyen családi házakat, ha már nem megy el dolgozni és mi fizetünk utánuk.

Jó, hogy a fiatal ember kimegy külföldre, mikor itt vagy nincs munkahelye vagy nincs fizetése, mert a más senkiháziak után kell fizetni. elege van már az embernek abból, hogy a fizetése majdnem fele megy államba, abból meg a politikusok veszik a drága autókat maguknak.

Engem sem érdekel, hogyan állunk, most vagyok a 30-as éveim elején, most akarok házhoz jutni, meg gyereket vállalni és nem 60 évesen. A tisztességesen dolgozókat ebben az országban egy senki rabszolgának nézik, a nem dolgozó kisebbséget meg ingyen ellátják és miattuk küszködünk megélhetési gondokkal. Nem azért diplomázik le egy ember, hogy egy utcaseprő többet kapjon nála vagy ő is utcaseprő legyen.

Nem azokat az embereket kell okolni, akik kimennek külföldre, hanem ami miatt kimennek, ott a bűnös pl az Fideszes elnök Orsós Orbán Viktorka meg az Mszp-s Gyurcsányka, ha normálisan csinálnának mindent, igazságos juttatásokat kapnánk és nemdolgozni akarókat etetgetnénk, nem nyúlnák le az állam pénzét, talán nem járnának külföldre.

2011. aug. 25. 17:19
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!