Ha lehetne milyen cenzushoz kötnéd a magyar népszavazást?
Semmilyenhez... Demokratikus jogállamban élünk, és teljesen magától érthetődőnek vesszük, hogy minden ember szabadnak születik, és az egyenjogúság és a testvériség szellemében kell a nmásik ember iránt viseltetni...
Mert ez demagógia, amikor végzettséghez, műveltséghez kellene kötni a jogokat...
"az IQnak nem sok köze van ahhoz, hogy ki mennyire látja át a politikai helyzetet"
- Ez igaz. De azért 120-as, 130-as IQ-val több rá az esély, mint 70-80-assal, nem igaz?
"...hogy aztán 30% helyett 10% döntse el..."
- Nem. 100% döntené el, csak súlyozottan.
"Az IQ, mint logikai képesség nincs összefüggésben az emberi gondolkodással."
- Ezzel azért szerintem a Mensa HungarIQa tagsága nem igazán értene egyet...
"Egyébként mindenkinek joga van hülyének lenni..."
- Ez így van.
"...például én is mondhatnám, hogy a te szavazatod is annyit ér, mint egy normális emberé."
- Na látod, milyen intelligensen tudsz valakit lehülyézni! :-)
Pedro
o Orbán Viktor
o Orbán Viktor
o Orbán Viktor
Az x-et kérjük a megfelelő rovatba!
(Nahhh, mennyi piros pacsit fogok kapni ezért..., de remélem értitek az iróniát)
De komolyra fordítva a szót: (az emberek/nép oldaláról) semmilyen cenzushoz nem kötném a népszavazást (képviselő választást)!
Viszont a jelölteket kötelezném nyílvános TV-vitára! Nem lenne olyan, hogy (mint Orbán) gyáva, sunyi módjára nem fogadja el a kihívást! Jahhh, mert az előző kormány hazudott! És akkor mi van? Annál inkább álljon ki!!!
Összegezve: a cenzusom a KÖTELEZŐ nyílvános TV-vita!
Így másodszorra végiggondolva az IQ mégsem biztos, hogy jó ötlet.
De ez a "minden ember egyenlő" duma meg nagy baromság. Nekem ne akarja egy vadliberális se elmagyarázni, hogy egy naplopó munkakerülő meg egy tudós orvos ugyanolyan értékes.
"Nekem ne akarja egy vadliberális se elmagyarázni, hogy egy naplopó munkakerülő meg egy tudós orvos ugyanolyan értékes."
Sajnos ez nem ilyen egyszerű! Egy naplopó munkakerülő is lehet (ettől függetlenül) józan felfogású, és egy tudós orvos is lehet pl. fasiszta. Ki húzza meg a határt?
Pl. a mostanában(?) ugye divat az adóelkerülés. Az ország talán ötöde adózik normálisan(?)... A munkáltatók zöme csak minimálbérre jelenti be (ha bejelenti egyáltalán) a dolgozóit. Akkor ők is ugyanolyan értékes szavazók?
Mindenki szeretne élni így, vagy úgy... hagyjuk meg neki az egy voks lehetőséget! Ha az ország zöme hülye, hááát akkor... ez van!
Béke!
A válasz írója 72%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 20:13
Ez nem balliberális duma, ahogy azt a Te korlátolt agyad felfogja, hanem tény és törvény... Rögzítve az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában... Mely az emberek elidegeníthetetlen jogait tartalmazza, s melyet Magyarország is ratifikált... Ergo a kérdés is teljesen felesleges...
"hanem tény és törvény... Rögzítve az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában"
Törvénynek lehet törvény, de hogy nem tény, az biztos. Törvényben leírhatod azt is, hogy az ég zöld, de attól még nem lesz az. Az, hogy mi/ki értékes, és mi/ki nem, az szubjektív dolog, ergo nem lehet tényként kezelni azt, hogy x és y egyformán értékes ember. A törvény előtt lehet, de előttem és még sokan mások előtt nem. Nem tudok egyenlőséget tenni egy alkoholista, gyerekeit verő tróger és mondjuk egy életeket megmentő tűzoltó vagy mentős közé. Ha te tudsz, az a te dolgod, gyomor kérdése.
21:09
"Nem tudok egyenlőséget tenni egy alkoholista, gyerekeit verő tróger és mondjuk egy életeket megmentő tűzoltó vagy mentős közé."
És ki a fene állítana fel pl. egy százalékos listát, hogy kit milyen százalékban vesznek figyelembe a szavazásnál?
Szerinted nincs (szavaiddal élve) alkoholista, gyerekeit verő tróger... tudós orvos? Erre mondtam azt, hogy ki húzza meg a határt?
Például van egy ismerősöm (a legnagyobb hazai ismerőskereső oldalon ismerősként szerepel - bár ez lényegtelen most), aki éppen pont mentős. Valószínű, hogy a munkáját jól végzi, mert már régóta van ebben a szakmában. Viszont magánemberként egy barom! Ezt értsd szószerint!
Ilyen skizo tűzoltó ismerősöm (szerencsére) nincs.
Értem, és megértem a gondolatmenetedet, de asszem' szabadságban élünk... és mindenkinek joga van úgy élni, ahogy szeretne!
Mint már írtam, ha az ország zöme hülye, akkor a kisebbség kénytelen a többséggel szemben alkalmazkodni (persze, lehet az elégedetlenségének hangot adni)...
iDev: Ebben igazad van, de törvény szerint egyenlőek az emberek. Persze, ha a társadalmi hasznosságukat nézem (bár ez egy elég nehezen definiálható fogalom), vagy az általad leírt szerepüket egy társadalmon belül, akkor igazad van. De (sajnos, vagy hála istennek?) ezt nem veszi figyelembe a jog. Az alapján minden ember egyenlő - és ezt valóban Magyarország is elismeri.
Tehát ez van, még ha nem tetszik is, kénytelen vagy elviselni, hogy egy részeges közveszélyes, családnyúzó, gyerekverő gazembernek is ugyanannyi joga van, mint neked, vagy egy elismert, közmegbecsülésnek örvendő tudósnak, vagy akár nemzeti hősnek.
Mellesleg ezt így ahogy felveted, én sem tartom jó dolognak, és állítom, hogy a józan gondolkodású emberek többsége sem. Csak mint Churchill mondta (állítólag): "A demokrácia egy undorító, és utálatos dolog. Csak még senki nem talált ki nála jobbat."
Pedro
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!