Az egykulcsos 16 %-os adó valóban mindekinek jó? Csökkent a nettó keresete? Vagy nem?
Nagyon sokan félreértelmezik azt a 16%-ot :D
Ugyanis az a 16% nem 16%!
Hanem 16%*1,27= 20,32%
Jaaaa, hogy ezt nem mondták???
Nem jó mindenkinek. Igaz, hogy az SzJA kulcs 17ről 16%-ra csökkent, de kevesebb lett az adójóváírás 3000 forinttal, és a nyugdíj járulék emelkedett 0,5%-kal (9,5ről 10re)
Akik az első kulcsba tartoztak, azoknak az 1 %-os adócsökkentés felét a nyugdíjjárulék emelés elvitte. A 3000 forintos adójóváírás csökkentés meg csökkentette a nettóját az előző évhez képest.
Aki bruttó 120-at kapott 2010-ben és annyit kap most is, az tavaly nettó 88792-t kapott, idén 86716 a nettója (ez 2076 forintos nettóbér csökkenés)
Még ha nem is kérte volna idén az adójóváírást, akkor is 74616 lenne a nettója, nem pedig 57000. És a 120 bruttó nettója tavaly sem lehetett 95ezer (max.88792)
Ennyit kell kapni, ha nincs befolyásoló tényező.
Ha nem ennyit kapott, akkor ott valami más is bejátszik.
"Nagyon sokan félreértelmezik azt a 16%-ot :D
Ugyanis az a 16% nem 16%!
Hanem 16%*1,27= 20,32%
Jaaaa, hogy ezt nem mondták???"
A szuperbruttót (x1,27) az SZDSZ vezette be, 18->17% SZJA csökkentésnek nevezve. És megette az az egymillió marha.
Mondom én, erősen bukó a dolog, mivel hiába csökken kemény 1%-ot az SZJA, hogyha a szuperbruttóból (*1,27) vonják ezek a tetvek! Nem sokkal, de a végeredmény mínuszos :D
De ami a legborzasztóbb, hogy ezek majd még nekiállnak verni a mellüket, hogy mekkora jó fejek...és ami még szörnyűbb, hogy lesz, aki el is hiszi...
77%
Tudom, de mivel az adójóváírást felvitték 15.100-ra ezért több maradt.
És a Fidesz hangoztatta, hogy eltörlik a szuperbruttót ;)
"Mondom én, erősen bukó a dolog, mivel hiába csökken kemény 1%-ot az SZJA, hogyha a szuperbruttóból (*1,27) vonják ezek a tetvek!"
Látod, te sem rosszat szidsz...
"és ami még szörnyűbb, hogy lesz, aki el is hiszi..."
Pl te is azt hiszed, hogy a szuperbruttó a Fidesz ötlete volt...
"Tudom, de mivel az adójóváírást felvitték 15.100-ra ezért több maradt."
Mivel előtte sem kaptam adójóvírást, így rám abszolút nem volt igaz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!