Hogy lehet ekkora lelki és felfogásbeli deformitással élni?
Egy kommentelő írta ezen az oldalon, néhány kérdéssel lejjebb ezt a kis etüdöt:
Magyarországon is lehet ma jól élni. A kulcs a tanulás. Tudom, hogy közhely, de igaz. Mindenki előtt ott volt/van a lehetőség arra hogy piacképes szakmát vagy piacképes diplomát szerezzen, amellyel nagyobb eséllyel találhatna olyan munkát, amit meg is fizetnek. Nagyon könnyű a másikra mutogatni, meg szidni azért mert valaki többet keres. Valószínű, hogy aki többet keres, az többet tanult, jó helyen volt jó időben. Ne értsetek félre, én nem bántani akarom a szegényeket, én sem gazdag családból származom, a szüleim kétkezi munkások, én mégis tanultam, egyetemre mentem(mellette mindig dolgoztam, a szüleim minimálisan tudtak támogatni). Elvégeztem az egyetemet és most egy nagyon jó és tisztességes megélhetést biztosító fizetésem van. Tenni kell a sikerért, nem pedig állandóan a másikra mutogatni, és nyavalyogni. A másik dolog, hogy valaki írta hogy keleten nincs munka, és hogy sokan dolgoznának. Sajnos az emberek nem eléggé mobilak. Oda kell költözni, ahol a munka van.
Szerinted ez a válasz nem hasznos.
Mond meg már nekem! Még is milyen iskoláid vannak? " faiskolák"? Ugynanis ennyire ostoba valaki nem lehet ha már legalább egy középfokú műveltséggel rendelkezi!
Egy társadalom " működő" nem csak diplomásokból áll, sőt a túlnyomó többségnek inkább retmelő munkát kell végezni mint szellemit. " nem lebecsülve a szellemi unkát"
Egyszerüen képtelenség az érvelésed, hiszen ha mindenki középvezetőnek vagy vezetőnek megfelelő iskolai végzettséggel rendelkezne akkor nem lenne aki az effektív szak, termelő, vagy éppen segéd vagy betanítptt munkát elvégezné. Egy társadalomban természetes hogy a magasabban képzett ezért nehezebben pótólható munkaerőnek magasabb az ázsiója, de az nem azt jelenti hogy rajtuk kívűl senkinek nincs joga az Európai emberhez méltó élethez. Gondoljbele abb, hogy ma már lassan a szakmunkások sem igen képesek tervezhetően előre haladni az életben a jövedelmükből! Annyira alacsony a jövedelmük hogy márol holnapra élnek. És akkor hol vannak a még alacsonyabb képzettségű emberek esélyei?
Vagy szerinted aki " csak szaki" az = rabszolga, aki meg még képzetlenebb azt egyszerűbb lenne lelőni?
Talán elkellene férni egy társadalom munkabér skáláján mindenkinek, hogy aki 8 óban tisztességesen dolgozik az előre haladva lássa a holnapot is.
Költözzön?
Hová?
Albérletbe?
Bp-n egy luk 60-70+rezsi.
És mennyit kap, ha nem magas a képzettsége?
Te értelmségi vagy?
Dehogy vagy az, mert akkor legalább nagyvonalakban képes lennél számolni és értenéd egy gazdaság működését.
Persze lehet hogy csak arcoskodsz.
"Azért mert ő diplomás és neki bejött(mondjuk elfelejti azokat,akik ugyanolyan diplomások mint ő és munkanélküliek,de ez nem lényeg most)"
Pont most olvastam egy kimutatást: az egyik egyetem bölcsészkarának diákjaival mi történt néhány évvel a végzés után (2009-es felmérés). Az eredmény: 85%-uk dolgozik, 2% munkanélküli (a többi gyesen van meg ilyesmi). És ez még csak nem is a műszaki egyetem, hanem csak egy bölcsészkar, amiről mindenki azt hiszi, hogy "piacképtelen" diplomát ad.
Most akkor megkérdezném, hogy az nem deformált szemlélet, hogy valaki csak a 2%-nyi munkanélkülit bírja észrevenni a diplomások között, a 85% dolgozót nem?
Kudarc-mániásnak lenni nem egyoldalú? Mindenhol csak a bajt látni, állandóan nyafogni, az teljesen egészséges dolog?
"Pontosan az a baj, hogy neki jó, és más mindenki mehet a levesbe. "
A GYK-n nyavalygó szegények és álszegények szerint pedig ők kapjanak jó sok pénz mások adójából, a gazdaság pedig mehet a levesbe.
A kétféle önzés között az a különbség, hogy az egyik végeredménye az államcsőd, a másik legalább esélyt hagy a gazdasági fellendülésnek.
Igaza van a kérdezőnek...
Úgy veszem észre egyetemistaként, hogy egyeseknek az egyetem, a diplomájuk már elveszi az eszüket. Azzal sem értek, egyet, hogy a diplomás már egyből értelmiségi, sok olyat ismerek, aki annyira ostoba, hogy szakmunkásnak sem lenne jó, nemhogy vezetőnek.
Az is igaz, hogy nem csak diplomások kellenek egy társadalomba - egyértelmű. Az osztrák határ mellett élek, osztrák rokonokkal, így nem csalűk hallomásból tudom, ott meg lehet élni, jól lehet élni egy gyári munkásként is, egy családban ha dolgozik az anya, apa, már fenn tudnak tartani nem 1, de több kocsit (Ausztriában a több kocsi a szokás általában), elmehetnek nyaralni, megehetik a drágább, de legalább minőségileg jobb ételeket, nyugodtabb az életük, így a közegészség jelentősen jobb, mint itt. Egy osztrák 70 éves kb 10 évet letagadhat egy magyar 70 évessel szemben.
Valami ilyesmi életre vágynánk mi is, csak hát nem megy valamiért. Kevesebb a munkahely, illetve a fizetések is jelentősen alacsonyabbak, az emberek eleve kevesebbet hajlandók dolgozni a fizetésükért. (Igen, nyugaton többet dolgoznak, jobban odateszik magukat a munkában...) Ez nagy különbség.
De abban tévednek itt sokan, akik azt hiszik, hogy egy diplomát jól megfizetnek Magyarországon. Azért tanulok 3,5 évet az egyetemen, hogy minimálbér helyett majd kapjak kezdőként úgy 100ezer Ft-ot. Többet nem adnak a diplomámért, holott piacképes, könnyű vele elhelyezkedni, csak épp a fizetések vannak a béka s*gge alatt... Ha kimegyek külföldre, kapásból megkapok 1200-1400 eurót, pár év tapasztalat után már akár 2000-et is (ezt országa válogatja). Akkor megéri itt diplomásként dolgozni?! Max a mérnököknek, nekik állítólag jobban fizetnek. A többi meg ugyanúgy azért gürizik, hogy legyen kajája meg tető a feje felett. Szóval iléyen körülmények közt felesleges ezen vitázni, kinek milyen a végzettsége...
A "diplomás" gyerek egy hülye aki ezt írta. A válasz, viszont már értelmesebb. Maximum csak info diplomával lehet elhelyezkedni de az sem igazán Hun-ba, hanem külföldön.
És ne mondja azt senki, hogy a diplomás állásokra nem minimum ezren jelentkeznek mindenhol. Ilyen esetben csak is protekció érvényesül, ami jelenleg minden állásra igaz.
Ezért pont, hogy nem az érvényesül aki sokat tanult, hanem az akinek minél görbébb az orra a családjában. (Remélem érthető....) Ezek a tények, aki mást mond az hazudik. Ez megy az egész országban és nem csak vidéken hanem pesten is.
A másik aki sokáig tanult az igenis elvárhatja a normális fizetésű melót és nem alja melózni. Tehát az is baromság, hogy mint egy rabszolga fogadja el az ember, hogy több éves tanulás után mehet tesco árufeltöltő rabszolgának. Aki szerint ez normális az kösse fel magát, mert hatalmas nagy birka. Egy diplomásnak de még egy érettségizettnek sem kéne annyit kapnia mint egy 8 általánososnak... Jah de bocsánat lassan már egy 8 általánosos is jobban keres mint egy diplomás. Nem beszélve arról, hogy még az öregek is könnyeben találnak melót manapság, mert a többségének hatalmas gyakorlati referenciája van, amit kérnek mindenhol. Erről ki tehet? A mocskos világ vezetés, akik öngondolkodni képtelen és mindent elfogadó rabszolgának akarják nevelni az új generációt.
Tisztelet a kivételnek de valóban a diplomások többsége egy hülye mint a segg. Attól, hogy papíron valaki diplomás még kitörölheti a seggét ha nincs intelligenciája. a legtöbbje csak a papír miatt teszik le, meg hogy otthon elmondhasák, hogy ők tanulnak. Ezért addig is sem kell melózni... stb
De ez a sok hülye miatt van a túljelentkezés is mindenhol. Tehát valóban az intelligenciát és gondolkodást nem tanítják egy suliban sem.
ma 12:20
Meséld el, mi a valóság.
Azt is írd le, hogy hány fős mintát vettél a végzős egyetemisták közül, hány évig követted az életpályájukat végzés után, és milyen módszerekkel biztosítottad a minta reprezentativitását. Utána elbeszélgethetünk arról, hogy mi a valóság.
Először a népszabadságodnak kéne valami hiteleset felmutatni.... mert nem sikerült nekik.
Én viszont mondok mondok valóság példát. Körülbelül 10 bölcsész barátom van és egyiknek sincs munkája, mind otthon lakik. Van olyan akinek 2 diplomája van ( bölcsész, nemzetközi külkapcsolatok)ennek fejében alkalmi munkás mosogatónak felvették volna... Van még egy bölcsész akinek sikerült szereznie munkát töri tanár havi 80 ezerért egy Budapesti gimnáziumnál. Egy 8 általános végzett ember is többet keres ennél.
Tessék ez a valóság picur, ne a kibucból tájékozódj.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!