Nincs teljesen igaza Navracsicsnak? Elvégre sokkal egyszerűbb ezt kérdezni: akarsz fizetni 300 Ft-ot, vagy nem?
"A rendszerváltó alkotmány konszenzusos volt"
Szerintem sem kéne kivonulgatni. Az rendben, hogy "szemet szemért", de az alkotmány és egy böszme feszólalása nem egy kategória. Ha pedig valaki meg sem próbálja az érdemi vitát, az nem felelős ellenzék. Az emberi alaptörvényből, miszerint mindenki magából indul ki, nem következik az, hogy érdemi vitában nem lehetne hatni a Fideszre.
"a keresztény jobboldal szabályhalmaza lesz, iszonyatos legitimitációs deficittel."
Előszöris: te már tudod a végleges szövegét? Másodszor: hány európai országnak van a keresztény vallására épülő szövegezése?
Az emberek 90%-a nem tudja, hogy MIT JELENT az ami az alkotmányban van (bár inkább 99%). Azt tudja, hogy van valami "alaptörvény-könyv", amit Alkotmánynak hívunk. De hogy az a 90% soha bele se nézett, egyetlen oldalt el sem olvasott, de még csak lövése sincs arról, hogy mi van benne, ebben biztos vagyok. Ők lennének (közülük kerülne ki) az a kétmillió, akik elmennek szavazni az új alkotmányról, és nem észérvek alapján szavaznak, hanem az alapján, hogy kinek a kampánya volt hatásosabb, melyik oldal plakátját látta kettővel többször, melyik volt az ő agyhullámaira jobban ható mantra. És lenne az az igen kevés ember, aki tényleg tudja, hogy miről dönt. Ne magatokból kiindulva fogadjátok el azt, hogy mondjuk a parlamenti képviselők többé-kevésbé ismerik az Alkotmányt és tudják miről van szó benne, tudják mi lenne az újban. Jobb az, ha ismét van egy anyázásokkal és a másik politikai aláásásával teli kampány (merthogy nem arról szólna, hogy ez jó/rossz, azt már bebizonyították a pártjaink)? Tényleg van akinek ez minden vágya? Bocs, de ez elég beteges vágy.
Egyébként meg a Fidesz már a kampány során kijelentette, hogy ha meglesz a kellő többsége, akkor csinál új alkotmányt.
Bumbival teljesen egyetértek, mint mindig. Csak annyit tennék hozzá, hogy akkor a világ többi országa lehet butus, ha a FIDESZ-nek igaza van, merthogy az új alkotmányt mostanában mindenhol népszavazással szokták megerősíteni. Legutóbb tavaly ősszel Törökországban még egy jelentősebb módosításról is népszavazást tartottak.
Máshol is leírtam már, hogy teljesen álságos az az érv, hogy az alkotmány túl bonyolult, ezért nem lehet róla népszavazni. Azt azért el tudom dönteni, hogy kell-e, jó-e, jobb-e mint ami eddig volt, előrevisz-e ez valamit, vagy csak a FIDESZ bebetonozását szolgálja-e. És akkor azt mondom, igen vagy nem függetlenül attól, hogy minden szavát nem olvastam el, meg van amivel részben értek egyet.
Az meg már nagyon primitív, de tipikus antidemokratikus érv, hogy a népszavazás drága. Na és? Az alkotmány nem elég fontos ahhoz, hogy megérjen pár milliárdot? Ha kevesebbet lopnának egy-két közbeszerzésen vagy az állami vagyon eladásán, már meg is lehetne keresni. És én inkább itt keresném a pénzt.
" Jaaa hogy ők is látják hogy az emberek 70%a szerint teljesen fölösleges az új alkotmány?"
És az emberek 85%-a szerinte pedig teljesen felesleges a Fidesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!