Mikor megjelent a devizahitel lehetősége Magyarországon, hogyhogy majdnem mindenki ezt választotta?
Mert tudni lehetett, hogy olcsóbb, de kockázatos.
Nekem eszembe nem lett volna felvenni, inkább a forint alapút.
Én egy időben akartam lakást venni (persze hitelre, mert nem tudtam volna máshogy), más kérdés, hogy SZERENCSÉRE nem jött össze, ma már nem is akarnék saját lakást.
Szóval akkor nézegettem, hogy mi hogy jönne ki. Azt tapasztaltam, hogy a forintalapú hitelnél sokkal több önerőre lett volna szükség, és magasabb is lett volna a havi törlesztő. Nem mindegy, hogy 2 milliót kell előteremteni mondjuk egy 6 milliós lakáshoz, vagy "csak" 200 ezret.
De nagyon örülök, hogy végül nem vettem fel hitelt, mert
1. ma már a dupláját fizetném annak, amit akkor vállalhatónak éreztem
2. a fene se akarna 20 évig egyhelyben maradni, nem is értem, akkor miért gondoltam ezt.
Sokkal jobb nekem albérletben, itt is ugyan úgy fizetek, de legalább nincs az, hogy állandóan változik az összeg, és sokkal mobilabb is vagyok így.
"Nekem eszembe nem lett volna felvenni, inkább a forint alapút"
ebben a rendszerben hitelt felvenni max KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ jogi személyként érdemes...
vagy még úgy se...
+ aki érti a modern pénzrendszer és a vegyes gazdaság lényegét, ill. ez ezzel együttjáró masszív piactorzító hatásokat/üzleti ciklust az jól tud tőzsdézni
lényegében az összes sikeres tőzsde-guru ebből gazdagodott meg
Mert a huncut, telhetetlenségig nyerészkedő és kellően felelőtlen bankok ,csőbe tudták húzni a sok nagyigényű egyszerű emberkét.Akik csak írtak alá bármit gyorsan, h minél hamarabb pénzt lássanak és megtudják venni a csiliviliségeiket.Olyat amilyen van a sógoréknak vagy a szomszédnak csak nagyobbat vagy még csilivilisebbet.Mert azt hitték nekik az alapból jár az élettől vagy mittoménkitől.Azt hitték talán, h a forint attól lesz erős a frankhoz képest(és csökkennek a részletek)mert Gyrucsány nem svájci frankban adja a segíííjt és a betegnyugdíjakat?:)
Svájcban meg örültek a huncut bankárok, h ezekkel a nagyokos magyarokkal milyen jól járnak!Mert a sok svájcifrank alapú hitel nyomta fel a svájci frank árát a többi valutához képest.
Ha nem vagy vérügyvéd és nem értesz a pénzpiachoz, nem olvasod végig rendesen a feltételeiket, ne menj banknak még közelébe se!
Az igényekkel pedig visszább kéne venni, a kulturális; társadalmi;jövedelmi helyzet arányában.
Kedves Sándor417!
Valószínűnek tartom, hogy hozzám hasonlóan Te sem vagy tisztában a svájci bankszektor éves jövedelmezőségével, de általános ismereteim szerint a világ egy országhoz tartozó legerősebb bankrendszere működik Svájcban, amelynek kialakulásának okai közismertek ugyanúgy, mint évszázados stabilitások a magyar devizaadósok svájci frankban számolt részesedése érzéseim szerint töredéke egy kisebb svájci bank hasznának is. Kétlem, hogy valamelyik svájci bank vagy bankár jelentkezett a magyar hitelre váróknál és könyörögve kérte őket, hogy svájci frankban vegyék fel a hiteleiket! A magyar hitelesek svájci frankhoz való vonzódása az 1900-as évek végén és 2000-es évek elején abból az egyszerű tényből eredt, hogy amíg forint hitelt 14-15 %-os kamatra lehetett felvenni, addig ez euro és svájci frank hitelek 2-4 % között mozogtak. Fel szeretném hívni a figyelmedet, hogy abban az időszakban a magyar nemzeti bank a forint sávhatárát rögzítette és a középtől való pár százalékos eltérés már MNB beavatkozást vont maga után. Tehát aki felelősséggel választotta ki a kérdéses időszakban a 140-160 forint között mozgó árfolyamában stabil frankot, a legrémesebb álmaiban sem gondolhatott arra, hogy a sávhatárok megszűnése egy 2008-as világgazdasági válság és elhibázott kormányzati gazdaságpolitika netán felelőtlen - politikusi megnyilatkozások – euro paritásura emelik szinte a CHF árát.
Ha egyszer rögzítve voltak a sávhatárok akkor milyen jogon mehetett fölé anélkül,h az MNB beavatkozzon?Ha bank nem tartja be a szerződést akkor miért várja el az ügyféltől?
Nem nevettem ki senkit.Ezt azért szögezzük le.
Valszeg azért nincs bankkölcsönöm mert nem adtak volna a jövedelmemre (amit bizonytalannak ítéltek volna meg)a házat meg nem vagyok hülye kockára tenni.Fő , hogy másnak adtak minimálbérre vastagon , pedig nyilvánvaló volt, h nem fogja bírni fizetni.
Ennek ellenére a nejem vehetett volna fel,ha úgy ítéltük volna meg , h elkerülhetetlen.
Az viszont igaz, h amikor a rakodómunkás és egyéb humán munkaerő ,kölcsönből flancos autókat vett én még a Dácsiámmal nézettem le magam általuk.Az is amikor sokan csilvilisre újították fel a házukat , hogy aztán mutogathassák én nem voltam hajlandó ugyan ezt tenni, bankkölcsönből.(Mert attól h nem tükörsimák a falak még jól alszom ,de ha az lenne komoly kölcsönökből már nem aludnék jól.)
Soha nem mondtam , h milyen okos vagyok vagy előre látó csak esetleg azt , hogy próbálok szerényen ,szépen és visszafogottan élni a családommal ,ahogy egy átlagpolgártól elvárható .A családi harmónia és a jó közérzet, belülről jön és nem a tárgyak által teremtődik meg.Azt hiszem ,h aki csak a javakhoz köti ezeket rossz úton jár.Nem érzek késztetést arra, h beszálljak a rongyrázási és kényeskedési versenybe.De a panaszkodás is szégyen kategória szerintem.Zavar ha irigyek rám az emberek .Volt már olyan is.De még jobban zavarna ha sajnálnának.
Hogy az jutott eszedbe rólam, nem túl hízelgő, de ha neked ez a jó, váljon egészségedre!
Lehet skatulyázni embereket felületesen ...nyilván. De minek is?
mert olcsóbbnak tűnt és senki nem számolt azzal, hogy mi van, ha drágul a dolog.
Primitíven, kerek számokkal leírva. A család eldöntötte, hogy be tud vállalni 40.000 forintnyi részletet havonta és kész meg kéne vagy 5 millió.
mondjuk 40 ezres részletre adtak 5 millió forint forint alapú hitelt.
ugyanezt az öt milliót devizás hitelben mondjuk 27 ezres részletre adták.
Mit gondolt sok egyszeri ember? Gyááá én 40 ezret pont ki tudok fizetni, milyen jó ez a devizás, felveszek inkább 7 milliót deviza alapon, mert annak 40 ezer a törlesztője és akkor egy szobával nagyobbat veszek, meg szebb lesz a parketta meg marad ikeás konyhára is. Jaj de jó!
Nem arra gondolt, hogy de jó, azt az 5 milliót olcsóbb részlettel fel tudom venni és ha felmegy se lesz még bajom. Neeeeem. Inkább felvett nagyobbat, mert miért ne, aztán az eszébe sem jutott, hogy fel is mehet a törlesztő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!