Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Gazdaságilag mi indokolja,...

Gazdaságilag mi indokolja, hogy nálunk sokkal drágább a cukor mint Ausztriában?

Figyelt kérdés

Ha 10-30 forint lenne az eltérés azt mondom még belefér, mert idióta országban élünk. De mitől lehet több mint 100 forint eltérés ?

Ha valaki megvesz egy kamion cukrot nagyker áron Ausztriában és behozza, már akkor is sokkal olcsóbban lehetne adni.

2011. márc. 7. 22:23
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
36%

"Akkor még drágább lenne. Most meg tudod fizetni a magyar termékeket? ... Na ugye.

Nem itt van a gond."

Mi az édesanyád vérveres p..csájátú lenne drágább te gazdasági analfabéta???

2011. márc. 8. 06:26
 12/27 anonim ***** válasza:
100%

"Akkor még drágább lenne. Most meg tudod fizetni a magyar termékeket? ... Na ugye.

Nem itt van a gond."

Mitől lenne drágább?Ha meglennének még ma is a cukorgyárak nem lenne hiánycikk a magyar cukor,elő lehetne állítani annyit hogy ne külföldről hozzák be,tehát olcsóbb is lenne.

2011. márc. 8. 07:33
 13/27 anonim ***** válasza:
Semmi, minél keletebbre mész annál drágább, én régen Romániába jártam vásárolni, de mióta beléptek az Unióba, sokkal drágább a benzinen kívül minden élelmiszer, mint itthon, azóta ők jönnek ide vásárolni, a LIDL tele van velük.
2011. márc. 8. 08:17
 14/27 IQnindzsa ***** válasza:

Az a baj ,hogy a huszonvalahány Magyar cukorgyárból EGYETLEN egy működik már csak. (Az sem magyar kézben van...)

Sem közgazdász nem vagyok sem nem mezőgazdaság szakember de ha józan paraszti ésszel belegondolok... akkor ez azt jelenti ,hogy huszon valahányad részét termeljük meg a korábbi mennyiségnek. Tehát a fennmaradó részt külföldről kell behozni. Külföldről behozni drágább mint itthon megtermelni. Persze nem megyek erről késhegyre menő vitába senkivel mert ahogy jeleztem , nem vagyok hozzáértő szakember. (Csak a fogamat szívom ,hogy ismét egy példája annak ,hogy mennyi jót tett velünk az EUnió)

2011. márc. 8. 10:26
 15/27 anonim ***** válasza:
Ausztriában 10 és 20% között mozog az ÁFA, nálunk 5 és 25 között. Ez az egyik oka. A másik pedig az, hogy itt nincs tényleges piaci verseny, a multi annyi árréssel dolgozik amennyivel akar. Az EU-ban a cukor nagy része Brazíliából származik, a cukor mindenhol drágult, mert Brazília egy lehetséges olajválságtól tartva bioetanolt csinál a cukornádból. Egyébként a Magyar cukor 40 %-a belföldről származik, bár akár származhatna a 100%-a is , sőt exportálhatnánk is, nem lenne drágább a cukor sőt!!
2011. márc. 8. 11:20
 16/27 anonim ***** válasza:
Ezen én is gondolkodtam már. Most félretéve azt, hogy nincs cukorgyár itthon: ugye szinte bármit behozunk akármelyik EU országból, az valamiért olcsóbb lesz, mint az itthon megtermelt élelmiszer. Szlovák tej, német hús, cseh csoki, spanyol paradicsom, stb. Pedig ezek vannak itthon is. Namost itt a cukor. Azt ha behozzuk bármelyik EU országból, mindjárt sokkal drágább lesz. Ezt valahogy nem tudom megérteni, hogy van...
2011. márc. 8. 11:47
 17/27 anonim ***** válasza:

A Nemzeti Vezérnek és bandájának valahonnan össze kell szedni a pénzt arra amit maguknak harácsolnak nekünk meg elkúrnak. Ezért viszik fel mesterségesen a cukor, a benzin és még sok mindennek az árát.

Gondolj bele a ma induló közúti razziából mennyi pénz fognak beszedni.

Pedig nagyon szakértők voltak ellenzékben!

Én is elkúrtam, hogy rájuk szavaztam, oltári nagy marha voltam!

2011. márc. 8. 13:55
 18/27 anonim ***** válasza:

Mi az édesanyád vérveres p..csájátú lenne drágább te gazdasági analfabéta???

Talán azért, mert az előállító cég profitra törekedik, és ha adott áron el szeretné adni a termékét, akkor nyilvánvalóan ott állítja elő, ahol kevesebb pénzbe kerül az előállítása, hogy nagyobb profitot érjen el.

Szerinted ha megérné itthon termelni a cégeknek, akkor nem itt csinálnák a nagyobb profit reményében? Elvégre el akarnak érni egy bizonyos százaléknyi profitot, és ahhoz, hogy ezt a profitot kitermeljék úgy, hogy közben versenyeznek a konkurenciával, az kell, hogy minél kisebb legyen az előállítási költség.

Hidd el, ha olcsóbb lenne itthon, akkor jönnének.

2011. márc. 8. 14:14
 19/27 anonim ***** válasza:

"A Nemzeti Vezérnek és bandájának valahonnan össze kell szedni a pénzt arra amit maguknak harácsolnak nekünk meg elkúrnak. Ezért viszik fel mesterségesen a cukor, a benzin és még sok mindennek az árát. "

Az észak-afrikai felkeléseket nyilván a "Nemzeti Vezér" robbantotta ki. Idióta...

2011. márc. 8. 14:41
 20/27 anonim ***** válasza:

Nos az a helyzet gyerekek, hogy kb 20 éve már a piacgazdaság részei vagyunk, ráadásul Eu tagok is. Most nem fogom kifejteni véleményemet ezekkel kapcsolatban, csupán leírom a tényeket.

Igen, valószínűleg drágább lenne a cukor ha itthon termelnénk. A cukorgyárakat cégek vezetik, ott létesítenek üzemeket, ahol a LEGOLCSÓBB az előállítás. Földrajzórán pedig biztos nem figyeltetek amikor az éghajlatról, meg a gazdasági részekről volt szó. Magyarországon a megtermő cukorrépának a cukortartalma csak töredéke annak ami a Dél-Amerikában termő cukornádénak. Ez az éghajlati adottságokból adódik. Ezért zárták be a hazai cukorgyárakat, mert ez a behozott cukor sokkal olcsóbban lett előállítva.

És szintén a piacgazdasághoz tartozik, hogy az árakat a kereslet-kínálat szerint határozzák meg a piac szereplői.

1. a kereslet megvan, mert mindenki szokott cukrot vásárolni.

2. na a kínálat már más, mivel ma Mo-on csak egy osztrák cég forgalmaz cukrot. Tehát nincs konkurenciája. Ez pedig azt jelenti, hogy akármilyen árat szab, azon fogjuk megvenni.

Konkrétan persze nem tudhatjuk a jelenlegi árkülönbségek okait. De valószínűleg az a helyzet, hogy a környező országokban több vállalati forrásból származik a cukor, ami megakadályozza azt hogy az árak túlságosan felszökjenek.

Természetesen a piacgazdaság, üzleti élet pont arról szól, hogy a piaci konkurenseket ellehetetlenítsük. Ez történt akkor amikor fenntebb írtam hogy az olcso cukornádból készült cukor miatt ellehetetlenültek a magyar cukorgyárak, ezért azokat bezárták, és ezáltal csak egy piaci szereplő maradt, aki azt csinál amit akar.

Persze ez sem a teljes igazság, ezzel órákat lehetne tölteni, az összes közrejátszó tényezőt (kezdve az üzemanyagárak különbségétől, munkaerő árától, a helyi állami díjakig)

figyelembe véve.

2011. márc. 8. 18:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!