Itt a teljes vers, én mondjuk nem ismertem.
Csak azt nem értem, h nem mondták be se az írót, se a vers címét, sem azt, h csak "részlet lesz belőle.
Petőfi Sándor: 15-DIK MÁRCIUS, 1848
.
Magyar történet múzsája,
Vésőd soká nyúgodott.
Vedd föl azt s örök tábládra
Vésd föl ezt a nagy napot!
.
Nagyapáink és apáink,
Míg egy század elhaladt,
Nem tevének annyit, mint mink
Huszonnégy óra alatt.
.
Csattogjatok, csattogjatok,
Gondolatink szárnyai,
Nem vagytok már többé rabok,
Szét szabad már szállani.
.
Szálljatok szét a hazában,
Melyet eddig láncotok
Égető karikájában
Kínosan sirattatok.
.
Szabad sajtó!... már ezentul
Nem féltelek, nemzetem,
Szívedben a vér megindul,
S éled a félholt tetem.
.
Ott áll majd a krónikákban
Neved, pesti ifjuság,
A hon a halálórában
Benned lelte orvosát.
.
Míg az országgyülés ott fenn,
Mint szokása régóta,
Csak beszélt nagy sikeretlen:
Itt megkondult az óra!
.
Tettre, ifjak, tettre végre,
Verjük le a lakatot,
Mit sajtónkra, e szentségre,
Istentelen kéz rakott.
.
És ha jő a zsoldos ellen,
Majd bevárjuk, mit teszen;
Inkább szurony a szivekben,
Mint bilincs a kezeken!
.
Föl a szabadság nevében,
Pestnek elszánt ifjai!...-
S lelkesülés szent dühében
Rohantunk hódítani.
.
És ki állott volna ellen?
Ezren és ezren valánk,
S minden arcon, minden szemben
Rettenetes volt a láng.
.
Egy kiáltás, egy mennydörgés
Volt az ezerek hangja,
Odatört a sajtóhoz és
Zárját lepattantotta.
.
Nem elég... most föl Budára,
Ott egy író fogva van,
Mert nemzetének javára
Célozott munkáiban.
.
S fölmenénk az ős Budába,
Fölrepültünk, mint sasok,
Terhünktől a vén hegy lába
Majdnem összeroskadott.
.
A rab írót oly örömmel
S diadallal hoztuk el,
Aminőt ez az öreg hely
Mátyás alatt ünnepelt! -
.
Magyar történet múzsája,
Vésd ezeket kövedre,
Az utóvilág tudtára
Ottan álljon örökre.
.
S te, szivem, ha hozzád férne,
Hogy kevély légy, lehetnél!
E hős ifjuság vezére
Voltam e nagy tetteknél.
.
Egy ilyen nap vezérsége,
S díjazva van az élet...
Napoleon dicsősége,
Teveled sem cserélek!
.
Pest, 1848. március 16.
Ebben az a vicces, hogy ezt az iskolában sem tanítják, pedig még rengeteg ilyen vers létezik, aminek tényleg mondanivalója is van a becsületről, hősiességről, nagy tettekről és nem egy unalmas életrajz csak, aminek a kötelező megtanulása örökre megutáltatja a magyar fiatallal nagy íróinkat/költőinket/hőseinket és amit amúgy is teljesen elfelejtenek a megtanulástól számított egy hónap alatt.
Itt tarta a magyar irodalomoktatás...
Akkor megint rákérdeznék, 43, hogy a ku.rva életbe jön ez ide? Cenzúra volt, vagy nem volt cenzúra? Bizonyítva van, vagy nincs bizonyítva?
Az agyam eldobom...
dubiis libertas:
Erre nem a cenzúra a helyes kifejezés. Nem kötelező ezt a verset elszavalni Márc. 15.-én. A kormány mégis berakta a műsorba ezért szerintem ez egy üzenet.
Van egy érdekes kérdésem ezzel kapcsolatban. A japán kormány 1 év börtönnel is bünteti most azokat akik a hivatalos információknál nagyobb veszélyhelyzetnek állítja be jelenlegi atomkatasztrófát. Ez cenzúra vagy jogos fellépés a tömeghisztériát keltőknek?
"A japán kormány 1 év börtönnel is bünteti most azokat akik a hivatalos információknál nagyobb veszélyhelyzetnek állítja be jelenlegi atomkatasztrófát. Ez cenzúra vagy jogos fellépés a tömeghisztériát keltőknek?"
Valahol is-is. Nyilván súlyos az egy év büntetés, de a tömeghisztéria halálos dolog. Azt pedig úgyis hiába várjuk, h korrekt módon kapjunk tájékoztatást a történtekről, mert a japán kormány csökkenti, a tudósítások pedig nagyítják a dolgokat, mivel annak van hírértéke.
Emlékeztek még Csernobilra? Én még kisgyerek voltam, de ha jól emlékszem, jódot kell innunk, anyunak egy külföldi ismerőse ajánlotta, talán véd a sugárzás ellen. Megfordult a fejemben, h veszek, nem is magam miatt, hanem a kisfiam miatt. Ártani úgysem árt...
43
Na jó, veled az érdemi vita lehetetlen. Persze, a sajtószabadságról szóló részt kihagyni teljesen normális dolog.
Javaslom, nézz utána a szervilizmus szónak.
dubiis libertas!
Te magaddal társalog sz itt?:D
Vagy kinek szólnak a kommentjeid?
43
Mi köze a melegek házasságának ahhoz, hogy kihagynak egy versből részleteket? Vagy a tojádobálásnak? Fejtsd ki, légy oly kedves. Egyszerűen nem értem az érvelési rendszeredet. Szerinted egy vers aktuálpolitikai célok szerinti megcsonkítása rendben lévő dolog, ha a te politikai oldalad teszi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!