Továbbtanulás vagy nem? Érvek, ellenérvek.
Szerintem a mérnöki, számítástechnikai, fizikai, és hasonló diplomák nagyon keresettek. Én tanárként végeztem, de tanárként elhelyezkednem lehetetlen, szóval utólag IS azt mondom, hogy időpazarlás.
Legfőképpen azért, mert nem a végzettség számít, hanem a talpraesettség. Aki nem talpraesett, nem életre való, az három diplomával is utcát fog söpörni, aki talpraesett, annak meg mindegy, mert bármilyen végzettséggel vagy éppen végzettség nélkül is feltalálja magát. Én ezt látom az életben.
Igen. Mindenképpen igen. Lehet, hogy diplomával is csak szar melód lesz, de diploma nélkül csak az lehet. Robotolhatsz kevés pénzért éjjel-nappal. Diplomával van esélyed -igaz nem sok- egy jobb életre, a kiemelkedésre, vagy esetleg elhúzhatsz az országból.
Mindenképpen igen.
,, énis ezt látom, van 1 ismerősöm 20 éves lány, Műszaki Egyetemen tanul...állandóan kocsmázik, bulizik.... hétköznapokon...elvileg aki értelmiségi lenézi a kocsmatölteléket nem?
A felsőoktatás fontos része a kocsmázás. Ilyenkor éli ki magát az ember.
Ez nem ugyan az, mint amikor a melós haza megy a gyárból és elissza a megkeresett fizetését.
Fiatalon az ember bulizik, iszik, kiéli az ilyen vágyait, és ha normális fiatalról van szó, pár év múlva lenyugszik és rendes életet él.
Aki meg nem normális, annál meg úgyis mindegy.
"Szomorú, hogy nincs hivatástudat, azaz azért tanul valaki, mert érdekli az a terület és szeretne minél többet tudni. "
Engem érdekel az ami akarok lenni és még szeretem is. DE a fizetés is erősen motivál. Szerencse, hogy ez egy jól kereső szakma.
"Mikor kérdezte az egyik, hol lakom, elmondtam a helység nevét. Erre nézett kigúvadt szemekkel, erre mondtam 2 nagy települést, amivel behatároltam... még mindig csak lesett... mondom a 8-as főút mentén.."
ha nekem mondtad volna a 8-ast, fogalmam se lett volna. De ha a várost akkor már ok. Utca, út neveket nem ismerem.
A diploma fontos. Én a napokban érettségiztem, most benne vagyok a felvételizésben, ennek ellenére emellett végzek egy szakács okj-t. Ha szakácsként elmegyek valahova dolgozni, akkor elöször max szakács lehetek, de ahhoz hogy akár az éttermet irányithassam elengedhetetlen a diploma szerintem. Ezért én speciel turizmus vendéglátásra megyek mert ez közel áll a főzéshez, és összeegyeztethető. Van sok olyan szak, amivel én se csodálkoznék ha csak Mekibe vennének fel. Nem azt mondom hogy felesleges szakok, csak az a felesleges ahányat kiképeznek belőlük.
Meg vissza kéne állítani a szakmáknak a becsületét. Sokan lenézik azt akinek nincs diplomája, hanem csak szakmája van. Pedig egy cnc esztergályost jobban megfizetnek és jobban is keresik mint egy anglisztikást, vagy akár egy humán erőforrás marketingest.
"A felsőoktatás fontos része a kocsmázás. Ilyenkor éli ki magát az ember.
Ez nem ugyan az, mint amikor a melós haza megy a gyárból és elissza a megkeresett fizetését.
Fiatalon az ember bulizik, iszik, kiéli az ilyen vágyait, és ha normális fiatalról van szó, pár év múlva lenyugszik és rendes életet él. "
Erre én is ismerek példát. Van több ismerősöm aki továbbtanult. Akkor volt buli , ivás, tanulás. Miután elkezdett dolgozni akkor is volt ivás csak max havi 1-2X.
Egy másik ismerősöm meg kész alkoholista.(volt) Elő is segíttette a halálát. Szakmunkás volt.
persze ez nem igaz az összes szakmunkásra. Van aki keményen dolgozik. Az olyan is.
Érdemes, mert fejleszted magad, nem érdemes, mert ha humán beállítottságú vagy, nehéz lesz itthon munkát találnod.
Egyébként, elég durva, hogy ma a fogdoki, a mérnöki, a vegyészi, az informatikusi, a pénzügyi és talán még a jogi pályán kívül nagy eséllyel indulsz arra hogy nem, vagy csak alacsonyan fizető munkát találsz.
Alaposan tönkrement az oktatás és a hazai munkaerőpiac.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!