Miért nem arányos a népszavazás? Lent
"tehát ahány ember szavaz egy pártra, arányosan annyi mandátumot kap."
mert 2 millióan szavaztak a fideszre (asszem)
akkor nem ülhet 2 millió fideszes a parlamentbe
be se férne
Szerintem a Kérdező úgy érti, hogy a választás miért nem "egylapos".
Nem tudom miért.
gondolom a népszavazásra csak véletlenül került a nép, mert máskülönben nem igazán tudom értelmezni a kérdésedet.
ez a nem arányos mandátumkiosztás megkönnyíti a kormányalalkítást, mert általában a győztes jár jobban vele. gondolj bele, ha mondjuk a fidesz-kdnp nem kapta volna mega a szavazatok legalább felét, és a választási rendszerünk teljesen arányos lenne, akkor vagy kisebségi kormányzás lenne, vagy új választásokat írtak volna ki, hiszen a jelenlegi parlmenti pártok teljesen összeférhetetlenek.
igazából ez egy szükségmegoldás.
az eredeti rendszer szerint egy-egy területnek van képviselője. ez van pl. most is angliában és az vele gond, hogy baromi aránytalan eredmények jönnek ki. elég csak belegondolni, gyakorlatilag 50%-nál (rendszertől függ, de ennyitől már biztosan) kicsit nagyobb országos támogatottsággal az egész parlamentet meg lehet egyazon párt tagjaival tölteni.
a magyar rendszer ennél egy fokkal jobb. itt van esélyük a kisebb támogatottságú pártoknak is bejutni.
amit te mondasz, azza az lenne a probléma, hogy az egyes embereknek nem lenne képviselőjük. egyik képviselőhöz sem tartozna az országnak egy-egy része. ez az adott terület érdekérvényesítésében okozna gondokat. persze nem szeretjük a politikusokat, de ettöl függetlenül azért nem árt az, ha bizonyos kérdésekben van kihez fordulni. ha nincs saját képviselőd, akkor kihez fordulsz?
"Részben pedig a többségi elv alapján működik."
Nálunk a győztes 39%-ot kapott. Ez többség?
dubiis libertas!
Szerintem Te pedig tanulj meg értelmezni egy szöveget... Szerintem arra gondolt a kérdező, hogy a listát kellene megszüntetni... és csak az egyéni választókerület maradna...
De abba most belegondolni is szörnyű lenne... Lenne2 vagy 3 ellenzéki politikus...
"Nálunk a győztes 39%-ot kapott. Ez többség?"
Lesz@rom hogy nálatok ki nyert mennyivel,az már egészen más tészta.A választási rendszerről beszéltem,amiről te látszik hogy semmit nem tudsz,csak pofázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!