Mi történne, ha a gyilkosokat börtön előtt 1hétig üvegkalitkába lehetne zárni lakóhelyén szégyenszemre?
mivel régen akik bűnöztek, azoknak nem volt más bevételi forrás
olyan viszont ma már nincs, hogy a Lakatos Rodrígó azért ölte meg a szomszédot, mert éhes volt
De szerintem, aki a tettével való szembesülés után nem borzad el saját magától, az nem hiszem, hogy olyan erős bűntudatot tudna érezni. A pszichopatával inkább erre akartam célozni. Hogy nincs empátiás készségük, bűntudatuk, felelősségérzetük stb.
De lehet, hogy neked van igazad. Csak tippekből indulok ki, annyira nem mentem bele a pszichológiába. Biztos, hogy sok tanulmány készült erről a témáról.
Én inkább tényleg a lakók miatt aggódnék. Akármilyen törhetetlen fal választana el egy gyilkostól, a tudat miatt, hogy ott van, ha nem is rettegnék, de eléggé nyugtalan lennék. Aztán a gyerekekre nem tudom, milyen hatása lenne. Nehéz kérdés.
Pont a gyerekekre lenne a legnagyobb pozitív hatással. Szerintem már egy beszèlő gyerek megérti, hogy a bácsi a kalitkában nagyon-nagyon rossz ember. A gyerekkori beidegződèsek sokkal alapabbak, elemibbek lesznek.
+Egyes kultúrákban, ahol nem szégyen a bűnözés, azzá válhatna. Ha beindulna a kiközösítés egészséges mechanizmusa. Nagyon nagy eredményeket várnék a kalitkától.
nem értek egyet, kedves Kérdező.
Nem az lenne a cél, hogy megszégyenítsék, és ezzel mintegy konzerválják a tudatállapotát a rosszban.
Az lenne feladat, hogy ráébreszteni a bűnöst, rosszat tett, és a következményeit viselni kell, de közben tanuljon belőle, hogy javuljon, hogy akarjon jó lenni, mert megértette, hogy minden tettünknek következménye van.
Jogi egyetemet végeztem, egy nagyon picit értek a büntetőjoghoz.
Nekem úgy tanították, hogy a célok fontossági sorrendben:
1. Prevenció - Megelőzés, többiek elrettentése (legelemibb érdek)
2. Reparáció - Méltányos büntetéssel a társadalom igazságérzetének helyreállítása
3. Rehabilitáció - A bűnös visszavezetése a társadalomba
Tehát az utolsó a gyilkos, aki számít.
"3. Rehabilitáció - A bűnös visszavezetése a társadalomba" -ezt teljesen megakadályozná
azt sem tartom jónak, hogy gyerekek nézegessék
- a gyerekek, mint a szivacs, mindent magukba szívnak - és nem itélkeznek- de viszont 7 éves korig jobbára utánzással tanulnak
megóvnám a gyerekeket ettől(sajátjaimnál tettem is, és nagyon is érzékenyek lettek a szociálisan)
- kis koravén itélkezőt csinálnának belőle(nem értenék ám a felnőtt moralizáló tanmeséjét hozzá!) és még valahogy utánzás révén rosszat tehet
mint ahogy nagyon káros az agresszív filmek nézése is, hiába van a [felnőtt számára érthető ] morális tanulság- a kép, hang, látvány az érzékein bejutva romboló! és utánozza is
Egyszerűbb lenne a halálbüntetés.
Az üvegkalitka is pénzbe kerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!