Ciki, hogy egyre több helyen rovásírásos helységnévtáblák jelennek meg?
Valóban olyan jó állapotúak hazánk közútjai, hogy a Magyar Közútkezelő Zrt-nek nem is kell másra költenie, mint rovásírásos táblákra? Szerintem a táblákra költött millióknak lenne máshol is helye a közútkezelésben.
Rovásírással kapcsolatban pedig nekem is az a véleményem, hogy egy évszázadokkal ezelőtt kihalt írásmódot akarnak feléleszteni, bár azt nem tudom, hogy miért. Ennél már csak azt bírom jobban, amikor egyes jobbikos politikusok az iskolákban a rovásírás kötelező oktatását szorgalmazzák. Nem tudom, belegondoltak-e abba, hogy ez versenyelőnyhöz juttatja-e a tanulókat a munkaerőpiacon. Mert elég viccesen nézne ki egy szakmai önéletrajzban, hogy "Egyéb képességek, készségek: rovásírás használata haladó szinten.".
"Rovásírásnál csak az egyértelmű megfeleltetést nem értem. Nehogy már a mai ABC-re ráhúzzuk aztán kész. Ennyi erővel cirillül/japán kanjival/koreai írásjelekkel is kiírhatnánk magyar helyégneveket. Annak se lenne semmi értelme. Szóval ezért tartom a rovásírásosdit egy kicsit cikinek."
A rovásírásnak nagy előnye számunkra, hogy a magyar nyelvhez készült. Egy karakter a "cs", a "ty" stb. Nincs probléma például az "egészség" vagy a "pácsó" helyes kiejtésével.
A helységnévtáblák meg elférnek. Ki vannak írva latin betűkkel is, így nem éri hátrány azokat, akik nem ismerik a rovásírást. Aki meg ismeri, talán azon akad meg hamarabb a neve. És kincs, nem vitás.
Bolgár urat hallgatni legalább ugyanilyen ciki.
Már a baloldal is szégyenli szerintem.
20:38 nak elozo vagyok
Szoval azt allitod, hogy egy tobb szaz/ezer eve letezo irasrendszer, siman igazithato a mai latin abc-re figyelmen kivul hagyva, hogy az irott es beszelt nyelv mennyit valtozott, na latod en ebben nem tudok hinni.
Egyetértek, még mindig jobb, mintha héberül lenne kiírva...az aztán nagyon hiányzik ide...
Bolgár úrnak egy jó nagyot a seggébe, amit a paci himbál maga alatt....ez nem ember, ez egy feltűnési viszketegségben szenvedő ostoba bugris korcs, akit páros lábbal kellett volna lerúgni a Taigetoszról.
"Szoval azt allitod, hogy egy tobb szaz/ezer eve letezo irasrendszer, siman igazithato a mai latin abc-re figyelmen kivul hagyva, hogy az irott es beszelt nyelv mennyit valtozott, na latod en ebben nem tudok hinni."
Nem ezt állítom, hanem azt, hogy a rovásábécé illeszkedik a magyar nyelvhez, szemben a latin ábécével, amely láthatóan kevésbé - szükség van kettős betűkre, ahogy már említettem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!