Mi történne, ha a minimálbért felemelnék 150-200 ezer forintra?
Megemelkednének ezzel együtt az előállított termékek árai is és a szolgáltatások is, de mennyire? Magasabb mértékű lenne az infláció? Összességében jobban vagy rosszabul érintené az embereket.
Akinek nincs munkája régóta és semmilyen kilátása, mondjuk jobban megszívná.
hát kolopele napról napra kevésbé hasznos válaszokat adsz....már csak 42% :D
pedig én ha jót írsz én szoktam nyomni egy zöldet, de nem sokat ér XD
Egyszerű.
A munkanélküliség az egekbe szökne, mert a multik mind Kínába, Romániába, stb. mennének, és azt mondanák, hog viszlát!
Ennyit a versenyképességről. A magyarok kimennének Romániába vendégmunkásnak - gyakran magyar vállalkozókhoz román minimálbérért, és ingáznának a családuk és munkájuk között.Szerencsés lenne az a család, ahol egy kereső van.
A magyar ipar maradéka is totál megszünne, maradna esetleg a szolgáltató, és a közfeladat...
Az elkeseredés miatt szélsőséges nézetek uralkodnának...
És ez csak a kezdet lenne.
De mi lenne, ha minden pénzre, odarajzolnánk még egy nullát?
"A munkanélküliség az egekbe szökne, mert a multik mind Kínába, Romániába, stb. mennének, és azt mondanák, hog viszlát! "
Az nekünk csak jót hozna. Legalább végre meg tudnál élni a saját országodban. Teljes egészében megmaradna neked a hazai piac, amit most a multik telítenek helyetted.
"vagy megszűnne egy munkahely, vagy fekete munka lenne mindenhol, nincs az a cég, aki pl. több száz dolgozónak 150-200e forintot ki tudna fizetni..."
Akkor te nagyon nem ismered a cégeket. Gondolom nem könyvelő vagy. xD
" akkor ahhoz, hogy kifizesse az immár 150-200 ezres bért, olyan 8-12 alkalmazottat el kellene küldeni."
Nem kell. Sőt újakat vehetnének fel.
A válasz írója 17%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 05:13
" akkor ahhoz, hogy kifizesse az immár 150-200 ezres bért, olyan 8-12 alkalmazottat el kellene küldeni."
Nem kell. Sőt újakat vehetnének fel.
WTF? Hogyan?
Itt az egész mondat, mert furán néz ki, ahogy kiírtad (direkt példával írtam, hogy mennyiből mennyit, és mennyi pénz van az alkalmazottak fizetésére): Ha valahol van havi 2 millió az alkalmazottak fizetésére és mondjuk 23-at foglalkoztat átlag 90 ezerért (van aki kevesebbet kap 70 körül (ebből több mondjuk 20), van aki 250-et (ebből nagyon kevés: 1-2)), akkor ahhoz, hogy kifizesse az immár 150-200 ezres bért, olyan 8-12 alkalmazottat el kellene küldeni.
Tehát, ha annyit ad el egy cég az árukból, hogy miután befizette a villanyszámlát meg a gázszámlát esetleg még marad 2 millió alkalmazottak fizetésére, 2 millió (mert most ilyen a példa, írhatnék más számokat is, de ugyanez lenne az eredmény, ha nem keresnek az alkalmazottak alapból 150-250 ezret, mert erről van szó), akkor abból ha 23 ember dolgozik ott (írhatnék mást is, ha 2 ember dolgozik ott akkor nyilván a fenti 2 millióból ki tudják fizetni a 200 000-et, ezt nem is releváns itt tárgyalni, ezért írtam más számot, amiben részt vehetnek a minimálbéresek) nem tud kifizetni nekik ennyit mert 200 000-es fizetés esetén a 10. embernél elfogyna a pénz (és még nem számoltam bele, hogy van akinek már előtte 150-200 fölött volt a fizetése, hanem elosztottam a tőkét a munkabérrel, hogy hány emberre jön ki). Nem tudom, miért bonyolult ez. Na de a kérdésem, ennyi tőkéből (2 millió), hogy lehet többet kifizetni több embernek? (De sejtem mi lehet alternatív elméletek szerint a megoldás, hogy akkor ez az összeg is nő, de a kérdező pont azt kérdezi, hogyha egyik napról a másikra vezetik be, tehát nincs idejük elkölteni azt a megemelkedett minimálbért, hogy nőjön a fogyasztás-> termelés.) Fokozatosan lehetne emelni, de azt se ilyen mértékben (majd 10-20 év múlva esetleg). Ezért írtam a végére, hogy az is jó lenne ha nem sz@roznának és 1 millióra emelnék a minimálbért (akkor ugye, durván megnőne a termelés mi?), de akkor se tudnák kifizetni a munkabért senkinek, nemhogy többnek, pedig napi 47 ezerért most indulna mindenki szombaton utcát söprögetni, meg kapálni nem kell ide diploma meg stresszes állás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!